BNM: Leul se apreciază față de euro și dolar pe fondul surplusului de valută

Aprecierea leului moldovenesc faţă de dolarul SUA și euro din ultima perioadă survine pe fondul unui surplus de valută în piaţă, care depăşeşte cererea şi necesităţile importatorilor, explică Banca Națională a Moldovei.

BNM: Leul se apreciază față de euro și dolar pe fondul surplusului de valută
(Foto: UNIMEDIA)

Potrivit BNM, de la începutul anului leul s-a apreciat cu 6,5% în raport cu dolarul, iar față de euro moneda națională a crescut cu 2,7%. 

Astfel, pe parcursul primelor 3 luni, a fost înregistrată o creștere a transferurilor de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice cu cca 12,65% (251.77 mil. dolari SUA) comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

BNM anunță că ritmul de creștere a exporturilor îl depășește pe cel al importurilor, fapt ce cauzează un surplus de valută pe piață, care depășește cererea importatorilor. 

Ținând cont de lichiditatea excesivă din sectorul bancar și nivelul înalt al rezervelor internaționale, Banca Națională anunță că nu va cumpăra, deocamdată, excesul de valută pe piața internă, dar va interveni în cazul în care vom asista la o volatilitate excesivă a cursului de schimb.

Dolarul american este cotat astăzi la 18 lei și 64 de bani, iar moneda unică europeană la 20 de lei și 44 de bani. 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub