Analiză pe Medium despre diplomații care ar fi recrutat soldați moldoveni: „Moldova este un teren fertil pentru potențiali insurgenți pro-ruși din Ucraina”

Pe Medium, cel mai cunoscut portal de jurnalism social din lume, a fost postată o analiză a articolului publicat pe 13 iunie de Reuters despre motivul pentru care ar fi fost expulzați cei cinci diplomați ruși din Moldova. Reuters a scris că aceștia ar fi recrutat insurgenți din Transnistria pentru a se alătura forțelor separatiste din estul Ucrainei. 

Pretinsa recrutare a moldovenilor nu este o coincidență, deoarece Moldova este un teren fertil pentru potențiali insurgenți, a scris Consilul Atlantic pe medium.com

Analiză pe Medium despre diplomații care ar fi recrutat soldați moldoveni: „Moldova este un teren fertil pentru potențiali insurgenți pro-ruși din Ucraina”
(Foto: medium.com)

Unul din motivele evidente ar fi regiunea separatistă Transnistria, unde Rusia ține în jur de 1000 de soldați. Insurgenți ucraineni și ruși au participat la războiul din Transnistria la începutul anilor ’90.

Medium a mai scris că mulți dintre soldații forțele separatiste din Ucraina sunt de fapt voluntari ruși. În August 2015, Aleksandr Borodai, un oficial separatist, a estimat că între 30.000 și 50.000 voluntari ruși ar fi activi sau au participat anterior în conflictul Ucrainean.

Pub

În februarie 2016, Serviciul Ucrainean de Securitate a estimat că cel puțin 40 de moldoveni, majoritatea din Transnistria, ar fi luptat în Donbas. Medium l-a cititat și pe analistul Stanislav Secrieru care într-un articol recent a scris că Rusia a căutat să recruteze nu doar oameni din Transnistria, dar și din restul Moldovei. Secrieru a identificat 6 baze militare ruse în care soldați moldoveni ar fi activi: batalioanele Rusich și Bryanka din Lugansk, precum și Volcia Sotnia, Sparta, Vostok și Somali din regiunea Donetsk.

Un exemplu de voluntar moldovean ar fi Iuii Kudinov, un veteran al armatei moldovenești, care a luptat în Donbas în 2015. El a fost arestat în Chișinău pe 13 noiembrie, 2015 când se întorcea din Ucraina. Un alt soldat, reținut pe 4 noiembrie, este Dmitrii Oblontsev, din Bender, care luptase în baza militară Brianka.

Alți soldați moldoveni care nu au fost arestați ar fi rămas să trăiască în Rusia sau în teritoriile ocupate din Ucraina. Este exemplul lui Ruslan Pastuh, din Ungheni, care a primit pașaportul autoproclamatei Republici Donetsk și s-ar afla încă în Donbas. 

Medium scrie că deși articolul „explozibil” publicat de reuters este greu de verificat, ar exista un „model de comportament din ultimii trei ani", care adaugă credibilitate surselor citate de reuters. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub