Vicepreședintele PPE: Nici UE și nici cetățenii RM nu mai cred în promisiunile deșarte ale guvernării de la Chișinău; „Viziunea unui politician nu reprezintă întreaga societate”

Actuala guvernare trebuie să înceapă să pună în practică reformele, dar să nu le mimeze. La această etapă, nici Uniunea Europeană și nici mulți cetăți nu mai pot să accepte reforme false și promisiuni deșarte. La aceste concluzii a ajuns Dara Murphy, vicepreședintele Partidului Popular European, care spune că PPE va face tot posibilul ca asistența macro-financiară pentru Republica Moldova să fie condiționată.

Vicepreședintele PPE: Nici UE și nici cetățenii RM nu mai cred în promisiunile deșarte ale guvernării de la Chișinău; „Viziunea unui politician nu reprezintă întreaga societate”

„Noi, Partidul Popular European, care este cel mai mare grup politic de pe continentul european, credem că aceste recente schimbări sunt o lovitură pentru democrație, aici în Moldova. Nu credem că ei au luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și credem că guvernul a ignorat în mare măsură observațiile Uniunii Europene atunci când a promovat această nouă lege. Nu credem că a fost o dezbatere adecvată și nu credem că a fost auzită vocea societății civile, decizia de schimbare a sistemului electoral a fost luată într-o manieră contrară cu dorința cetățenilor Republicii Moldova. Suntem de părere că noua lege avantajează doar actuala guvernare, coaliția de guvernământ, probabil asta s-a făcut pentru a se asigura că vor rămâne la guvernare și în următorii ani. Există preocupări majore legate de noul sistem electoral, în special în ceea ce ține de finanțarea partidelor, influența asupra sistemului politic, asupra mediului de afaceri, îngrijorări legate de circumscripțiile electorale”, a declarat vicepreședintele Partidului Popular European în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Dara Murphy spune că Uniunea Europeană vrea să ajute și să susțină cetățenii Republicii Moldova, vrea să le acordăm sprijin, dar trebuie să se asigure că anume poporul beneficiază de suportul financiar acordat de UE.

Pub

„Partidul nostru, Partidul Popular European, care deține majoritatea în Comisia Europeană, Parlamentul European și Uniunea Europeană, avem responsabilitatea să ne asigurăm că stabilim condiții pentru felul în care sunt cheltuiți banii, ca să aibă de câștigat cetățenii. Prin urmare, fondurile Uniunii Europene vor ajunge la populația Republicii Moldova atunci când guvernarea de la Chișinău va face reforme concrete și reale în domenii precum economia, justiție și alte sfere, atunci când vor fi anulate schimbările la sistemul electoral și se va reveni la precedentul sistem”.

 Murphy  a punctat faptul că există un acord clar de asociere între Uniunea Europeană și Republica Moldova, acesta este fundamentul relațiilor dintre Moldova și UE, cu reguli și cerințe clare. „Nu este vorba despre viziunea unui singur politician sau a unui partid-două. Viziunea unui politician nu reprezintă întreaga societate. Vrem ca Republica Moldova să devină o țară prosperă, ca autoritățile să lucreze pentru toată lumea, pentru cei tineri, cei pensionați și cei de peste hotare. Încă mai așteptăm ca președintele și actualul guvern să înceapă să lucreze, ca să răspundă așteptărilor oamenilor și așteptărilor pe care le are Uniunea Europeană pentru cetățenii moldoveni. Dar dacă nu, oamenii se vor uita la alți politicieni, inclusiv Maia Sandu, care vor oferi cetățenilor moldoveni un viitor mai bun”.

Pe final de interviu, Dara Murphy a subliniat faptul că mii de tineri părăsesc Republica Moldova și alte mii de persoane nu pot să-și permită să plătească pentru mâncare și utilități, de asta lupta cu corupția nu poate fi descrisă ca fiind una eficientă. „Vrem ca actuala guvernare să înceapă cu adevărat să lucreze pentru oamenii din Moldova. La această etapă, nici Uniunea Europeană și nici mulți cetăți nu mai pot să accepte reforme false și promisiuni deșarte”, a conchis oficialul european. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI