ora: 07:40, 07 aug 2017 10524
Autor: Redactia UNIMEDIA

Băsescu: Nu am dreptul să candidez la președinția Republicii Moldova


Băsescu: Nu am dreptul să candidez la președinția Republicii Moldova
Foto: UNIMEDIA

Fostul șef al statului, Traian Băsescu, a declarat, duminică seara, că nu ar putea să candideze la președinția Republicii Moldova, așa cum s-a vehiculat în anumite media, el subliniind că nu are acest drept, potrivit Constituției, nefiind născut pe teritoriul Moldovei.

"Nu am dreptul. Uitați-vă în Constituția Republicii Moldova. Trebuie să fii născut pe teritoriul Republicii Moldova și trebuie să ... Au introdus o condiție mai acum câțiva ani, să ai cel puțin zece ani de când locuiești în Republica Moldova. Deci, cine spune așa ceva ori nu a citit Constituția Republicii Moldova, ori are pasiunea să bată câmpii", a spus Traian Băsescu la B1TV, citat de agerpres

Fostul președinte al României a susținut că, după Putin, în toate sondajele este dat ca cel mai popular om politic din afara Republicii Moldova, că este un pro-unionist, de aceea și-a și asumat crearea unui partid unionist, respectiv Partidul Unității Naționale, al cărui președinte de onoare este. 

"Să nu vă gândiți că îmi văd o nouă carieră politică în Republica Moldova. Gestul pe care l-am făcut este acela de a ajuta — să accept să fiu președinte de onoare al unui partid nou — este acela de a ajuta la consolidarea curentului unionist", a afirmat Băsescu. 

Fostul șef al statului a mai susținut că dosarul Republica Moldova "trebuie să fie o prioritate" și că "România are obligația să stimuleze curentul unionist, prin acțiuni politice și acțiuni de sprijinire a Republicii Moldova". 

Traian Băsescu a opinat că "cu cât trece mai mult timp, cu atât va fi mai scumpă reunificarea", acesta spunând că nu are "dubii" că ea se va produce cândva. 

"Se va produce pentru că nicio nedreptate a istoriei nu a rămas necorectată până la urmă", a susținut fostul președinte al României. 

Pe de altă parte, Băsescu a apreciat că, "deocamdată, nu sunt condițiile unui vot politic favorabil reunificării țării, nici la nivelul unui referendum, nici la nivelul Parlamentului". 

Întrebat dacă România nu ar risca printr-o atitudine pro-unionistă să intre într-un conflict cu Federația Rusă, Traian Băsescu a menționat că "nu poate fi vorba de generarea unui conflict, pentru că România nu dorește o rezolvare prin forță". 

Fostul președinte a menționat că, potrivit Actului final al Convenției pentru Securitate în Europa, frontierele se pot modifica numai pe cale pașnică, ceea ce înseamnă prin referendum sau prin vot al parlamentelor. 

Băsescu a opinat că Federația Rusă va respecta Convenția, cu o singură condiție, respectiv să fie într-adevăr vot. "Nu confundați tratamentul pe care-l are Republica Moldova din partea Federației Ruse cu tratamentul pe care l-a aplicat Federația Rusă Crimeii", a spus acesta. 

El a mai spus că nu există vreo analiză care să spună că la Moscova există tentația de a invada Republica Moldova. 

"Republica Moldova, politic, nu poate fi invadată de Federația Rusă, chiar dacă au făcut în Transnistria exerciții. Face parte din tehnica de descurajare", a conchis fostul președinte al României.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -8 (12)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

  Salar mediu net 2017
  Romania - 521 euro
  Rusia - 468 euro
  Rep Moldova - 230 euro

  Salar minim brut 2017
  Romania - 322 euro
  Rusia - 124 euro
  Rep Moldova - 101 euro
 • -8 (10)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Iată Testamentul politic al lui Pan Halippa: „Vrăjmaşii noştri stau la hotare – vrăjmaşi câtă frunză şi iarbă, la spatele nostru şi înăuntrul ţării noastre, dar cel mai mare duşman este în mijlocul nostru.
  Acesta este NEUNIREA.
  Fraţii mei! Biruiţi acest straşnic duşman şi noi vom birui totul.”
  Acest testament ne-a fost lăsat nouă de apostolul Unirii şi el rămâne a fi valabil şi pentru urmaşii noştri.
 • +9 (11)
  "... Anatol Șalaru are două soluții pentru a distruge acest sistem, care va permite R. Moldova să se dezvolte mai rapid. „Prima soluție ar fi aderarea R. Moldova la UE. Dar în următorii 20-30 de ani nici nu poate fi vorba de așa ceva. A doua soluție e Unirea cu România..."
  -
  "... Băsescu a apreciat că, "deocamdată, nu sunt condițiile unui vot politic favorabil reunificării țării, nici la nivelul unui referendum, nici la nivelul Parlamentului"...
  -
  Salavu cu Basescu ar trebui sa-si revada pozitiile...Si daca cele doua solutii propuse de Salavu nu sunt realizabile in viitorul apropiat,ce facem - il ajutam pe Plohis sa se mentina la putere,cum procedeaza PUN?
  Alt mod de a fi de folos,cu adevarat,cetatenilor R.Moldova nu vedeti?

×
MD în presa străină
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA