ora: 10:34, 18 iun 2014 7924 20 Autor: Cristina Buzovschi

„Abordarea eurorealistă” a lui Ion Sturza


„Abordarea eurorealistă” a lui Ion Sturza
Ion Sturza, fost prim-ministru al RM
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
„Republica Moldova nu este în anticamera Uniunii Europene, nici măcar la gardul UE, iar Acordul de Asociere pe care urmează să-l semneze nu are ponderea pe care îl avea Acordul semnat de România sau Bulgaria, și nici măcar acesta nu a fost oferit în schimbul unor performanțe, ci pe criterii politice”. Aceste idei tranșante sunt lansate de fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă, transmite UNIMEDIA.
 
Sturza consideră că Republica Moldova este departe de obținerea statului de țară candidat și că țara noastră are foarte mult de muncit pe interior pentru a se apropia de UE.

„Trebuie să facem o diferență între propaganda firească a partidelor politice pro-europene de la Chișinău, din campania electorală, de a da o perspectivă cel puțin formală pentru Republica Moldova de integrare europeană și realitățile din interiorul Uniunii Europene. Eu am ocazia să particip la diferite reuniuni, inclusiv în calitatea mea de membru al Consiliului pentru Politică Externă a UE și îmi dau seama care sunt tendințele în interiorul UE vizavi de procesul de extindere a Uniunii Europene, și în special față de Republica Moldova. Eu nu cred că un refuz de a începe negocierile pe integrare este o tragedie pentru Republica Moldova. Noi încă nici nu am semnat Acordul de Asociere, care nu este o anticameră a UE așa cum a fost pentru țările Baltice sau pentru România și Bulgaria, este un Acord de Asociere pe care UE l-a semnat și cu Egiptul, cu Chile și alte țări din vecinătate. În plus, în interiorul UE este o dinamică a proceselor de consolidare a organelor de conducere, de revizuire a relațiilor cu țările din lume, inclusiv cu Federația Rusă. Nu este o abordare eurosceptică pentru Republica Moldova, ci o abordare eurorealistă”, a menționat ex-premierul.
 
Potrivit lui, esența Parteneriatului Estic va fi schimbată. „Țările europene sunt pe cale de a revizui conceptul de Parteneriat Estic, de la un instrument de confruntare cu Rusia la un instrument de cooperare, ceea ce un pic m-a dezamăgit pe mine personal. Trebuie să fim sinceri. Tehnic vorbind, Republica Moldova nu a fost niciodată un fruntaș al integrării europene. A fost țara care a fost gata să parafeze Acordul de Asociere cu UE la Vilnius, în comparație cu Armenia, Ucraina și Georgia, care erau gata să semneze. Noi avem foarte multe handicapuri, avem foarte multe de făcut pentru a implementa acest Acord de Asociere care încă nu este semnat. Urmează o perioadă foarte lungă de acomodare, necesită reforme foarte serioase în interiorul țării și după asta putem pretinde la statutul de țară candidat. Republica Moldova nu nu are niciun statut special. Europenii recunosc că a fost o formă intermediară pentru a stabiliza zona a crea această centură de siguranță între Federația Rusă și Uniunea Europeană”, a adăugat Ion Sturza.
 
Sursa susține că Republica Moldova a obținut posibilitatea de a semna mai degrabă Acordul de Asociere cu UE, pe criterii politice, nu pe criterii de performanță, fiind „ajutată” și de criza din Ucraina, fiind impusionat și dinamizat procesul de obținere a regimului de vize și semnare a Acordului de Asociere cu UE . „Restanţele noastre sunt enorme, şi la capitolul economie, şi la capitolul justiţie, şi la alte multe capitole, care de fapt au fost esenţa acestui parteneriat estic: stabilizarea şi securitatea prin reformele democratice şi reformele economiei de piaţă. Oamenii spun simplu: dacă Europa înseamnă furturile averii de stat, înseamnă fărădelege, injustiţie, păi noi nu vrem aşa Europă. Bine, merci, că ne-aţi dat vize, o să plecăm cei care avem posibilitatea să plecăm, iar ceilalţi o să ne căutăm de treabă în ţară, fără proiectul vostru de integrare europeană”, a adăugat Sturza, explicând scepticismul și reticența populației față de eurointegrarea țării.
 
„Republica Moldova nu a performat nici un milimetru din agenda europeană pe care a trebuit s-o parcurgă Bulgaria, România şi ultima Croaţia. Deci, noi trebuie să performăm pe intern, să dăm dovadă că putem să fim o ţară compatibilă cu ceea ce se întâmplă în interiorul UE. În rest, sunt doar nişte lozinci. Noi trebuie să ne căutăm de treabă. Care anticameră? V-am spus: noi nu suntem nici măcar la gardul UE, nu că în anticamera UE. Anticamera ar însemna un Acord de asociere real, pe care l-au trecut ţările care au candidat. De ce ar trebui să ne frustrăm că europenii nu ne dau perspectivă de aderare? Să le spunem mulţumesc că ne-au acceptat să semnă și acest acord de asociere fără performanţe. Pe criterii politice s-a deschis această fereastră a oportunităţilor, dar ea nu se va deschide încă o dată doar pentru faptul că facem declaraţii frumoase când bem o cafea la Bruxelles sau Paris. Să ne apucăm de treabă pe interior”, a conchis Ion Sturza.
 
Precizăm că Acordul de Asociere RM-UE a fost parafat la 29 noiembrie 2013, la Vilnius, Lituania şi urmează a fi semnat la 27 iunie 2014, la Bruxelles, Belgia. Până la intrarea deplină în vigoare a Acordului, ca urmare a ratificării acestuia de către Republica Moldova şi toate statele membre ale UE, Acordul va fi aplicat provizoriu de către părţi.

Comentarii (20)
 • +2 (24)
  Să nu ne îmbătăm cu apă rece.
  Singura soluţie este UNIREA cu ţara.
  Asta înseamnă a u t o m a t:
  - evacuarea ocupanţilor ruşi din est;
  - intrarea în spaţiul de protecţie NATO;
  - intrarea în spaţiul Uniunii Europene.
  Fără alte lăbării, cu adoptarea rapidă a legislaţiei şi mecanismelor Uniunii Europenei.
  Investiţii şi circulaţie liberă în toată Uniunea Europeană, pe baza CĂRŢII DE IDENTITATE.
  • +2 (14)
   ai uitat de salariile celor din aparatul de stat care s-ar marii de 4 si pana la de 10 ori...
   • +4 (14)
    si dreptul de angajare si de stabilire in orice stat UE, beneficiind de toate beneficiile cetatenilor din tara aia
   • +5 (11)
    din păcate pentru unii funcţionari de la stat... ar deveni mult mai riscant să ia mită (venit neimpozabil:).
    • +5 (13)
     sincer, de aia am plecat din republica. Lumea mai degraba se uita in gura lui lupu si a lui voronin decat in propriul buzunar.plus isteria si prostia mancurtilor cu care nu o sa ajungem nicaieri.Oamenii aia nu au indentitate.
     • -6 (12)
      Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
      Ma, da toti sunt buni la critica ,la dat cu parerea pe cind la fapte cam slabut, asai d,le Sturza??
      • 0 (8)
       Nu ca tare il apreciez pe Sturza, chiar deloc, insa in cazul de fata el a spus o doza de adevar.
       Ce-am obtinut pina acum e bine, dar ajunge atitea povesti de succes si cu scenarii de aderare.
       *************
       Autoritatile de la Chisinau trebuie sa munceasca pentru a ridica nivelul de viata a cetatenilor si nu sa-si faca reclama politica la tot pasul pe seama regimului liberalizat de vize.
       • -4 (8)
        Nu e normal ca unii se reclameaza la fiecare colt si isi atribuie toate realizarile acestei coalitii personal.
        La moment politicienii de la Chisinau trebuie sa mai lase la o parte toate discursurile astea despre "posibila aderare a R.Moldova la UE". Ei trebuie sa-si concentreze toate atentia asupra problemelor din tara, cum a reiterat si Marian Lupu dupa obtinerea regimului liberalizat de vize. Asupra problemelor sociale din tara. Sa se gindeasca cum sa ridice nivelul de viata din tara. Asta trebuie sa fie scopul primordial.
  • +7 (11)
   Ion Sturza a fost cel mai destept prim-ministru din RM.Alta e buba-oamenii destepti nici odata nu au fost intelesi de mediocri.
 • +3 (13)
  Eu printre cuvinte am inteles ca toate actele semnate cu UE au ca punct de pornire insistentele romaniei de a ne vedea in siguranta.
 • 0 (2)
  Vectorul european este benefic pentru tara noastra sub aspectul libertatii de a se dezvolta cum isi doresc oamenii. Tragedia e ca oamenii nu prea obisnuiesc sa stie ce doresc sau sa doreasca ceva in mod onest si real si nici cum vor obtine aceste lucruri. In acest fel, obtin ce doresc guvernarile pentru ei, adica sa traiasca in rahat, sa munceasca sau sa se faca a munci prost, sa dispuna de conditii de munca si de viata de toata rusinea, si sa fie furati si amagiti asa cum o merita pe deplin!
 • -7 (9)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  AGA, Usor pentru Sturza să vorbească. El doar a furat ce a putut, a deschis afaceri în România (atenţie nu în Rusia) şi acum poate să spună ce vrea, doar el nu are probleme de afaceri, n-are probleme să circule e.t.c. Voi continua să-i întreb pe toţi cei ce susţin direcţia rusiei: Unde aţi ajuns până acum?! Voi chiar n-aţi observat cum populaţia a degradat complect din lipsa unui "job" fix şi bine plătit? Cred că mai săraci decât suntem nu-i posibil. Nu ne costă nimic să încercăm să vedem cum o să fie şi cu Europa. Oricum ca. 40% încă n-au canalizare şi apă. Nemaivorbind de comodităţi.

  Sunt cetățean activ
 • -5 (7)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Destept, destept fara vorba! Stim noi! Si la Eximbank a fost consilier, la Olejca, cum sa nu fie destept. Degeaba crezi ca l-au luat acolo?
 • -6 (6)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +9 (9)
  A zis chestii dureroase dar adevarate.

  Sunt cetățean activ
 • +8 (8)
  Trist, dar are dreptate domnul Sturza (și nu simpatizez deloc cu dumnealui și spiritul său de a critica tot timpul doar din tribună).
  Până să ne dea UE șanse reale de integrare va trebui să scăpăm de toți voroneii, plahotniucii, filații care sug țara cu nerușinare și promit că vor lupta cu corupția. Până n-o să vedem nume grele la pușcărie n-o să putem vorbi cu încredere despre existența unei lupte cu corupția. Și da, încă cel puțin vreo 20-30 de ani va lucra Autoritatea Română pentru Cetățenie la capacitate maximă, pentru că actuala conducere (coruptă, meschină și nepăsătoare) are prea puține șanse (dar și dorință) să îndeplinească criteriile de aderare la UE. Vom treace peste euforia semnării Acordului de Asociere un pic și pe urmă vor da din buze moldovenii noștri când vor afla care sunt acele criterii.
 • +6 (6)
  Din pacate... Sturza, aici are dreptate....noi nu suntem inca doriti in EU cu adevarat plus ca Parteneriatul Esti nu se va mai extinde cel putin in urmatorii 7-10 ani!
 • 0 (4)
  Observ ca Sturza a spus clar ca integrarea europeana este un proces de lunga durata pentru RM. Noi trebuie sa asteptam sa vedem cind UE va fi gata sa primesca noi state. Faptul ca Filat promite ca de graba ne integram e doar o smecherie politica.
 • +3 (3)
  Sturza,persoana care,deschide ochii dar,nu pune(baga-n)in gura;el tare bine lamureste situatia dar,care au furat sa inteleaga,NU NOI,cei de jos;UE,nu-i o jucarie;vre-i intre in CSI ori vrei esi din CSI;ori,vre-i mergi in euroasia ori vre-i nu mergi.UE,este regula!Cine nu respecta Regulile,acolo n-au ce cauta.Ucraina este salvatorul semnarii Acordului de Asociere cu UE;Moldova in ansamblu-nu-i pregatita atit economic,cit si juridic.Bravo,Sturza,deschizi Ochii dar,nu stiu daca,ai cue.

  Sunt cetățean activ
  • +2 (2)
   Mai fac și eu greșeli ortografice, dar nu chiar la fiecare al doilea cuvânt.

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA