SUA: Trump intenționează să extindă lista țărilor vizate de decretul anti-imigrație

Președintele american Donald Trump ar putea decide să adauge noi țări pe lista celor deja afectate de restricțiile de intrare în SUA prin controversatul său decret anti-imigrație care expiră duminică, transmite AFP, citat de agerpres.ro.

SUA: Trump intenționează să extindă lista țărilor vizate de decretul anti-imigrație

Responsabili ai Casei Albe și ai Departamentului Securității Interne au spus vineri că au identificat un număr de țări care nu pot sau nu vor să se supună controalelor de securitate cerute de SUA pentru intrarea pe teritoriul lor.

Președintele american a spus la începutul lui 2017 că are nevoie de o perioadă de 90 de zile de interdicție pentru cetățenii din șase țări musulmane (Siria, Libia, Iran, Sudan, Somalia și Yemen), precum și de 120 de zile de interdicție pentru refugiații din întreaga lume, pentru a introduce noi filtre de primire.

Pub

Fără a dezvălui noile țări vizate și nici numărul lor, oficialii citați au spus că un nou decret prezidențial va introduce o 'gamă' de măsuri care merg de la controale mai ferme — cum ar fi solicitarea de acces la telefoanele mobile sau la conturile de pe rețelele de socializare — la o interdicție pur și simplu.

"Obiectivul nu este de a-i împiedica definitiv pe cetățenii din anumite țări să vină în SUA. Obiectivul este de a-i proteja pe americani până când guvernele străine se pliază pe cererile noastre și nu mai reprezintă riscuri pentru securitatea SUA", a explicat Miles Taylor, consilier al secretarului pentru Securitatea Internă.

După cinci luni de procese în justiție, o versiune modificată a decretului privind migrația semnat de președintele american a intrat în vigoare la 29 iunie. Durata sa de aplicare se încheie în acest weekend, fără a se ști dacă cei 180 de milioane de locuitori ai celor șase țări vizate vor fi primiți din nou în SUA.

Cei nouă judecători ai Curții Supreme a SUA vor examina la 10 octombrie fondul celei mai controversate măsuri a liderului republican.

Trump justifică această închidere a frontierelor prin necesitatea de a împiedica venirea de 'teroriști străini'. Curtea Supremă a limitat totuși aria de aplicare a decretului privind migrația, exceptând orice persoană care poate justifica o "relație valabilă cu o persoană sau o entitate din SUA".

În opinia opozanților decretului, Trump nu face decât să își pună în aplicare promisiunile de campanie care vizează oprirea venirii musulmanilor, în ciuda Constituției, care interzice orice discriminare pe bază de religie.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI