Ce va propune Filat în Acordul AIE3?

Intențiile liberal-democraților de a desface Acordul AIE2 au fost cunoscute pentru unii încă la sfârșitul lunii ianuarie. Un comentariu apărut pe un site despre care Mihai Ghimpu a spus că ar fi afiliat prim-ministrului Filat descria ce urma să se întâmple. 

Sursa scria atunci că era „momentul ideal când se poate rescrie Acordul AIE, iar PLDM să pretindă PG, PD - Vama, MAI, iar liberalii, funcția de vicespeaker”.
Ce va propune Filat în Acordul AIE3?
Vlad Filat, premier (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„La moment, situaţia din AIE prinde tot mai mult conturul unui cerc vicios: pe de o parte, nemulţumirile devin tot mai mari, atacurile reciproce tot mai dure, iar pe de altă parte, nimeni nu are curajul să anunţe „decesul” AIE, înţelegînd foarte bine că acest lucru îl poate face doar un sinucigaş politic. Liderii AIE sunt condamnaţi să se ţină împreună, chiar dacă se vede de la o poştă că ura reciprocă a atins cote maxime şi fiecare este în stare să-şi sugrume partenerul în orice moment. În această situaţie, este evident că nimeni nu este capabil să facă un pas înapoi şi că fiecare va insista în continuare pe punctul său de vedere, iar aceasta doar va accentua agonia AIE, care, într-un final, îşi va da obştescul sfîrşit. […] În situaţia extrem de tensionată în care s-a ajuns, există o posibilă soluţie care ar permite normalizarea relaţiilor între componentele AIE şi păstrarea Alianţei în continuare – rescrierea Acordului de constituire a AIE-2”, se menționează într-un comentariu plasat pe tribuna.md la 26 ianuarie 2012. 

Comentariul sugerează că PLDM poate pretinde Procuratura Generală și Ministerul Economiei. În schimb, democrații pot solicita conducerea MAI, Serviciul Vamal, FISCUL, liberalii - funcția de vicepreședinte al Parlamentului, dar și ministerul Educației, etc.

„Este o ocazie practic ideală cînd fiecare lider, fiecare partid din AIE îşi poate expune deschis gîndurile ce l-au măcinat în cei mai bine de trei ani de guvernare în comun, astfel încît să se încerce identificarea unor soluţii pentru problemele enunţate. […] În plus, fiecare lider, fiecare partid va avea ocazia să demonstreze de ce este în stare, pentru că e uşor să arunci cu săgeţi în direcţia unei instituţii, unui domeniu sau a unui politician şi e cu mult mai greu să demonstrezi că poţi face faţă lucrurilor mai bine decît cei pe care-i ataci”, se spunea în comentariu.

UNIMEDIA precizează că vineri, 15 februarie, PLDM și PCRM au votat în Parlament pentru excluderea funcției de prim-vicepreședintele, cea a lui Vlad Plahotniuc. În aceeași zi, Centrul Național Anticorupție a efectuat circa 14 percheziții inclusiv la FISC și Guvern în cadrul dosarului inițiat în septembrie 2012 pentru abuz de putere și acte de corupere. În consecință, șeful FISC, Nicolae Vicol, a fost reținut pentru 20 de zile, la fel ca și omul de afaceri Vasile Gudimă, dar și fostul ofițer CCCEC, Veaceslav Sârbu.

La fel, în biroul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, au fost găsiți zeci de mii de dolari. Ultimul a spus că banii îi aparțin și că atacul la adresa sa face parte din lupta politică dintre PD și PLDM.

Potrivit Acordului AIE2, CNA este controlat de PD, iar FISCUL de PLDM.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub