ora: 08:42, 09 mai 2017 11020
Autor: Tania Lozan

Astăzi este sărbătorită Ziua Europei. Programul evenimentelor de la Orășelul European, organizat în centrul Capitalei


Astăzi este sărbătorită Ziua Europei. Programul evenimentelor de la Orășelul European, organizat în centrul Capitalei
Foto: UNIMEDIA

Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Această zi a rămas în istorie şi sub numele de „Ziua Schuman”. Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, pe 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din 1985.

Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.

9 mai este celebrată în diferite forme în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și în țările din jur, precum Turcia. 

Pentru celebrarea "Zilei Europei", instituţiile UE îşi deschid porţile publicului pe parcursul lunii mai.

"Ziua Europei, marcată anual pe 9 mai, celebrează pacea şi unitatea în Europa. Data marchează aniversarea Declaraţiei Schuman. În cursul unui discurs rostit la Paris în 1950, Robert Schuman, la acea vreme ministru francez de Externe, a prezentat viziunea sa privind o nouă formă de cooperare politică în Europa, situaţie care ar face de neconceput un război între naţiunile Europei. Viziunea sa a fost de creare a unei instituţii europene care să gestioneze producţia de cărbune şi oţel. Un tratat pentru crearea unui organism de acest gen a fost semnat peste un an. Propunerea lui Schuman este considerată începutul a ceea ce este acum Uniunea Europeană", notează site-ul oficial al UE.

La Chișinău, anul acesta, în cadrul #OraselulEuropean2017 vor fi pregătite patru zone principale: Zona Ambasadelor, zona Proiectelor UE, Zona de Artă și Zona activităților pentru copii. Totodată, la eveniment veți găsi corturi cu prezentări ale proiectelor finanțate de UE, unde veți putea afla informații interesante despre asistența acordată de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
  • -8 (8)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.

    da pe ce data de ce nu spuneti??? ;) macar olecutica da fara manipulari nu puteti
    .
    dati stire complet cum e pe FB - "În cadrul #OraselulEuropean2017 pregătim patru zone principale: Zona Ambasadelor, zona Proiectelor UE, Zona de Artă și Zona activităților pentru copii. Pe 13 mai, începând cu 13:00! #europeday"

×
Integrare Europeană
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA