Citește toate știrile la acest subiect

„Abordarea eurorealistă” a lui Ion Sturza

„Republica Moldova nu este în anticamera Uniunii Europene, nici măcar la gardul UE, iar Acordul de Asociere pe care urmează să-l semneze nu are ponderea pe care îl avea Acordul semnat de România sau Bulgaria, și nici măcar acesta nu a fost oferit în schimbul unor performanțe, ci pe criterii politice”. Aceste idei tranșante sunt lansate de fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă, transmite UNIMEDIA.
 
Sturza consideră că Republica Moldova este departe de obținerea statului de țară candidat și că țara noastră are foarte mult de muncit pe interior pentru a se apropia de UE.
„Abordarea eurorealistă” a lui Ion Sturza
Ion Sturza, fost prim-ministru al RM (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„Trebuie să facem o diferență între propaganda firească a partidelor politice pro-europene de la Chișinău, din campania electorală, de a da o perspectivă cel puțin formală pentru Republica Moldova de integrare europeană și realitățile din interiorul Uniunii Europene. Eu am ocazia să particip la diferite reuniuni, inclusiv în calitatea mea de membru al Consiliului pentru Politică Externă a UE și îmi dau seama care sunt tendințele în interiorul UE vizavi de procesul de extindere a Uniunii Europene, și în special față de Republica Moldova. Eu nu cred că un refuz de a începe negocierile pe integrare este o tragedie pentru Republica Moldova. Noi încă nici nu am semnat Acordul de Asociere, care nu este o anticameră a UE așa cum a fost pentru țările Baltice sau pentru România și Bulgaria, este un Acord de Asociere pe care UE l-a semnat și cu Egiptul, cu Chile și alte țări din vecinătate. În plus, în interiorul UE este o dinamică a proceselor de consolidare a organelor de conducere, de revizuire a relațiilor cu țările din lume, inclusiv cu Federația Rusă. Nu este o abordare eurosceptică pentru Republica Moldova, ci o abordare eurorealistă”, a menționat ex-premierul.
 
Potrivit lui, esența Parteneriatului Estic va fi schimbată. „Țările europene sunt pe cale de a revizui conceptul de Parteneriat Estic, de la un instrument de confruntare cu Rusia la un instrument de cooperare, ceea ce un pic m-a dezamăgit pe mine personal. Trebuie să fim sinceri. Tehnic vorbind, Republica Moldova nu a fost niciodată un fruntaș al integrării europene. A fost țara care a fost gata să parafeze Acordul de Asociere cu UE la Vilnius, în comparație cu Armenia, Ucraina și Georgia, care erau gata să semneze. Noi avem foarte multe handicapuri, avem foarte multe de făcut pentru a implementa acest Acord de Asociere care încă nu este semnat. Urmează o perioadă foarte lungă de acomodare, necesită reforme foarte serioase în interiorul țării și după asta putem pretinde la statutul de țară candidat. Republica Moldova nu nu are niciun statut special. Europenii recunosc că a fost o formă intermediară pentru a stabiliza zona a crea această centură de siguranță între Federația Rusă și Uniunea Europeană”, a adăugat Ion Sturza.
 
Sursa susține că Republica Moldova a obținut posibilitatea de a semna mai degrabă Acordul de Asociere cu UE, pe criterii politice, nu pe criterii de performanță, fiind „ajutată” și de criza din Ucraina, fiind impusionat și dinamizat procesul de obținere a regimului de vize și semnare a Acordului de Asociere cu UE . „Restanţele noastre sunt enorme, şi la capitolul economie, şi la capitolul justiţie, şi la alte multe capitole, care de fapt au fost esenţa acestui parteneriat estic: stabilizarea şi securitatea prin reformele democratice şi reformele economiei de piaţă. Oamenii spun simplu: dacă Europa înseamnă furturile averii de stat, înseamnă fărădelege, injustiţie, păi noi nu vrem aşa Europă. Bine, merci, că ne-aţi dat vize, o să plecăm cei care avem posibilitatea să plecăm, iar ceilalţi o să ne căutăm de treabă în ţară, fără proiectul vostru de integrare europeană”, a adăugat Sturza, explicând scepticismul și reticența populației față de eurointegrarea țării.
 
„Republica Moldova nu a performat nici un milimetru din agenda europeană pe care a trebuit s-o parcurgă Bulgaria, România şi ultima Croaţia. Deci, noi trebuie să performăm pe intern, să dăm dovadă că putem să fim o ţară compatibilă cu ceea ce se întâmplă în interiorul UE. În rest, sunt doar nişte lozinci. Noi trebuie să ne căutăm de treabă. Care anticameră? V-am spus: noi nu suntem nici măcar la gardul UE, nu că în anticamera UE. Anticamera ar însemna un Acord de asociere real, pe care l-au trecut ţările care au candidat. De ce ar trebui să ne frustrăm că europenii nu ne dau perspectivă de aderare? Să le spunem mulţumesc că ne-au acceptat să semnă și acest acord de asociere fără performanţe. Pe criterii politice s-a deschis această fereastră a oportunităţilor, dar ea nu se va deschide încă o dată doar pentru faptul că facem declaraţii frumoase când bem o cafea la Bruxelles sau Paris. Să ne apucăm de treabă pe interior”, a conchis Ion Sturza.
 
Precizăm că Acordul de Asociere RM-UE a fost parafat la 29 noiembrie 2013, la Vilnius, Lituania şi urmează a fi semnat la 27 iunie 2014, la Bruxelles, Belgia. Până la intrarea deplină în vigoare a Acordului, ca urmare a ratificării acestuia de către Republica Moldova şi toate statele membre ale UE, Acordul va fi aplicat provizoriu de către părţi.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub