ora: 16:44, 28 noi 2012 9958

Șeful Curții Supreme, contra propunerilor lui Efrim: „Asta înseamnă întoarcerea în anii '37”


Șeful Curții Supreme, contra propunerilor lui Efrim: „Asta înseamnă întoarcerea în anii '37”
Poalelungi VS Efrim
Mihai Poalelungi, președintele CSJ
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Președintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, nu este de acord cu inițiativele legislatie propune de Ministerul Justiţiei care prevăd introducerea răspunderii penale pentru îmbogățirea ilicită a judecătorilor și confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate, notează UNIMEDIA.

Poalelungi a criticat dur acest pachet de proiecte. „În opinia mea aceste propuneri făcute de Ministerul Justiţiei sunt în contradicţie cu articolul 46 din Constituţie, articolul 1, protocolul 1 al Convenţiei Europene şi nu au nimic cu viaţa reală şi ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova.

Or, Ministerul îşi doreşte modificări nu vreau să spun că pentru PR, dar modificările care se propun trebuie să fie reale şi clare, dar nu ceea ce se face în acest sens”, spune președintele CSJ într-un interviu pentru Europa Liberă.

Dacă Parlamentul va adopta o asemenea lege, aceasta ar putea fi atacată la Curtea Consituțională. „Principiul constituţional al prezumţiei dobândirii ilicite a averii instituie o protecţie generală şi se aplică tuturor persoanelor, inclusiv funcţionarilor publici sau altor persoane salarizate de la bugetul de stat”, subliniază sursa citată.

Potrivit lui, procurorii și judecătorii care nu-și pot justifica averea ar trebui eliberaţi din funcţie, dar nu confiscate bunurile. „Or, poate voi fi prea dur, dar în opinia mea cu aceste modificări ne întoarcem în anii '37 ai secolului trecut… (...) Vă spun ca fost judecător la CEDO că astfel de soluţii care vor fi date de instanţele naţionale vor fi considerate ca condamnări la CEDO”, a conchis Mihai Poalelungi.

Precizăm că Ministerul Justiției a propus un amplu pachet de inițiative legislative ce privesc măsuri de prevenire și combatere a corupției, inclusiv confiscarea averilor magistraților ce nu pot fi justificate.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +9 (17)
  Da, multstimabile Poalelungi...Ai venit de la CEDO ,unde aveai un salariu de zeci de mii de euro pe luna, pentru un salariu de vreo citeva sute de euro pe luna in RM....Pentru ce sa lase cineva zeci de mii de euro si sa se aleaga doar cu sute? Inseamna ca nu salariul te intereseaza,ci functia; fiind in acel post, poti crea diferite scheme,percepe diferite dijme de la "iobagi"....De accea nu-ti convine,sa fii tras la raspundere penala tu si ceilalti de alde tine.
  Daca esti curat ca lacrima,de ce te-ar deranja raspunderea penala si confiscarea averii ilicite?
  • +10 (16)
   "cu aceste modificări ne întoarcem în anii '37 ai secolului trecut"
   Pentru cultura ta generala, in 1937 pe acest teritoriu dintre Prut si Nistru nu se aplicau acele represiuni asupra cetatenilor,care erau aplicate peste Nistru,in URSS.
   • +8 (16)
    aici e un teatru cu papusi sposorizat de catre Plohish
    • +2 (8)
     Mai bine de impuscat functionari corupti. ca in China si apoi lasa sa cistige la CEDO, despagubirea de 1 milion de euro tot mai putin o sa ne coaste de cit acest functionar sa fie in functie.
     • -3 (9)
      Comentariul a fost șters de redacție.
    • +3 (5)
     Pai daca este omul lui plohatniuc si normal ca se va opune , va face tot posibil ca sa-l incurce pe Efrim care este un ministru tinar , energic, destept ,onest mereu are idei bune, mereu vine cu idei geniale..
     Bravo Efrim!!!!
   • -2 (2)
    ... iiiidiotule, "mare istorik" mai esti dealde stati..., cred ca 7 ani nu ai nu cultura generala...
  • +6 (10)
   O mana spala pe alta,iar impreuna - fata...
  • -3 (5)
   iobag anyoane, dupa felul in care judeci am impresia ca crezi in povesti cu mos jerila, omul acesta are o pregatire profisionala net superioara peste a multora de aici care se dau cu parerea si cind spune anumite lucruri nu cred ca se uita in gura lu plahat-k&Ko;, o spune in cunostintza de cauza. Cu trasul la raspundere ma faceti sa rid. incercati sa patrundeti in esentza si sa mai cititi printre rinduri, si nu trageti concluzii din spusele babei varvara care leo auzit la posta.
   • 0 (0)
    Quo usque Catilina, abuter patientia nostra?
    Qualis dominus, tales servi.
  • -3 (5)
   iobag anyoane, dupa felul in care judeci am impresia ca crezi in povesti cu mos jerila, omul acesta are o pregatire profisionala net superioara peste a multora de aici care se dau cu parerea si cind spune anumite lucruri nu cred ca se uita in gura lu plahat-k&Ko;, o spune in cunostintza de cauza. Cu trasul la raspundere ma faceti sa rid. incercati sa patrundeti in esentza si sa mai cititi printre rinduri, si nu trageti concluzii din spusele babei varvara care leo auzit la posta.
   • +2 (2)
    da poate tu,tarane instarit, ii raspunzi lui Anyone referitor la anul '37....?
 • +4 (14)
  "Potrivit lui, procurorii și judecătorii care nu-și pot justifica averea ar trebui eliberaţi din funcţie, dar nu confiscate bunurile." - cata grija pentru bietii magistrati!
  Ei isi vor face averi impunatoare din mita ceruta,iar drept pedeapsa,in caz daca totusi se va ajunge sa se dovedeasca ca nu-si pot justifica averea, sunt DOAR eliberati din functie.Mai trebuie si multumiri de adus,pentru "munca" depusa...
  Mai bine ramanea la CEDO acest Poalelungi.
 • +1 (7)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +3 (11)
  Poalelungi nii greata de voi JUDECATORI CORUPTI NAM CUVNTE CE DE MIZERI SINTET CORUPTI PINA IN FUNDUL C.....I VII PARALEL DE CETATENI DAR DE LEGE NIS NU MAI ZIC CA VOI NIS NU STITI CEI ASTA VA BATET JOC DE LUME DUCETAVA DRACULUI ACOLO VOI ASA VEDET DREPTATE
 • +2 (8)
  da voi credeti ca Efrim din PLDM a vorbit serios...asta pentru moldoboi demagogie made by AIE...efrim rcred ca traieste intr-un camin cu o camera...
 • +4 (6)
  JUDECATORIELE PARCAS PROPRIETATE PRIVATA ..AU NISTE CASTELE DE UNDE BANI DEUNDE NUMAI POVESTI MINCIUNI CARE DREPTATE LUCREAZA LA COMANDA CARE PLATESTE ACELAI DREPT MACAR MORI TU LII PARALEL
 • +5 (7)
  Idioti. Corupti. Nerusinati. Spurcaciuni. Tirfe. Animale.
  N-am ochi sa va vad, nemernicilor de judecatori. Stricati vietile oamenilor ce nu va dau bani la proces fara nici o remuscare.
 • +5 (7)
  De ce sa nu i se confiste judecatorului avearea pe care no poate justifica.
  No poate justifica, inseamna ca a furat-o, mai ales la noi...
  Niciun '37, legea e buna.
  In SUA e si mai drastic, inchis pe ani de zile si averea revenind la stat.
 • +3 (7)
  IMUNITATEA TREBUE DIO SCOS AVERILE DE CONFISCAT CARE NU LE PO JUSTIFICA ..SI RUDELE APROPIATE DE CONTROLAT...SI CEL MAI BINE DE DAT AFARA TOATE RISURILE ESTEA DE JUDECATORI..SI DE PUS ALTII TINERI
  • +2 (6)
   Auzi, tinarule. Este o vorba veche... Atunci cind alungi o musca de pe tine, neaparat va veni alta, doar ca flaminda... Schimbatul ista pe tineri este o prostie, daca nu se schimba sistemul, mai ales al asigurarilor sociale si profesionale a judecatorilor. Intii lor trebuie de dat apartamente in chirie gratuita, pe parcursul activitatii. Ai plecat, preda apartamentul. De ridicat salariile, sa nu moara de foame cu 3-4 mii lei/luna. De acordat garantii profesionale, ca sa poata refuza, fara urmari, comenzile politice si... poftim, schimba-l daca nu face fata, chiar si cu unul tinar.
 • +3 (7)
  voua va trebuie de facut mai ceva ca in anii 37 caci o meritati pe deplin. Ce om onest isi va ascunde veniturile fiind o persoana publica ? Plus crimele economice sunt crime foarte mari care in lumea aia civilizata se pedepsete cu 25 ani puscarie si chiar pe viata.
 • +6 (6)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +4 (6)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +2 (4)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +4 (4)
  omul care in mod cinstit a agonisit sau agoniseste nu are de ce se teme da cei care se simpt cu musca pe cacila evident ca o sa fie contra la asa propuneri fiindca stiu ca o sa le fie mai greu sa isi cumpere castele masini luxoase etc cica anii 37 ... da ce in tarile civilizate de mult asa norme exista si traesc mai bine ca noi de asta ca asa norme exista de asta ca lumea nui corupta ca la noi si in particular coruptia in judecatorii nu infloreste iar voi majoritatea judecatorilor sunteti niste fosaiti batrini si corupti care de mult vii timpul la odihna sau in alte functii dar numai nu in judecatorii sa decideti soarta oamenilor
  voi majoritatea judecatorilor sunteti cu mintea din 37 aicea as fi deacord
 • +3 (3)
  si deja daca merge vorba de reforma faceti REFORMA IN JUSTITIE DA NU ASA DEA COADA VACII SI DEA ARATATUL LUMII CA CHIPURILE VRETI SA FACETI CEVA
 • +3 (3)
  Мафия бесмертна!
 • 0 (0)
  pai daca era sa utilizam asa tip de calendar
  http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/FOTO-Performanta-candidat-PP-DD-zilele_0_818918236.html
  la sigur aram sa fin in anii 1900 :D
 • -4 (4)
  .......mdeaaaaaaaa, o buna parte din cei care se dau cu parerea inca stau cu mucii verzi la nas,da vezi ca se pricep si in istorie si in jurisprudentza,si cei mai bine pentru altii, etc. si cei mai rau ca nu pot face o mika diferentza intre niste lucruri absolut vizibile, ne mai vb de a mai citi printre rinduri, dar mai rau ca se prind la fiecare bucata de cicatzel( cirnatzei)de 16 kop. pus pe masa lor de furchette. mamaliginici opomnitesi pol jizni praijita da nik lectie nu ati tras, va dau eu o lectie desi ar trebui sami platiti pu asta o fac gratis pu toti cei ca alde anyoane&co;: 1 daca esti mai buna fa un pas in fatza mamaliginik da nu te da dupa perdika ca dedu tau din 37; 2. nu te da cu parerea daca esti -2(minus) in domeniu, taci si inghite de pe masa de furchette; etc.
 • 0 (2)
  http://new.inprofunzime.md/stiri/politic/video-doi-ani-de-la-alegeri-moldovenii-despre-promisiunile-facute.html#
 • +2 (2)
  nemernici nesimtiti SRL JUSTITIA MD CEL MAI PROFITABIL BIZNES NU PLATESTI IMPOZITELE NU TE DOARE CAPUL NUS PROBLE NO PROBLEM...RISURI NATIONALE LII IN COT DE LUME BANDITI ADEVARAT TOT EU MITA CINE NU STIE CA IN MOLDOVA CU BANI FACI TOT CUMPERI ORCE JUDECATOR...RISURI CU BANI

  Sunt cetățean activ
 • +2 (2)
  „Principiul constituţional al prezumţiei dobândirii ilicite a averii ...”, subliniază sursa citată.
  Desi in Constitutie e scris "licite", totusi sursa a subliniat corect - ilicit
 • +2 (2)
  Nu e gluma : in China, functionarii publici, ministrii senatorii samd care au savarsit acte de coruptie sunt condamnati la moarte. Dati-mi mie puterea si o sa fac Moldova ca o floare !!!

  Sunt cetățean activ
 • +1 (1)
  "„În opinia mea":)- Mai bine taceai si "ca fost judecător la CEDO" ramaneai! si ca "Președintele Curţii Supreme de Justiţie!"
  Dar asa,.... esti Mihai Poalelungi.
 • +2 (2)
  "JUDECATORUL" nu este un cetatan de drumul mare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ----------------------------------------------------------------------------
  "JUDECATORUL" este o PERSONALITATE PUBLICA-ALEASA de Stat!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  "JUDECATORUL" este un FUNCTIONAR PUBLIC-OFICIAL, care reprezinta PUTEREA de Stat!!!!!
  "JUDECATORUL" este un CETATAN-ALES desemnat cu privalegii de Stat!!!!!!
  "JUDECATORUL" este .......................................................
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • +2 (2)
  „În opinia mea aceste propuneri făcute de Ministerul Justiţiei sunt în pas cu situatia actuala in JUDECATA din R.MOLDOVA si corespund CORUPTIEI din JUSTITIE!
 • +2 (2)
  PS:) - Care este OPINIA Domnului "Președintele Curţii Supreme de Justiţie!", Mihai Poalelungi,
  din punct de vedere ca FUNCTIONAR-PUBLIC-OFICIAL-ALES, care reprezinta PUTEREA de Stat,
  referitor la Multipla Cetatanie (Dubla-Tripla Cetatanie) a JUDECATORULUI Republicii MOLDOVA?????
  ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
 • +1 (1)
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) "Portalul Deutsche Welle scrie despre declarațiile „foarte directe, unele încurajatoare, altele dojenitoare”, lansate de președintele CE, Jose Manuel Barroso, la Chișinău, )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) "înaltul oficial european a cerut ca banii europeni să nu fie furați, ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) "ci să fie cheltuiți în beneficiul țării și al cetățenilor, )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) „pentru a nu discredita ideea de democrație” ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))…
 • +1 (1)
  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  "Portalul Deutsche Welle scrie despre declarațiile „foarte directe, unele încurajatoare, altele dojenitoare”,
  lansate de președintele CE, Jose Manuel Barroso, la Chișinău,

  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  "înaltul oficial european a cerut ca banii europeni să nu fie furați,
  "ci să fie cheltuiți în beneficiul țării și al cetățenilor,
  „pentru a nu discredita ideea de democrație”
  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  http://unimedia.info/stiri/dw-la-chisinau--barroso-a-laudat-si-a-biciuit-guvernarea-54839.html
 • +1 (1)
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  "Ministrul Justiției, Oleg Efrim: - "Art. 46 din Constituție nu e licență pentru a fura!......
  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  http://unimedia.info/stiri/efrim-da-replica-art--46-din-constitutie-nu-e-licenta-pentru-a-fura-54811.html

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA