ora: 08:17, 17 iul 2017 4982
Autor: Eugen Durbala

Șapte scenarii pentru Primăria capitalei


Șapte scenarii pentru Primăria capitalei
Foto: UNIMEDIA

Situaţia legată de Primăria capitalei, după plasarea în arest la domiciliu a Primarului Dorin Chirtoacă, rămâne incertă, iar aceasta dă motive pentru a analiza diverse scenarii privind evoluţia lucrurilor în continuare. La aceste posibile scenarii mă voi referi în rândurile de mai jos, scrie tribuna.md.

Scenariul 1. Dorin Chirtoacă demisionează. În acest caz, se vor organiza alegeri anticipate ale Primarului capitalei, care, cel mai probabil, vor fi câştigate fie de reprezentantul Partidului Socialiştilor (acest partid este cel mai influent la moment), fie de un eventual candidat comun al forţelor de centru-dreapta (dacă, desigur, acestea vor ajunge la o înţelegere şi vor desemna un astfel de candidat).

Scenariul 2. Dorin Chirtoacă insistă şi reuşeşte printr-o minune să promoveze în funcţie doi noi viceprimari (la moment, se vorbeşte încă despre candidaturile lui Mihai Moldovanu şi Valeriu Munteanu, dar nu e exclus să apară şi alte candidaturi pe parcurs). În acest caz, liberalii, prin desemnarea unuia din cei doi viceprimari noi ca şi interimar, reuşesc să-şi întoarcă controlul asupra Primăriei capitalei, lucru important atât prin prisma viitoarelor alegeri locale în capitală, cât şi prin prisma viitoarelor alegeri parlamentare.

Scenariul 3. Situaţia rămâne neschimbată şi interimatul funcţiei de Primar este exercitat în continuare de Nistor Grozavu. Aceasta variantă e cea mai convenabilă pentru actuala guvernare, care va putea controla din umbră activitatea Primăriei, ţinându-i departe de procesul decizional real pe socialişti şi liberali.

Scenariul 4. Guvernarea reuşeşte să-şi promoveze în funcţie de viceprimar un reprezentant al său (un nume destul de cunoscut în politica moldovenească este vehiculat intens în acest sens în ultima perioadă), iar ulterior acesta devine Primar interimar. Astfel, exercitând interimatul, acesta îşi creează o platformă excelentă pentru următoarele alegeri locale din Chişinău la care va candida la funcţia de Primar.

Scenariul 5. Nistor Grozavu este retras sau se va retrage din joc şi, în situaţia în care nu vor mai fi alţi viceprimari, Consiliul Municipal va numi un Primar interimar (cel mai probabil, din rândurile consilierilor). Se pare că acest scenariu cel mai mult i-ar avantaja pe socialişti, care ar avea cele mai mari şanse de a-şi promova reprezentantul în funcţia respectivă, lucru extrem de important prin prisma viitoarelor scrutine.

Scenariul 6. Dorin Chirtoacă este condamnat, instanţa înlăturându-l din funcţia de Primar. În acest caz se revine la scenariul care prevede organizarea de alegeri anticipate ale Primarului capitalei, iar favoriţi vor fi candidatul socialiştilor şi un potenţial candidat comun al dreptei pro-europene. Dacă însă între timp guvernarea va reuşi să-şi promoveze propriul reprezentant în postura de Primar interimar (scenariul 4), şi acesta va fi un concurent serios în respectivul scrutin.

Scenariul 7. Dorin Chirtoacă este achitat şi revine la exercitarea plenară a atribuţiilor sale de Primar. Este un scenariu prea puţin posibil, dar, cel puţin din punct de vedere teoretic, trebuie luat în calciul. Dacă acest lucru se va întâmpla, Dorin Chirtoacă va avea nu doar şanse reale la un nou mandat, dar şi va putea relansa PL, care acum e la un nivel extrem de scăzut în preferinţele alegătorilor.

Care din aceste scenarii va fi implementat, vom vedea în perioada următoare. Poate chiar în decurs de câteva luni. Până atunci, putem face doar calcule, analize şi pronosticuri pur teoretice.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -2 (4)
  Există un singur scenariu și el este unul foarte prost pentru Republica Moldova. Nu mai contează dacă o să revină Chirtoacă la primărie sau nu. Primarii sunt vulnerabili, șantajabili, fără putere reală de a schimba ceva, toate astea sunt din cauza legislației din domeniu. Chiar și corupția este, în mare parte, din cauza legislației și procedurilor ce permit apariția elementelor de corupție.
  • -3 (3)
   Nu e nevoie, la nivel local, să existe dualitatea asta de putere, între consiliu și primar (dă-l încolo pe actualul primar, gândiți mai global). Primarul trebuie să aibă un consiliu numit de el sau consiliul trebuie să aibă un primar subordonat deplin consiliului.
   • 0 (0)
    Insisti pe ceva care as zice ca e utopic.In toate statele democratice alegerile au loc in acelasi mod ca si la noi,varianta propusa de tine exista in URSS,exista si acum in Coreea de Nord probabil,cand totul e decis de un singur partid.
    Atat primarul,cat si consilierii (de la orice partid nu ar fi) trebuie sa aiba grija de imbunatatirea conditiilor de viata pentru localnici.Daca s-ar conduce de o asemenea idee,nu cred ca ar avea prea mari divergente.Dar daca atat primarul,cat si consilierii,vin doar cu gandul la interesul propriu,atunci pot fi si dintr-un singur partid,ca tot doar de furat se vor tine.
  • -3 (3)
   Un primar ales, trebuie să poată schimba modul de administrare, structura de administrare a unei primării și oamenii care administrează aceste subdiviziuni. Pentru asta este ales, să facă schimbări și să-și asume riscurile, iar oamenii își asumă riscurile alegând acel om și acea echipă. Pentru a micșora riscurile, trebuie să existe mecanisme de control - transparență, proceduri de prezentare și aprobare a proiectelor și bugetelor, proceduri de modificare a regulilor actuale (prezentare publică, perioade de dezbateri, consultări cu cei vizați ș.a.).
   • -3 (3)
    Anume astfel de modalitate de administrare poate face minuni. Anume așa pot fi identificați oamenii de succes. Altfel, o să înotăm veșnic în rahat și lupte inutile ale partidelor și intereselor.
 • +1 (1)
  daca Chirtoaca si cu gasca liberala insista sau reuşeşte printr-o minune sa o promoveze în funcţie de viceprimar pe Maia Sandu ca ex, fara ca sa-si vatameze rinza......
  dar nu cred ca Maia Sandu s-ar avinta in asa o aventura cu acesti liberali corupti
  • -2 (2)
   Maia Sandu nu poate fi concomitent în toate posturile, și primar, și președinte, și parlamentar, și ministru. Trebuie să existe mai multă lume bună și modalități de promovare, este foarte importantă și motivația, care (părerea mea) trebuie să fie financiară, dar legală. Eu nu cred în oamenii politici care nu au nevoie de bani, de salariu bun.
  • +1 (1)
   Chirtoaca nu mai decide nimic. PD a obtinut ce si-a dorit, un interimar care o sa faca tot ce o sa i se spuna. N-o sa fie nici un fel de alegeri anticipate, ele costa prea scump si PD-ul nu are un candidat cu sanse reale. Lupta s-ar da intre candidatul lui dodon si reprezentantul Sandu&Nastase;.
 • +1 (1)
  capitala nu a fost komunista,nu va fi nici socialista cu poki,sirieni...Ar fi plauzibila pentru noi, plasarea Maei Sandu la primarie,ar fi un echilibru social,dealtfel maidanul este garantat
  • -1 (1)
   Capitala nu a fost comunistă doar aparent, mereu am avut un consiliu cu mentalitate sovietică. Și primari sovietici am avut, e adevărat nu toți, dar au mai fost.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri