Uraganul Maria - Puerto Rico a ordonat evacuări masive după distrugerea unui baraj

Peste 70.000 de persoane au primit ieri ordinul de a evacua o zonă din nord-estul statului Puerto Rico, după ce un baraj a cedat în urma ploilor diluviene aduse de uraganul Maria, care a făcut cel puțin 13 morți în acest teritoriu american, ridicând la 33 numărul victimelor în ansamblul insulelor din Marea Caraibilor, informează AFP, citat de agerpres.ro.

Uraganul Maria - Puerto Rico a ordonat evacuări masive după distrugerea unui baraj

Barajul din Guajataca, în nord-estul insulei, a cedat vineri după-amiază, provocând inundații și "o situație extrem de periculoasă" de-a lungul râului Rio Guajataca, a anunțat serviciul meteorologic din Puerto Rico, care a emis o alertă de inundații, rămasă în vigoare până sămbătă la ora 06.00 GMT.

"Toate zonele adiacente râului Guajataca trebuie evacuate imediat. Viețile oamenilor sunt în pericol", a anunțat serviciul meteorologic pe contul său de Twitter. Ricardo Rossello, guvernatorul din Puerto Rico, a ordonat la puțin timp după aceea evacuarea a 70.000 de persoane din acea zonă.

Pub

Hector Pesquera, directorul Securității Publice din Puerto Rico, intervievat de cotidianul local El Vocero, a explicat că un dren al barajului, care în mod normal lasă să treacă o cantitate mică de apă într-un flux controlat, a cedat.

Puerto Rico se afla deja vineri într-o situație îngrijorătoare, din cauza inundațiilor și a ploilor torențiale, care sunt așteptate să cadă până sâmbătă.

Acest teritoriu american cu 3,4 milioane de locuitori a rămas fără electricitate pentru o perioadă ce ar putea dura câteva luni, iar rețeaua sa de telecomunicații a fost aproape în întregime distrusă.

"Puerto Rico este complet distrus", a declarat joi președintele american Donald Trump, după ce a decretat stare de catastrofă naturală, eliberând fonduri pentru ajutorare de urgență și pentru reconstrucția insulei.

Comunicații defectuoase

Deși până joi uraganul Maria făcuse o singură victimă, bilanțul deceselor a urcat vineri la 13 persoane decedate. "Părți din insulă sunt încă fără comunicații, deci această cifră de 13 victime reprezintă doar un bilanț provizoriu", a declarat guvernatorul Ricardo Rossello.

Potrivit lui Bernardo Marquez, primarul din Tao Baja, o localitate aflată la periferia capitalei San Juan, opt persoane au murit înecate în urma inundațiilor provocate de deschiderea vanelor unui baraj.

Nu se știe deocamdată dacă aceste opt decese au fost incluse în bilanțul de 13 morți anunțat de guvernatorul Rossello.

"Încercăm să deschidem porturile și ne folosim deja de aeroporturi pentru a veni în ajutorul populației și să îi aducem produse de primă necesitate", a declarat pentru CNN directorul Agenției federale de ajutorare (FEMA), Brock Long, precizând că evacuările erau în plină desfășurare din Puerto Rico spre Statele Unite, dar și din Insulele Virgine Americane, unde vânturile generate de uraganul Maria au suflat cu viteze de până la 220 de kilometri pe oră, generând numeroase pagube materiale.

Maria este "furtuna cea mai devastatoare" produsă în aproape un secol, potrivit autorităților. În 1928, uraganul Okeechobee a făcut 300 de morți.

"Am văzut persoane în vârstă cărora le lipseau medicamentele și hrana", a declarat vineri pentru CNN primarul din San Juan, Carmen Yulin Cruz, care a anunțat că municipalitatea dispune de "medicamente și material chirurgical pentru o lună". "Însă cea mai mare frică a mea este să nu avem acces la aceia care au nevoie", a adăugat ea.

Dominica, "practic devastată"

Lovită din plin, marți, de uraganul Maria, Dominica plătește un greu tribut în victime omenești, cu cel puțin 15 morți, fapt care ridică la 33 numărul total al victimelor din ansamblul insulelor din Marea Caraibilor, unde trei decese au fost raportate în Haiti și alte două în Guadelupa.

În Dominica, unde autoritățile a estimat pagube considerabile pentru "70-80% din totalul construcțiilor", un prim ajutor a putut să sosească în cursul zilei de vineri.

O navă de război franceză, trimisă din Martinica, a sosit cu trupe de salvare, elicoptere, material sanitar și 40 de tone de apă potabilă.

Maria a făcut "cel puțin 15 morți", a declarat Roosevelt Skerrit, prim-ministrul din Dominica. "Nu mai avem apă, electricitate și dispunem de foarte puține sisteme de comunicații".

Imagini realizate din aer de fotojurnaliștii de la AFP stau mărturie pentru amploarea distrugerilor: acoperișuri metalice smulse, păduri culcate la pământ. Pe străzi, automobilele sunt încastrate unele în altele, iar articole vestimentare, bidoane, scânduri de lemn și alte deșeuri acoperite de nămol arată violența acestui uragan.

În Republica Dominicană, uraganul Maria a distrus peste 4.800 de locuințe, a provocat evacuarea a 18.000 de persoane și a inundat 31 de localități, potrivit primelor evaluări oficiale, care nu include deocamdată un bilanț al victimelor.

Uraganul Maria, inclus de acum în categoria 3 (dintr-o scală de 5), cu vânturi de 200 de kilometri pe oră, a trecut vineri pe lângă insulele britanice Turks și Caicos și se afla la sfârșitul zilei la est de Bahamas, potrivit Centrului american pentru uragane.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI