Ce spune Filat despre deschiderea unui consulat rus la Tiraspol

Prim-ministrul Vlad Filat consideră firesc faptul ca la Tiraspol să fie deschis un consulat rus. „Regiunea transnistreană este parte componentă a Moldovei şi aşa cum avem consulate la Bălţi, la Cahul, la Ungheni, este firesc să avem consulat şi la Tiraspol”, a menționat sursa. 

Totodată, premierul a declarat în cadrul unui interviu la Europa Liberă că „până ca acest lucru să se întâmple urmează să aibă loc un şir de reglementări care reies din situaţia reală ce ţin de asigurarea cu securitatea şi imunitate diplomatică a celor care funcţionează acolo”. 
Ce spune Filat despre deschiderea unui consulat rus la Tiraspol
(Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie)

„Deci, este un proces care urmează să-l discutăm. Solicitarea a fost auzită, urmează să gândim şi să venim cu o decizie în acest sens”, a adăugat premierul.

Și președintelui de onoare el Partidului Democrat, Dumitru Diacov, susține că nu este o problemă ca Federația Rusă să deschidă un consulat în Tiraspol. „ Orice stat este în drept să negocieze cu altul deschiderea unui consulat. Aceasta este un obiect de negocieri al Guvernului cu Federația Rusă. Care va fi statul acestui consulat rămâne de stabilit”, a menționat sursa.

UNIMEDIA amintește că presa rusă a scris că emisarul special al preşedintelui rus pentru regiunea transnistreană a RM, Dmitri Rogozin, a declarat în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul Vlad Filat că va aborda problema deschiderii unui consulat al Federației Ruse la Tiraspol. 

Potrivit Olvia Press, Rogozin a enunțat că deschiderea unui consulat al FR „ar putea fi benefică, atât pentru Tiraspol, cât și pentru Chişinău”. „Dacă nu va exista o susținere a deschiderii unui consulat la Tiraspol, apare o altă soluţie - crearea în regiune a Biroului reprezentantului special al preşedintelui Rusiei privind regiunea transnistreană, care, de asemenea, şi-ar asuma funcţiile consulare", a conchis Rogozin. 

Sursa: UNIMEDIA

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub