Care este procedura de rechemare a unui ambasador. Ce prevede legislația

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că va solicita revocarea ambasadorului Moldovei la București, Mihai Gribincea, pentru declarațiile acestuia cu privire la cetățenia lui Traian Băsescu și decretul lui Dodon în acest sens.

Deocamdată, nu se cunoaște dacă Dodon a trimis Guvernului o solicitare în acest sens. Atât reprezentanții Președinției, cât și cei ai Ministerului de Externe, nu au răspuns la telefon. 

Cert este că Legea cu privire la serviciul diplomatic prevede că ambasadorii pot fi rechemați de președintele țării la propunerea Ministerului de Externe.

Care este procedura de rechemare a unui ambasador. Ce prevede legislația
(Foto: digi24.ro)

„Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile privind rechemarea din aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene”,  spune Legea cu privire la serviciul diplomatic. 

UNIMEDIA amintește că ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat în cadrul emisiunii „24 de minute” de la Digi24.ro că disputa din jurul cetăţeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relaţiei bilaterale dintre România și Moldova, iar decretul semnat de preşedintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional.

Pub

Ulterior, Dodon a anunțat că va solicita rechemarea acestuia.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub