ANRE anunță noi nereguli în activitatea Moldovatransgaz

În perioada 2008-2011, „Moldovatransgaz” a admis cheltuieli nejustificate în valoare de circa 58 mil. lei, care în mod direct ar fi dus la o majorare nejustificată a tarifelor la gaze, menționează UNIMEDIA. Aceasta este concluzia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care a realizat un nou control al activităţii companiei.
ANRE anunță noi nereguli în activitatea Moldovatransgaz
Poză simbol

Potrivit ANRE, este vorba îndeosebi despre procurări de contoare casnice de gaze ce nu au fost contractate direct de la producător sau de la dealerul oficial în Republica Moldova, dar prin doi intermediari ce au majorat costul cu 45,3 mil. lei.

În plus, prin organizarea unui concurs formal, s-a procurat tehnică specializată de la un intermediar din Moldova cu 15,7 mil. lei, pe când costul achitat de către intermediar pentru aceste mijloace de transport a fost de doar 8,7 mil. lei.

În 2008, „Moldovatransgaz” a procurat o automacara, achitând circa 1,7 mil. lei, dintre care preţul producătorului şi expeditorului mărfii, declarat în vamă a fost de circa 1 mil. lei, restul banilor fiind achitaţi unui intermediar, rezident al zonei off-shore Cipru.

În 2010, potrivit ANRE, a fost admis şi un conflict de interese prin procurarea unor bunuri de la o întreprindere nou creată, al cărui unic fondator este feciorul unui responsabil de achiziţii din cadrul „Moldovatransgaz”.

Consiliul de administraţie al ANRE a decis că toate aceste cheltuieli vor fi excluse din tariful la gazele naturale şi a obligat conducerea „Moldovatransgaz” să prezinte în termen de o lună un plan de acţiuni pentru înlăturarea abaterilor.

Amintim că, de la începutul acestui an, ANRE a emis alte două acte de control privind activitatea „Moldovatransgaz”, prin care s-au constatat cheltuieli nejustificate de circa 114 mil. lei. Pe aceste cazuri, Procuratura Generală a intentat deja două dosare penale.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub