ora: 13:56, 19 feb 2017 6133

Cezara Kolesnik, artista stabilită în Belgia: Moldova trăiește în două ritmuri, a celor plecați și a celor rămași


Cezara Kolesnik, artista stabilită în Belgia: Moldova trăiește în două ritmuri, a celor plecați și a celor rămași
Foto: Moldova Times

Moldova trăiește în două ritmuri, a celor plecați și a celor rămași. Cel mai grav este că nu există un echilibru între aceste doua societăți. 

O spune Cezara Kolesnik, artista originară din Republica Moldova ale cărei picturi au cunoscut succesul peste hotare. Spune că inițial a plecat în Franța pentru a-și continua studiile, după care s-a stabilit în Belgia.

Lucrările sale au avut un succes răsunător la Paris, Bruxelles, Istanbul, Amsterdam, Lausanne, Dijon, București și desigur Chișinău.

Într-un interviu pentru Moldova Times, ea spune că originalitatea se ascunde în lucrurile simple, iar plăcintele și bucatele tradiționale nu este unicul mijloc de a-ți păstra cultura și valorile din țara de origine. 

„Moldova trăiește în două ritmuri, a celor plecați și a celor rămași, încă nu avem un echilibru între aceste doua societăți. Problematica familiilor care își cresc copiii în afara țării, este cum să transmită “valorile naționale”, cum să păstreze tradițiile etc. Solutia cea mai evidenta este ”bucătăria națională” sau dansurile folclorice, doar că uitam că asta e doar o parte din cultură, mai există și literatură, artă și muzică contemporană. O generație tânără crescută în afara țării nu se va identifica cu țara de origine doar prin plăcinte”, spune Cezara Kolesnik.

Întrebată ce ar trebui să învețe moldovenii de la cetățenii europeni pentru a îmbunătăți relațiile culturale și a putea promova libertatea de exprimare, Cezara Kolesnik spune că societatea noastră trebuie să învețe să comunice și să fie mai deschisă.

Probabil să învețe a comunica mai bine și mai deschis. De multe ori, observ un anumit complex de inferioritate față de nivelul de trai în zonele rurale, de parcă asta ar fi un obstacol pentru cei curioși să cunoască Moldova. Trebuie să fim mai simpli și mai autentici fără a crede că suntem mai extraordinari ca alții sau, dimpotrivă, fără valoare. Originalitatea se ascunde în lucrurile simple”.

Continuarea AICI.

 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
MD în presa străină
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA