ora: 09:52, 01 aug 2017 5414 4

RISE: Persoane sechestrate pe teritoriul Republicii Moldova de către milițienii transnistreni


RISE: Persoane sechestrate pe teritoriul Republicii Moldova de către milițienii transnistreni
Foto: unian.net

Milițienii transnistreni fac incursiuni în mod sistematic pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, de unde sechestrează persoane pe care le duc cu forța în regiunea separatistă.

De la oameni simpli la foști funcționari în administrația locală, victimele sunt de multe ori torturate pentru a recunoaște anumite infracțiuni, scrie o investigație realizată de RISE Moldova.

Unele operațiuni de răpire au fost desfășurate cu suportul operativ al organelor de forță ale Republicii Moldova. Oficial, colaborarea cu organele neconstituționale din regiunea transnistreană este interzisă.

Sursa vine cu câteva exemple de cazuri în care persoane aflate pe tețitoriul Republicii Moldova au fost răpite.

Răpit sub nasul Chișinăului
În seara zilei de 15 februarie 2017, Iurii Ghervaziuc, fostul șef al vamei din autroproclamata republică nistreană, conducea pe traseul Odesa-Chișinău. Venea din Ucraina și se grăbea să ajungă în capitala Republicii Moldova. Din spusele soției, a doua zi dimineaţa Ghervaziuc urma să meargă la consulatul rus să-și ridice noul pașaport de cetățean al Federației Ruse.

Potrivit avocaților, la o bucată de drum, între orașele Căușeni și Anenii Noi, acesta a fost tras pe dreapta de doi agenți ai Inspectoratului Național de Patrulare (INP). Unul dintre ei s-a apropiat și a cerut să-i prezinte actele. Între timp, dintr-un Nissan parcat în apropiere au ieșit câteva persoane mascate. Rudele susțin că Ghervaziuc a fost scos cu forța din mașină, bătut și aruncat în portbagaj. Nu înainte de a-i lipi gura cu scotch și a-i pune un sac pe cap. Două ore mai târziu, Ghervaziuc se afla deja în incinta Comitetului de Anchetă din Tiraspol. Acuzația – evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

Potrivit rudelor și avocatului fostului oficial transnistrean, Ghervaziuc a fost internat în spital a doua zi de la reținere. Ulterior medicii erau să constate că acesta avea trei coaste fracturate, vânătăi pe față, cap, piept și talie.

Fostul oficial transnistrean deține și cetățenia Republicii Moldova, iar modul în care acesta a fost reținut și dus la Tiraspol este calificat de legislația penală drept „răpirea unei persoane” și „privaţiune ilegală de libertate”. Infracțiuni care, dacă sunt săvârșite de două sau mai multe persoane, se pedepsește cu cel puțin 6 și, respectiv, 3 ani de pușcărie.

Cercetare „completă și obiectivă”, desființată de judecători
Sesizată de avocații lui Ghervaziuc, Procuratura raionului Anenii Noi pornește un proces penal, dar pe care îl clasează ulterior „deoarece nu există faptul infracțiunii”.

Ordonanța de neîncepere a urmăririi penale este atacată la procurorul ierarhic-superior, care însă respinge cererea apărării.

În cele din urmă, avocații atacă în instanță ordonanțele. Astfel, la finele lui iunie 2017, magistratul Igor Brai de la Judecătoria Anenii Noi constată că „pretinsa “investigație” petrecută de organul de urmărire penală a fost desfășurată cu încălcări ale prevederilor legale și ale principiilor consacrate de CtEDO”. Mai mult, „concluziile procurorului sunt vădit arbitrare, din care rezultă că plângerea a fost examinată unilateral și superficial”.

Întreaga investigație o citiți pe rise.md.

Comentarii (4)
 • +2 (2)
  Scăpare ne este doar Armata Română !
  • +1 (1)
   Dacă îți bați o țintă-n cap, scapi. :)
   Nemernicii deal-de Ghervaziuc trebuie toți aruncați în transnistria lor borâtă. Ei nu merită justiția noastră, au vrut PMR, primeascăl, poate lea ieși pe ochi. Jenea șevciuc tot trebuie cu un sac pe cap aruncat in centrul tiraspololui!
 • +5 (5)
  "Ofiterii" de politie contribuie la sechestrarea si transportarea ilegala pe teritoriul necontrolat de stat a cetatenilor R.Moldova,apoi "ofiterii" din procuratura nu vad sa existe vre-o infractiune!
  Astia sunt banditi,nu organe de drept!
  Iar pe Sevciuc - cetatean strain,daca au interes,il pazesc ca ochii din cap.La cate batjocura a facut cetatenilor nostri,dar cei care-si zic procurori nu gasesc de cuviinta sa-i deschida dosar penal!
  Acest teritoriu nu mai este administrat ca un stat,ci ca o zona a banditilor,condusa de un proxenet.
 • +2 (2)
  Vreau să-i întreb pe slugile lui Plohotniuc-Candu și Filip,unde văd ei în acțiunile de mai sus descrise,justiție și procuratură reformată?
  De aici și concluzia-A lăsa pe seama PD-ului, în frunte cu Plahatniuc,reforma justiției și procuraturii este echivalent cu punerea lupului, paznic la stâna de oi.

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA