ora: 11:03, 08 dec 2014 11723
Autor: Cristina Buzovschi

Chirtoacă a oferit detalii din cadrul negocierilor pentru formarea noii alianțe


Chirtoacă a oferit detalii din cadrul negocierilor pentru formarea noii alianțe
Dorin Chirtoacă, prim-vicepreședintele PL
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Dorin Chirtoacă, unul din delegații Partidului Liberal din grupul de negociere pentru constituirea viitoarei coaliţii de guvernare, neagă că s-ar fi pus în discuție partajarea funcțiilor de conducere sau a instituțiilor de stat. Prim-vicepreședintele PL a oferit detalii privind agenda de discuții, dar nu a putut oferi termene despre cât vor dura negocierile și pentru constituirea Guvernului, informează UNIMEDIA.
 
Potrivit lui, informațiile precum că partidele ar negocia funcții sunt niște zvonuri. „S-au pus în discuție următoarele aspecte: conținutul Acordului, structura administrației publice centrale, soluționarea problemei alegerii președintelui în 2016, când expiră mandatul, cum se asigură echilibrul între formațiunile din coaliție, prioritățile legislative, implementarea Acordului de Asociere. Acestea sunt în linii mari lucrurile care au fost și sunt pe agenda de negocieri”, a menționat Dorin Chirtoacă.
 

PL nu pretinde la funcția de prim-ministru. „Nu vedeți că sunt la serviciu, care prim-ministru? Dacă obțineam un  număr mai mare de voturi decât PD sau PLDM, atunci puteam pretinde la funcția de prim-ministru. Eu îmi continui activitatea la Primăria Chișinău, nici nu se pune în discuție”, a adăugat primarul general al municipiului Chișinău. În context, acesta a infirmat că PLDM ar fi gata să cedeze funcția de premier în schimbul funcției de speaker. Un asemenea subiect în general nu s-ar fi pus în discuție.
 
Liberalul nu a putut spune când vor avea loc următoarele runde de negocieri. „Acest proces va dura probabil câteva zile, poate chiar săptămâni. Așa a fost și în 2009 și 2010. Deocamdată s-a solicitat să se vină cu un draft în ceea ce privește cum vor arăta structurile administrației publice centrale - fie păstrarea structurii anterioare, fie vor fi anumite modificări. Este vorba de comisiile parlamentare, structura administrațiile centrale - guvern, ministere, agenții, etc. Nu se pune în discuții împărțirea funcțiilor. PL-ul nu pretinde la funcții așa cum s-a încercat să se insinueze în ultimul timp. PL-ul solicită să fie reguli corecte de organizare a viitoarei coaliții”, a conchis Dorin Chirtoacă.
 
Amintim că Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal au anunțat că au convenit asupra creării majorităţii parlamentare pro-europene. Vineri, 5 decembrie, a avut loc şedinţa de lucru a grupului de experţi desemnaţi de PL, PDM și PLDM în vederea elaborării Acordului de creare a coaliţiei de guvernare pro-europeană. 

Partidul Liberal are următorii negociatori: Dorin Chirtoacă, Valeriu Munteanu și Corina Fusu. Din partea Partidului Liberal Democrat au fost delegați Valeriu Streleț, Liliana Palihovici și Iurie Țap. Democrații i-au înaintat în calitate de reprezentanți pe Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Pavel Filip.

Menționăm că partidele pro-europene au împreună 55 de mandate, iar opoziția PSRM-PCRM are 46.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -5 (11)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Trei lucruri majore ar trebui sa-i uneasca: Salvarea tarisoarei de Han-Tatar cu ugere de Scorpie; Schimbarea prin: Deplahotniuchizare totala, Deparazitarea moralei, Deputinizarea constiintei, Demarkelizarea credintei; Lupta cu Hoarda a 5-ea in Alegerile locale. Or, daca dl Chirtoaca mai vrea un mandat, PL ar trebui sa aiba ratiune si sprijinul celor doi.
 • +3 (3)
  Cand se va incepe partajarea functiilor atunci se va incepe spetacolul. Cunoastem cu totii salbaticia PDM dupa functii,si nu functii simple,dar functii chee-economie,finante,social,juridice,spicher,vice-spicher. Santajul o sa stea in capul mesei.La asa ceva PDM sunt mesteri mari.Trebue cumva sa-si intoarca banii care iau bagat in compania electorala.Mare bestii mai sunt in acest partid.La acest capitol nici PLDM nu sta mai bine,numai ca acolo personajele sunt mai prostuti si naivi.

  Sunt cetățean activ
  • -4 (8)
   Partidul Darjala, tolerat ca n-ai alternativa, nu stiu decat sa tv-tembelizeze, sa terorizeze-santajeze si sa mancurtizeze orhestrat. A rabda nesabuinta plutocamarilelor de sub aripa Apostolului Satanei "democrate", care a produs atatia condamnari penale in Europa, inseamna a comite o frauda criminala. Deconspirarea tuturor uneltirilor lor pirotehnice este o prima urgenta!
  • 0 (0)
   Hello, boys!
   Nu sunt ei de vina. Cei care i-au votat in numar asa de mare, aceia sa se spele pe cap cu ei acuma!!Tot stau si ma intreb si iar ma intreb: cum de i se acorda atata incredere acestui partid de mafioti si oligarhi din patea electoratului? CU EI NU AJUNGETI CATEGORIC NICAIERI!! POATE UN UNIUNEA VAMALA? Asta se doreste?Abia astept/asteptam sa vedem atitudinea "noii stapaniri"(cum se zice la voi) fata de Romania si romani!!!!
 • +3 (3)
  " PL-ul nu pretinde la funcții așa cum s-a încercat să se insinueze în ultimul timp." - nu vor functia de procuror ca sa lupte cu coruptia.Kishka tonka.Mai bine sa taca si tipa mergem spre Europa... aha
 • 0 (2)
  Adică puțunteii nici nu pun problema luptei cu corupția, reformele în justiție, procuratură și interne? Mă tem că și-au pirdut orientarea în spațiu și timp.

  Sunt cetățean activ
 • 0 (6)
  Ce probleme are omul ista... chisinauenii isi rup capul pe gheata, dar el are de facut politica.
 • 0 (2)
  .... dar detalii despre ghetus?
 • +1 (3)
  Am votat dobitocii astia ca mai buni nu am avut. Dar vad ca intradevar lor le trebue porcul de voronin sa-i bage pe toti la zdup. KISIORU dat in koae de populatie vad ca nu le-a pus creerul cela de maimuta la loc. Atunci asteptati alegerile urmatoare.La pruncul veti avea timp sa le puneti pe toate la cale. Lumea nu mai poate de ХОРОШО abea leaga tei de curmei da voi dicutat principii si valori. Porcilor nu aveti un pic de stima de popoprul asta necajit.
 • 0 (0)
  Deci, se discută doar principii și valori, și nicidecum partajarea funcțiilor. Istoria asta o cunosc de data trecută, tot așa ziceau, pînă a ieșit ghimpu cu documentele semnate de alians, în care erau partajate anume funcțiile. Bleh.
 • +1 (3)
  Sunt doar pentru Partidul Liberal, nu am nevoie de funcții,am nevoie de Oameni.
  • 0 (0)
   Hello,Dispetatul##
   Ai nevoie de oameni? Pai, uite cati ai in jurul tau !! Care mai de care mai destept! De ce te plangi ca nu ai de unde alege??
 • +1 (3)
  Gheata este peste tot,la Orhei tot Chirtoaca e de vina ca e polei.ha,ha, ha,nebuni multi....
  • 0 (0)
   Pai ce spuneam,Dispetatule?
   Chestia cu anti-basistii e nimica toata pe langa chestia asta cu ghiata!!Chirtoaca e de vina ca se aluneca ...pe ghiata!! Bravas natiune,halal sa-ti fie !!
 • 0 (0)
  SUSTIN 100% PE fonica! - vedeti mai sus!...si dau si eu cu parerea in continuare:
  DACA SE VREA INTR-ADEVAR SCHIMBARE IN DOMENIUL JUSTITIEI AR TREBUI PRELUATA PRACTICA RECENTA A UKRAINEI: ANGAJAREA UNOR SPECIALITI STRAINI, PERSOANE INTEGRE, INCORUPTIBILE.
  SUGESTIILE MELE AR FI:
  1.MONICA MACOVEI;
  2.MIKHAIL SAAKASHVILI;
  3.LAURA CODRUT KOVESI;
  4.... CONTINUATI....
  CRED CA SI UNII SPECIALISTI CU EXPERIENTA SI REPUTATIE DIN ELVETIA, GERMANIA, FINLANDA, SUEDIA, DACA AR DORI SA FACA VOLUNTARIAT LA NOI, AR FI BINEVENITI.
  NU EXISTA LA MOMENT ALTA SOLUTIE PENTRU LUPTA CU HYDRA OLIGARHO-CUMATRO-NEPOTEASCA DE LA NOI.
  UKRAINENII AU TAIAT NODUL FARA MULTA BILBIALA, NOI CE ASTEPTAM?
  SA MAI TREACA VRE-O 10 ANI PINA AJUNGE SI LA NOI???
  SA VEDEM DACA "PRO-EUROPENII" NOSTRI INTR-ADEVAR VOR REFORMA SAU VOR SA CONTINUIE MIMAREA REFORMELOR.
  DACA NU FAC REFORMA IN JUSTITIE, FOARTE DEGRABA ISI OCUPA LOCURILE LINGA ROSCA, IAR UNII NU DEPARTE DE BECIURILE DE LA CRICOVA.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA