Anticorupție: De ce a fost lăsat Dorin Chirtoacă fără avocaţi. Argumentele Procuraturii şi poziţia apărătorilor

Avocaţii primarului Capitalei Dorin Chirtoacă, cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată care urmau să fie amenajate în Chişinău, au fost înlăturaţi din proces pentru că ar fi tergiversat efectuarea acţiunilor procesuale şi ar fi creat intenţionat impedimente la desfăşurarea acţiunilor de urmărire penală, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale. 

Anticorupție: De ce a fost lăsat Dorin Chirtoacă fără avocaţi. Argumentele Procuraturii şi poziţia apărătorilor
(Foto: privesc.eu)

În replică, avocatul Gheorghe Malic a lăsat să se înţeleagă pe reţeaua de socializare Facebook că atât el, cât şi colega sa din acest dosar -Tatiana Iovu - sunt incomozi pentru că cer respectarea legii, iar procurorilor nu le convine acest fapt, scrie anticorupție.md.

Potrivit procurorilor, la 29 mai a fost planificată audierea, în calitate de învinuit, a primarului Capitalei şi confruntarea cu un alt învinuit, cu care se contrazic în declaraţii. „La data şi ora citată avocaţii, fiind citaţi legal, nu s-au prezentat, depunând cereri de amânare a acţiunilor procedurale, fără invocarea cărorva temeiuri plauzibile de amânare. La 30 mai avocaţii au fost citaţi din nou pentru 31 mai. La data citată s-a prezentat repetat doar învinuitul, iar avocaţii acestuia au depus cereri de amânare a acţiunilor procedurale, invocând nerespectarea termenului de cinci zile pentru citare şi implicarea în alte acţiuni procesuale”, precizeză oamenii legii în comunicatul de presă.

Pub

În context, procurorii fac trimitere la alineatul 1 al articolului 236 din Codul de procedură penală care arată că chemarea unei persoane în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată se face prin citaţie scrisă.  

Potrivit procurorilor, acţiunile apărătorilor contravin prevederilor Legii cu privire la avocatură şi sunt în detrimentul intereselor clientului lor, aflat în arest la domiciuliu. „De notat că învinuitul a scris personal pe cererile avocaţilor săi că solicită efectuarea acţiunilor de urmărire penală în termeni cât mai restrânşi şi nu consideră binevenită niciun fel de amânare”, se mai arată în comunicatul de presă.

„La concret, domnilor procurori, care acţiuni şi cărei norme exprese contravin? Oare avocaţii nu mai au dreptul şi obligaţia de a pregăti apărarea la orice etapă a procesului? Oare cineva a anulat alineatul 1 al articolului 67 din Codul de procedură penală, conform careia apărătorul este persoana care, pe parcursul procesului, reprezintă interesele bănuitului, învinuitului, inculpatului, îi acordă asistenţă juridică prin toate mijloacele şi metodele neinterzise de lege, iar potrivit Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, persoana acuzată are dreptul la un anumit timp rezonabil şi înlesniri necesare pregătirii apărării, acest standard fiind materializat în alineatul 2, articolul 236 din Codul de procedură penală - citarea se va face în aşa fel ca persoanei chemate să i se înmâneze citaţia cu cel puţin cinci zile înainte de data când ea trebuie să se prezinte. La sigur, unor procurori, care realizează dosare politice, nu le convin astfel de garanţii legale, nu doresc avocaţi care cer respectarea imperativelor legale”, a scris în replică avocatul Gheorghe Malic, pe reţeaua de socializare Facebook. 

UNIMEDIA amintește că doi avocați ai primarului Dorin Chirtoacă au fost înlăturați. Aceasta a fost solicitarea procurorilor, așa că edilul trebuie să-și caute alți apărători. Decizia a fost contestată de către avocați, însă ședința de astăzi a fost amânată deoarece procurorul a cerut să facă cunoștință cu ordonanța sa.

Totodată, amintim că la 25 mai, edilul capitalei Dorin Chirtoacă a fost reținut de către ofițerii CNA, aceșta fiind bănuit de trafic de influenţă, în dosarul parcărilor cu plată în Chișinău. Dânsul, la moment, se află în arest la domiciliu.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub