ora: 09:34, 05 mai 2015 20935
Autor: Cristian Jardan

Ce nume cunoscute din Moldova figurează în raportul Kroll


Ce nume cunoscute din Moldova figurează în raportul Kroll
Foto: Kroll

Presărat cu multe cifre și date preluate inclusiv din presa moldovenească, raportul scoate la iveală și mai multe nume cunoscute în Moldova, transmite UNIMEDIA.

Este vorba despre acționarii UNIBANK, despre care, Kroll susține că ar fi acționat concertat în beneficiul omului de afaceri Ilan Shor. Ca argument, investigatorii dau sursele de finanțare ale unui grup de persoane care în 2012 deveneau acționari minoritari la bancă.

Astfel, o bună parte dintre ei s-ar fi împrumutat de la 2 instituții financiare din Letonia pentru a cumpăra acțiuni. 

Este vorba de acționarii de la Unibank, Petru Lucinschi, fostul președinte al Moldovei, Viorel Melnic, membru PSRM și fostul șef al Departamentului Vamal, Marina Tauber, președinta Federației de Tenis din Moldova, Reghina Apostolova, fost candidat la Consiliul municipal Chișinău din partea PCRM, jurnalistul Vladimir Novosadiuc sau Aurel Marinescu, șeful pazei omului de afaceri Gabriel Stati. 

Pentru că raportul a fost făcut public noaptea târziu, UNIMEDIA nu a reușit să dea de persoanele incriminate pentru a comenta apariția lor în raportul Kroll. 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +7 (9)
  Astazi toti acesti indivizi trebuie arestati si interogati sa se cunoasca si sa fie arestati cei din guvern si BNM care au acceptat aceste tranzactii. Hai Procuratura, aveti document oficial de ce stati sau va temeti? Daca nu sunteti in stare plecati
  • -2 (6)
   pentru ce, ca au cumparat actiuni in 2012?
   • +5 (9)
    pentru ca au furat
    • -2 (6)
     ce au furat? poate au imprumutat banii de la banci terte pentru a cumpara actiunile? in ce consta infractiunea?
     • +3 (7)
      pai daca au imprumutat de ce nu le dau inapoi? ca timpul a trecut. Asta una, a doua, dute tu acum la banca si incarca sa ei un credit cu 0.5%, o sa-ti dea, fara gaj, fara nimic. Esti din BNM sau esti prostut?
      • +3 (5)
       Arcor, imi aduc aminte ca la banditei " a fura" nu exista. Exista "a imprumuta". Am auzit asta mai demult, chiar si in filmele ruse peronajele banditesti zic "am impumutat de la o banca niste bani"
      • -3 (5)
       ce nu dau inapoi si cui, desteptule?
       Citeste tabelul: pentru a cupara actiunile P. Lucinschi, pe 19/07/2012 a luat un credit de la ABLV Bank (Riga, Latvia), pe un termen de 6 ani. Astfel perioada de stingere a creditului e in 2018. Explica, in ce consta infractiunea persoanelor vizati?
       Dupa nivelul tau ar trebui sa fii de la PG.
       • +4 (4)
        Lucinschii, crezi ca nu era la curent in ce se baga? Lucinshii imprumuta de la Shor bani pentru a cumpara actiuni. Lucinschii nu restituie imprumutul, iar Shor ii ia actiunile. Lucinshii i le dadea si deodata, dar schema nu-i permitea.
        pag.15 din raport: 2007-2012, august Actionar al UB (Unibank) era o firma din Austria. Apoi actiunile erau cumparate in parti mai mici de 5% (pentru a nu avea nevoie de permisiune speciala a BNM). Acesti mici actionari, printre care si Lucinshii parca nu erau interconecati, dar, iata ca ii leaga de numele Shor. Cum? Simplu: Lucinschii nu are bani de actiuni si ii ia de la Firmele controlate de Shor, iar apoi chiar si personal de la Shor. Mai poate fi considerat Lucinschii actionar independent? Nu. Este parte din schema, care are ca scop ascunderea beneficiarului efectiv al actiunilor, adica il astupa pe Shor. Nu gratis, desigur. Lucinshi atunci a cumparat 4.8%. A imprumutat exact atit cit sa-i ajunga fara a trece pragul de 5%.
       • +3 (5)
        Cred ca de acolo esti tu desteptule. Ce vrei sa auzi ca nu s-a produs nici o infractiune? Totul e bine da? Cit o sa existe lingai ca tine care maninca farmaturi de la masa magarilor corupti vom trai in asa hal. Cu ce procent a imprumutat, cine a luat decizia de ai imprumuta bani, ce gaj a lasat pe aceasta suma. Eu tot vreau astazi sa ma duc la banca sa imprumut, e posibil? da cu 0.5%
        • +1 (1)
         Vreau sa spun ca tu nu acolo cauti infractorii. Infractiunea s-a produs atunci cind a fost diminiuata cota statului in capitalul social al BEM si cind Guvernul a emis hotarari secrete si de alt fel si a alocat banii pentru a salva aceste banci, atunci cind acesti bani au fost supravegheati prost de catre BNM, etc.
         Nu ma intereseaza cu ce procent si conditii a imprumutat cineva banii de la o banca privata. Putea fi si cadou. Dar odata ce merge vorba de delapidari de bani publici de la o banca controlata de stat vrem sa fie numite si pedepsiti si functionari publici care, prin inactiunea lor au admis asa situatie.
         Lingau esti tu si amicii tai platiti de aici pentru a manipula si distragerea atentia publica de la lucruri intradevar importante. Initial ati hamait ca e Dodon cu Greceanii de vina. Acum tapul ispasitor a devenit sor. Hamaiti mai departe.
         • +3 (3)
          da eu care credeam ca tu nu intelegi ce scrie in raport. iti explicam si imi pierdem timpul. credeam ca esti cu alde Dodon si Grecianii. Apropo, acesti insi deja au zburat urgent la Moscova, dupa publicarea acestui raport: http://www.realitatea.md/dupa-publicarea-raportului-kroll-igor-dodon-i-zinaida-greceanii-au-zburat-de-urgen-a-la-moscova_20190.html
          stimate, cetatean_constient, nu te exprimi clar si invinuesti pe nedrept. De fapt, constat, ca identificam aceeasi vinovati: Vlazii &Co;, nu?
          • +3 (3)
           eu sunt cu dreptatea si legea, si vreau ca cei vinovati sa raspunda in fata legii, sa nu ramana nepedepsita nici o javra implicata. Dar din pacate traim in Moldova - tara minunilor, si speranta schimbarilor spre bine e aproape moarta :-)
       • 0 (0)
        CETATEAN INCONSTIENT-BOU, lucinschi a luat imprumut nu de la banca ci de la o firma offshore, acea banca a fost utilizata pentru transfer. Si de cind cineva iti imprumuta asa sume de bani? HOTTIII si POSTACIILOR AFARA DIN TARA, CU CORUL GOL SA IESITI.
        • 0 (0)
         Magarusule, imi recunosc greaseala, dar asta nu-mi schimba pozitia. Eu nul acoper pe Lucinschi, dar hotia nu e aici. Vina o poarta Guvernul, BNM, conducerea bancilor in cauza care au admis asa situatie.
         Personanele fizice si intreprinderi comerciale pot sa faca macar bors.
     • +5 (7)
      Intreprinderi si cetateni afiliati lui Shor, iau credite de milioane. Le iau cam fraudulos, cu incalcari grave, iar majoritatea firmelor nici nu au activitate normala. Acesti bani sint transferati in firme offshore, pentru ca sa li se piarda urma. Interesant ca aceste firme offshore tot sint din cercul Shor, iar banii ajung intr-o banca din Letonia. Din Letonia in Rusia (Gazprombank, Aledf? si inca una). Creditele nu pot fi intoarse bancii, se declara neperformante, se trec la cheltuieli, se diminuaza profitul, si actionarul majoritar-Statul,adica noi cu dvs ramine cu funful pe ghiata. Asta e una din scheme.
      • +2 (4)
       citeste cetatean_constient. mai ai intrebari?
  • +3 (3)
   Multi oameni vorbesc pe seama raportului KROLL, dar realitatea nimeni nu o v-a afla niciodata. Daca ar fi mancat numai Melul Ilan din banii oamenilor, atunci nu avea sa fie atat de grav pentru sistemul bancar. Eu de exemplu, cred ca domnul Jack a prejudiciat statul cel mai mult. Este greu sa credeti pentru ca marele Jack di Moldova controleaza mult, nu tot dar mult in tarisoara acesta frumoasa. Ganditi-va si o sa intelegi de ce tama KROll a fost publicat de ciolanul lui jack. O zi multumita sa aveti!
  • +2 (2)
   găsește-ți timp și citește raportul ca să vezi că el nu poate fi folosit pentru a băga pe cineva la pușcărie. În cele din urmă, chiar dacă să bagi pe cineva la puscărie - trebuie de băgat pe SHOR și nu pe altcineva.

   Sunt cetățean activ
  • -1 (3)
   Ghimpu din 2011 atentioneaza ca Filat fura BEM, dar presa a tacut si nu a zis nimic, acum Raportul Kroll a fost facut public. Acuminteleg de ce alianta cu comunistii si nu cu PL Daca noaptea asta nu se fac arestari - eu plec din tara asta
   • +1 (1)
    Ghimpu in 2011 spunea ca atacuri raider asupra bancilor (printre care si BEM) nu au fost,ca sunt doar "razborci" intre oligarhi.
    Asa ca nu-i mai linge fundul atata...
 • +3 (3)
  Sumele indicate nu sunt de ordinul milioanelor de euro. Sunt niste sume nesemnificative in comparatie cu milioanele furate masiv. Este o abureala.
  Unde-s sumele de zeci si sute de milioane de euro?
  • -1 (3)
   Raportul Kroll a fost facut public. Acu inteleg de ce alianta cu comunistii si nu cu PL. Daca noaptea asta nu se fac arestari - eu plec din tara asta
   • +2 (2)
    stringe-ti bagajele, nu mai aresteaza pe nimeni, vor intinde pina atunci pina cind vor pleca toti vinovatii din tara, cum a fost cu papuc, politistul care l-a ucis pe boboc si altii..
 • +1 (3)
  raportul kroll - este doar praf in ochi. un fel de sa ai ba lumea despre ce vb azi
 • +6 (6)
  Raportul Kroll este I punct din revendicarile protestatarilor, pentru el a iesit lumea in PMAN. Acesta e doar inceputul. Vom lupta pentru toate revendicarile!
  Daca e autentic sau nu - e alta vorba: asteptam reactia celor ce l-au vazut: Sturza, Sandu, Gaburici (aici tac), tot cabinetul de ministri.
  • +6 (6)
   De acord, daca nu ieseam duminica ain strada, nu-l mai faceau public.
   • +1 (1)
    Candu s-a speriat un pic de protestul de duminică. Dar în același timp, își face imunitate! Crede că noi suntem atât de proști și ne vom prinde la jocurile lui...
 • +4 (4)
  De ce nu aţi scris despre Olga Bondarciuc, notar public din mun.Chisinau,bd.Cantemir 1/1, sediul lui Vl. Plh., tot ea a legalizat traducerea actului că Plh. Nu e căutat de Interpol!
 • +5 (5)
  Trebue sa intelegem una si foarte clar, pina cind la guvernare si in Parlament sunt actualii actori nimic nu se v-a schimba. Acum iarasi se incarca manipularea opiniei publice si cautarea de noi solutii pentru a dezbina societatea, prin nationalisti, ... ect. Daca o sa va lasati prostiti si de aceasta data Moldova nu mai are viitor.
 • +2 (2)
  Dupa cele citite mai sus, e lesne de inteles ca raportul trebuie redenumit din raportul Kroll in raportul Shor. Dupa taguri iti dai seama ce campanie de amploare au descins toata massmedia din R.Moldova si cea privata si cea "libera si independenta" impotriva unei singure persoane. Stati sa vedeti ca asta este abia inceputul, a fost publicat de fapt un pamflet, o satira de gust prost cu referinte de doi bani la articole false si investigatii notorii redactate minutios de cei care au platit acest raport. Urmeaza sa vedem reactia celor de la Kroll la gestul plin de "vointa politica" al domnului speaker, asistam de fapt nu la altceva decit niste rafuieli intre fostii parteneri, iar domnului Shor ii este pregatit locul de frunte in scena acestui teatru.
 • +4 (4)
  Kroll, despre masina gasita arsa, plina cu documente de la BEM: "A fost folosit un automobil de la Klassica Force SRL, care ar apartine lui Ilan Shor"
 • +3 (3)
  putine nume expuse pentru asa sume mari
 • +3 (3)
  Dragii meii cititori , dar nu vați gîndit că aceasta a mai fost o atacă cum zic ei Raider !? Dacă banca nu va fi în stare mai departe să acopere fraudele financiare și va pune în punctul zilei necesitatea de a schimba majoritatea controlului de acțiuni adică de a trece la un privat asta va însemna eșirea băncii la licitație , acționarul principal cointeresat va fi Gazprom rusia pentru a majora iar prețul la serviciile sale asta va majora rata de inflație pe moldova , sunt tare multe consecințe timp no sămi ajungă să le descriu .

  Sunt cetățean activ
 • +3 (3)
  Acum sa publicati numele celor care nu se regasesc in raportul Kroll dar au fost implicati. O companie de audit atit de serioasa platiti cu asa bani isi permite sa faca referinte la articole de doi bani, de fapt dupa ce citesti acest raport ai un dejavu oare nu toate astea s-au scris de nenumarate ori in presa? Atit aservita cit si cea independenta, un raport regizat si scris de cei de la guvernare care are un scop bine determinat - DEZINFORMARE.
 • +3 (3)
  Am citit tot ce se putea despre acest raport, în mass-media, pe blogguri, pe facebook și vă spun că-i tare ciudată chestia asta de a posta la miez de noapte, un raport atât de important. Serios? Și plus la asta, presa foarte suspect abordează subiectul dat, parcă e scris totul la comandă, dintr-o singură redacție.
 • +3 (3)
  Unde sunt institutiile statului, unde este procurorul general, nimeni nu actioneaza, parca a falimentat statul si institutiile de stat. Pina la aceasta ora trebuiau deja desfasurate minimum 10 arestari si conferinte de prese. Toti tac
 • +2 (2)
  Toți la dubă.

  Sunt cetățean activ
 • +2 (2)
  '' Eduard Harunjen, procuror sef la Anticorputie: “Datele din raportul Kroll nu pot fi dovezi'' -
  Gata, uitati de arestari.Tilharii sau pregatit din timp.Au deja argumente.
 • +2 (2)
  Ilan Shor si offshorurile sunt stelele acestui raport, o combinatie bine gindita sau un joc de cuvinte? Se creeaza o impresie falsa, ni se aduc niste liste dubioase si cifre de zeci de ori mai mici decit fondurile delapidate. Investigatori de talia Kroll-ului puteau sa ne spuna ceva ce noi nu stim, insa nu a fost sa fie. Inca o minciuna gogonata din partea acestei guvernari. Cit despre Shor este persoana potrivita in raportul nepotrivit.
 • +4 (4)
  Un lucru e clar, fara acordul lui filat, plahotniuc si cu tacerea lui varonin, ciordeala anului nu putea fi facuta.
  -----------------------------------------------------------------------------------
 • +1 (3)
  Din pacate, dupa ce a fost publicat raportul Kroll, constat cu tristete că partajarea functiei de premier celor de la PLDM din 2009, până în prezent ne-a lasat fara BEM, fara Aeroport, fara cateva zeci de miliarde de lei. Acum intelegem de ce ia trebuit lui Filat acest post important în Stat.
 • +2 (2)
  Mi se pare ciudat cum presa abordează acest subiect. Absolut toți pun accentul pe aceleași lucruri. Parcă aveau materialele gata și doar așteptau să le publice.
 • +3 (3)
  În aceste liste nu-i văd pe Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Adrian candu, marian Lupu, streleț și alți hoți care au făcut parte din schemele frauduloase, iar asta ne dovedește foarte clar că raportul companiei Krol a fost negociat special ca numele lui Plahotniuc să nu apară în aceste liste. Hoțul mai scapă încăodată!
  • +1 (1)
   Pentru că nimeni nu confirmă dacă acest raport este adevărat! Candu cu PD puteau face orice ca să-și scoată „vina” din tot asta.. Cine publică un document atât de important la miez de noapte? Tot niște hoți fac asta!
 • +2 (2)
  tac cei care sunt implicați și le este frică de Plaha, Filat, Lupu, Candu și alți hoți.. nebunii ăștea au introdus frica in țară și au scos banii. Jos Hoții - la dubă cu voi locul vostru e la nr.13 nu Parlament si fotolii comode.
 • +1 (1)
  ”tac cei care sunt implicați și le este frică de Plaha, Filat, Lupu, Candu și alți hoți.. nebunii ăștea au introdus frica in țară și au scos banii. Jos Hoții - la dubă cu voi locul vostru e la nr.13 nu Parlament si fotolii comode. ” evident ca tac si pe furis publica pe bloguri raportul Kroll ca sa mai linisteasca apele
 • +1 (1)
  evident ca candu a contat pe faptul ca prin publicarea raportului se va arata sfint in preajma altora
 • +1 (1)
  chiar e straniu ca asa dintr-o data a apărut si acest raport la miez de noapte ca vir=teazul din poveste
 • 0 (0)
  dar unde este semnatura companiei KROLL si parafa umeda a acestei compani, asta nu este documentul real, acolo nu sint numele care trebuie sa figureze 1000 % plaha,filea,greaceanii,dodon,vorona; ce candu doresti sa devii erou va mincati ca ciinii dar nu merge JOS CU TOTII parlamentul,guvernul si toate institutiile statului
 • 0 (0)
  vulpoiul are bani la ANOTOLY cHUBAIS IN sEISTEMUL UNIFICAT AL RUSSIEI! A vindut avioanele si banii Psat ia dus derept lu Chubais!

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA