ora: 19:04, 11 aug 2017 9840
Autor: Eugen Durbala

BNM: Inflația în luna iulie rămâne de 7,3%


BNM: Inflația în luna iulie rămâne de 7,3%

În luna iulie 2017, rata anuală a inflației a constituit 7.3 la sută, fiind similară celei din luna precedentă și în concordanță cuultima prognoză a BNM.

Dinamica inflației în luna iulie 2017 a fost determinată de efectul dezinflaționist al factorului sezonier caracteristic pentru această perioadă. Eliminarea impactului factorului sezonier denotă influența unor șocuri sectoriale pozitive în condițiile unei cereri agregate cu efect neglijabil asupra prețurilor. Totodată, impactul acestor șocuri a fost atenuat de aprecierea monedei naționale, reducerea prețurilor la petrol și la combustibili pe piața internă.

Cea mai mare contribuție asupra ratei anuale a inflației a fost din partea prețurilor la produsele alimentare (3.5 puncte procentuale), cu 0.1 puncte procentuale inferioară celei din luna precedentă. De asemenea, traiectoria ratei anuale a inflației a fost susținută și de prețurile reglementate (1.7 puncte procentuale). Contribuția din partea inflației de bază a fost cu 0.1 puncte procentuale peste nivelul lunii precedente (1.6 puncte procentuale), iar cea din partea prețurilor la combustibili s-a micșorat până la 0.4 puncte procentuale.

Rata inflației lunare a consemnat un nivel de minus 0.9 la sută ca urmare a diminuării prețurilor la produsele alimentare cu 2.3 la sută, precum și la mărfurile nealimentare cu 0.2 la sută, iar prețurile la servicii au sporit cu 0.2 la sută.

Rata anuală a inflației de bază a înregistrat în luna de referință 5.0 la sută, fiind cu 0.3 puncte procentuale superioară celei din luna precedentă.

În luna iulie 2017, rata lunară a inflației de bază a constituit 0.4 la sută. Cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la subcomponentele: „mijloace de transport, piese auto”, „țigări”, „cultură și odihnă”, „alimentație publică”. Totodată, diminuarea prețurilor la „educație și învățământ” pe fondul micșorării plății pentru creșe și grădinițe, „întreținerea zilnică a gospodăriei”, au atenuat puțin din contribuția pozitivă a subcomponentelor menționate.

Prețurile la produsele alimentare s-au diminuat, în special, la „cartofi” cu 24.1 la sută, la „legume proaspete” cu 18.7 la sută, la „fructe proaspete” cu 6.5 la sută. Majorarea prețurilor la „ouă” (3.5 la sută), la „carne, preparate și conserve din carne” (0.6 la sută), la „băuturi alcoolice” (0.5 la sută) au redus din impactul dezinflaționist.

Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare au sporit cu 0.4 la sută în comparație cu nivelul lunii precedente. Astfel, contribuții pozitive la formarea ratei lunare a prețurilor la produsele alimentare au înregistrat grupele „legume proaspete”  și „carne, preparate și conserve din carne”.

Rata anuală de creștere a prețurilor la produsele alimentare a constituit 8.9 la sută, fiind cu 0.1 puncte procentuale inferioară celei din luna iunie 2017 și cu 1.0 puncte procentuale mai mare celei din luna iulie 2016.

În luna iulie 2017, prețurile la combustibili s-au diminuat cu 2.0 la sută față de nivelul lunii precedente. Această evoluție a fost influențată, preponderent, de reducerea prețurilor la „carburanți” cu 2.9 la sută, ca rezultat al scăderii prețurilor la benzină și motorină în luna iunie. Astfel, în luna iunie a fost înregistrată o parte din această diminuare, în luna iulie reflectându-se a doua parte. Prețurile la „cărbunele de pământ” și la „gazul din butelii” s-au diminuat, generând în comun o contribuție negativă de 0.4 puncte procentuale la formarea ratei lunare, în timp ce prețurile la „lemne pentru foc” și la „combustibil lichid” au rămas la nivelul lunii iunie 2017.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la combustibili în luna iulie 2017 a constituit 5.9 la sută, fiind cu 1.3 puncte procentuale inferior nivelului din luna precedentă și superior cu 10.8 puncte procentuale celui înregistrat în iulie 2016.

În luna de referință, prețurile la serviciile și produsele reglementate au rămas practic la nivelul lunii iunie 2017, fapt determinat, în principal, de micșorarea prețurilor la medicamente cu 0.4 la sută. Tarifele la serviciile transportului aerian au crescut cu 2.9 la sută, iar la serviciile transportului feroviar internațional cu 1.5 la sută.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele și serviciile reglementate a constituit 7.4 la sută, inferior cu 0.1 puncte procentuale față de nivelul lunii precedente și cu 0.5 puncte procentuale celui din luna iulie 2016.

BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile interne și cele ale mediului economic internațional, astfel încât, prin flexibilitatea cadrului operațional specific strategiei de țintire a inflației, să asigure menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -13 (15)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  E vai si amar de cei ce locuiesc in ghetto-ul mafiot Rep Molotova.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
  Salar mediu net in mana 2017

  Suedia - 2465 euro
  Germania – 2265 euro
  Franta – 2157 euro
  Anglia – 1960 euro
  Italia – 1948 euro
  Spania – 1718 euro
  Portugalia – 846 euro
  Polonia – 762 euro
  Ungaria – 648 euro
  Romania – 526 euro
  Rusia - 468 euro
  Bulgaria – 414 euro
  Serbia - 404 euro
  Kasakhstan – 346 euro
  Belarus - 314 euro
  Rep Moldova – 194 euro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ucraina – 194 euro

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA