ora: 08:23, 27 mar 2013 3896

A fost lansat Consiliul Național al Elevilor


A fost lansat Consiliul Național al Elevilor
Foto: edu.gov.md
Ministerul Educaţiei anunţă lansarea Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), prin care sunt instituite, pentru prima dată, mecanisme care obligă instituţiile educaţionale la nivel local, raional/municipal, naţional să consulte cu regularitate elevii şi să ţină cont de opinia lor în probleme legate de viaţa şcolară, transmite UNIMEDIA cu referire la un comunicat de presă al ME.

CNE, care va avea 25 de membri cu mandat de un an, va fi pentru Ministerul Educaţiei un partener de discuţie privind respectarea dreptului la educaţie al elevilor.

Ministrul în exercițiu al Educaţiei Maia Sandu a spus că de la primele întâlniri pe care le-a avut cu elevii din gimnazii şi licee, a simţit nevoia lor de a comunica ceea ce-i preocupă, de a sugera idei, propuneri, care mai apoi să se regăsească în documentele de politici ale ministerului. „Ideea creării CNE pe lângă minister a venit chiar de la aceşti elevi, membri ai Senatului Liceului Spiru Haret, lucru prin care explicăm lansarea acestuia la liceul lor”, a menționat ministrul.

Ministerul Educaţiei, pentru început, îşi propune să consulte un grup de 25 de elevi din clasele V-XII, aleşi în baza unui concurs la scara naţională. Membrii CNE se vor convoca trimestrial, în timpul vacanţelor şcolare, pentru a discuta cu angajaţii şi conducerea ministerului problemele care îi preocupă, în special cele ce ţin de accesul şi calitatea educaţiei. De asemenea, ei vor menţine legătura online cu structurile ministerului pentru a oferi feedback atunci cînd vor fi elaborate proiecte de legi, acte normative etc.

După modelul CNE, direcţiilor raionale/municipale învăţământ li se solicită, printr-un ordin semnat de ministrul Educaţiei, să creeze Consilii ale Elevilor la nivel de raion sau municipiu, cu participarea reprezentanţilor din toate instituţiile de învăţămînt, care vor fi consultate cu regularitate. Consiliile la nivel local, raional, naţional vor activa în baza unui Ghid metodologic privind crearea şi funcţionarea acestora, în care este specificat rolul, funcţiile, obiectivele şi responsabilităţile consiliilor, colaborarea acestora cu directorul şcolii, profesorii, comitetul de părinţi şi cu ceilalţi elevi care nu vor face parte din consiliu.

Această inițiativă vizează, mai întâi de toate, asigurarea dreptului la participare şi libera exprimare la nivelul instituţiilor de învăţămînt preuniversitar prin crearea unui cadru general de constituire şi funcţionare a structurilor/organelor de autoconducere şcolară a elevilor.

Instrucţiunea privind constituirea şi funcţionarea Consiliului Elevilor obligă echipa managerială a instituţiei şcolare să ofere tot sprijinul elevilor de la toate treptele de şcolaritate, inclusiv celor de la treapta primară, pentru a constitui structura care îi reprezintă şi prin intermediul căreia îşi pot face auzită vocea.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • 0 (0)
  care sunt sursele de finanțare?
  care este argumentarea p/u doar 25 elevei din o MOLODVA intreaga?
  cum considera dna Sandu va fi evitat conflictul de interese/presiunea carului didactic asupra membrilor activi ai acestor CNE (elevi care au de sustinut Examenele de Bacalaureat)?
  POATE SE MAI IMPARTE CU GRANTURILE BM si USGov DOAMNA, SI NU NASCOSETSE IDEI POPULISTE SI UTOPICE
  • +1 (1)
   Demult trebuia!
   Bravo celor cu iniţiativa şi celor care au pus-o în practică.
   Sper să fie cu folos.
   Succese!!!
   • 0 (0)
    Toată lumea ştie că un aşa tip de consiliu, în care nimeni nu va fi remuerat, nu necesită buget serios.
    Aşa că mai lăsaţi "meseria" ingrată de comentatori negativişti şi părtinitori. Sunteţi ridicoli chiar...
 • 0 (0)
  Nu cred ca acest consiliu ii va ajuta pe elevi sa inteleaga ca fregventeaza scoala/liceul pentru a primi cunostinte si nu note! +1 pentru primul comentariu - au venit 40 de mln $ pentru invatamint sa vede cum se cheltuie
  • +1 (1)
   De fapt este o iniţiativă foarte utilă contextului de astăzi. Eu ca elev, ca beneficiar al tuturor acţiunilor ministerului, trebuie să mă pot pronunţa asupra a ceea ce fac ei acolo "sus". Consilul înţeleg că va fi reprezentativ şi democrat, aşa că nu văd care-i problema.
   Şi în plus, fiţi serioşi, trebuie să recunoaştem că aşa o iniţiativă practic nu necesită bani de luat în seamă. Sunt sume infime...
   Fi-ţi obiectivi vă rog!

   Sunt cetățean activ
 • 0 (0)
  Sper să fie un consiliu funcţional. Mă bucur că Ministerul în sfîrşit creează şi în Moldova asemenea platforme democratice şi reprezentative de consultare

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA