CCM: Legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa instanţelor judecătorești

Curtea Constituţională (CCM) a restituit deputatului Grigore Cobzac sesizarea nr. 4a/2017 din 6 ianuarie 2016, deoarece aceasta a fost depusă cu încălcarea competenţei stabilite expres de Legea cetăţeniei Republicii Moldova.

Astfel, Curtea a indicat că articolul 41 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova nr.1024 din 2 iunie 2000 prevede explicit procedura de contestare a decretelor Preşedintelui Republicii Moldova în problemele cetăţeniei: „Decretul Preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare".

CCM: Legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa instanţelor judecătorești
(Foto: constcourt.md)

Potrivit CCM, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa exclusivă a instanţelor judecătorești.

Într-un comunicat al CCM se menționează că „Potrivit articolului 6 alin. (1) din Codul jurisdicţiei constituţionale, CCM  soluţionează numai probleme ce ţin de competenţa sa. Dacă în procesul examinării apar chestiuni de competenţa altor organe, Curtea remite acestora materialele sau comunică faptul părţilor şi organelor interesate, dând explicaţiile de rigoare”

Pub

UNIMEDIA amintește că, la începutul acestei luni, Igor Dodon a semnat decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu. Atunci, fostul preşedinte român declara că decizia lui Dodon de a-i retrage cetăţenia este un act de frică, întrucât noul preşedinte moldovean este speriat de faptul că ţara la cârma căreia se află se îndreaptă spre Uniunea Europeană.

Ulterior, deputatul PLDM Grigore Cobzac a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova a lui Traian Băsescu și prin care a solicitat recunoașterea acestui fapt ca fiind neconstituțional.

Amintim că Traian Băsescu a obținut cetățenia Republicii Moldova în vara anului trecut, după ce fostul preşedinte Nicolae Timofti a semnat un decret în acest sens.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub