ora: 14:34, 08 aug 2017 4305 16

Promo-Lex: Dorința președintelui Dodon de a decora paramilitarii transnistreni și pacificatori ruși știrbește și subminează suveranitatea și inviolabilitatea RM


Promo-Lex: Dorința președintelui Dodon de a decora paramilitarii transnistreni și pacificatori ruși știrbește și subminează suveranitatea și inviolabilitatea RM
Foto: UNIMEDIA

Președintele Igor Dodon anunţa, la 22 iulie curent, că este gata să confere „distincţii de stat militarilor moldoveni, transnistreni dacă vor dori, şi pacificatorilor ruşi cu ocazia a 25 de ani de la crearea operaţiunii de menţinere a păcii”. Şeful statului îşi argumenta intenţia prin faptul că aceasta ar fi o dovadă de apreciere la cel mai înalt nivel a acestei misiuni de pacificare.

Câteva zile mai târziu, la 26 iulie 2017, preşedintele a semnat un decret cu privire la decorarea unor reprezentanţi ai Republicii Moldova şi ai Misiunii OSCE în Moldova. Totodată, acesta a menţionat într-o postare de pe reţele de socializare că au fost înaintate propuneri şi cu privire la decorarea unor participanţi la operaţiunea de menţinere a păcii din partea Federaţiei Ruse şi Ucrainei, doar că distincţiile pot fi acceptate doar „cu acordul ţărilor, reprezentaţii cărora sunt”.

Nu există temei legal pentru a satisface dorința președintelui

Intenția președintelui Igor Dodon de a decora paramilitarii transnistreni și pacificatorilor ruși, nu poate fi fundamentată juridic, gestul său fiind tratat de o bună parte a populației drept o provocare la adresa victimelor războiului din 1992 și o sfidare a normelor juridice în vigoare.

Potrivit membrilor Promo-Lex, acțiunea de a conferi decorații unor reprezentanți ai forțelor militare străine și ai unor structurilor paramilitare ilegale, săvârșită de un cetățean moldovean, în dauna suveranității, inviolabilității teritoriale a Republicii Moldova, dar în schimb în interesul altui stat, care își menține forțele de ocupare pe teritoriul țării noastre, urmează a fi calificate drept ilegale. Mesajul lui Igor Dodon, în care spune că ar decora militarii transnistreni, scoate la suprafață faptul că, oferirea decorațiilor este mai degrabă o sugestie dată de președinte, în care ar recunoaște statutul unor forțe paramilitare ilegale, așa cum sunt cele transnistrene. 

Gestul președintelui continuă acțiunile de dezbinare a societății

Reprezentanții Promo-Lex, menționează că prin repetarea de către preşedintele Igor Dodon a intenţiei sale de decorare a militarilor ruşi şi paramilitarilor transnistreni, există riscul apariţiilor unor tensiuni periculoase. Un astfel de gest ar însemna o continuare a acţiunilor de dezbinare a societăţii şi desconsiderare a Constituţie.

„Șeful statului ar urma să cunoască faptul că retragerea armatei străine şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de simpatiile sale personale şi de partid, nu este doar un angajament internaţional, asumat de Federaţia Rusă prin Acordul din 1992 şi a Rezoluţiei Adunării Parlamentare OSCE la Istanbul din 1999, ci şi o obligaţie a Federaţiei Ruse potrivit dreptului internaţional şi a prevederilor Constituţiei RM, care stipulează că orice stat străin este obligat să-şi retragă trupele militare la simpla cerere a RM fără a putea invoca probleme de ordin organizatoric sau de orice alt fel”, se arată în comunicatul emis de către Asociația Promo-Lex.

Insistența președintelui de a susține aspirațiile Federației Ruse în regiunea transnistreană ar duce la o nouă condamnare la CtEDO

Importanța unui proces de reconciliere este fundamentul soluționării pașnice a unui conflict. Cu toate acestea, înainte de a lua o decizie de apreciere a rolului contingentelor de pacificare ruse și a forțelor transnistrene în menținerea păcii, ar trebui mai întâi a fi desfășurate discuții publice. Decizia de decorare a anumitor persoane trebuie luată nu pe seama unor idei politice și valori proprii de partid, ci în temeiul principiului meritocrației și legalității.

În acest context, reprezentanții Promo-Lex atenționează că, ideile enunțate anterior de către președinte cu privire la decorarea militarilor ruși și transnistreni, dar și susținerea vădită a politicii unui stat străin, care își menține ilegal forțele de ocupare pe teritoriul Moldovei, sunt acțiuni îndreptate împotriva suveranității și inviolabilității teritoriale ale Republicii Moldova.

Președintele Igor Dodon nu au comentat deocamdată, aceste afirmații.

Comentarii (16)
 • +8 (8)
  Curva asta trebuie arestata si cu toata cumatria lui bagata la inchisoare sa steie acolo cu curu in sus si sa bata matanii.
 • +9 (9)
  Prin urmare,paharul rabdarii este demult plin.
  Slujitorul statului strain sa fie tras la raspundere.
 • +4 (4)
  Cum nu vii tu Tepes Doamne, ca sa pui maina pe ei, sa-i imparti in doua cete : in smintiti si in misei , si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni, sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni!!!!!!!!!!!!
 • +6 (6)
  Problema principala nu e ca Dodon e prorus (si de Tramp ziceau ca e la fel ) ,dar ca el este tradator si ne vinde rusilor !
 • +5 (5)
  această CUUUUUURVĂ de kremlin închisă dracului într-o celulă cu toți pochii sătanele în sutane, iată acolo o să fie mare spectacol din fundul lui g@ndon și intregii pravoslăncii,să știți că religia este pentru ROBI,O MARE MINCIUNĂ pentru a manipula populația,povești cu zmei
 • -15 (15)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Молодец Додон! зачетно тролит нэстасевцев, сандовцев и свяких уников нацистов. Эти згяры не по деЦки :)):))
  • +2 (2)
   Adolfik: … бляяя! мая роззиюжка самая миралюбивая страна в мире! пацифизм и миролюбие у нас в генах. таких вежливых как мы нима нигде. ни то шо пиндосы и гейропа. замутили с хохложыдобэндеровцами против роззиюжки всякие мутные соглашения.... N.B. «Рабсия - самая паскудная, до блевоты мерзкая страна во всей мировой истории. Методом селекции там вывели чудовищных моральных уродов, у которых само понятие Добра и Зла вывернуто на изнанку. Всю свою историю эта нация барахтается в дерьме и при этом желает потопить в нем весь мир...» - И.А.Ильин , русский философ…
  • +2 (2)
   Adolfik! Iată ce te așteptă pe tine ca și pe frații tăi:
   "асфабадители" получают пизды-это так скрепно!! - Убийства, грабежи и скотское отношение: туристы из РФ отказываются от поездок в Абхазию (https://censor.net.ua/video_news/450989/ubiyistva_grabeji_i_skotskoe_otnoshenie_turisty_iz_rf_otkazyvayutsya_ot_poezdok_v_abhaziyu_bloger_video)
 • +3 (3)
  Alfred, NATIST ESTI TU, Nu uita ca traiesti in MOLDOVA, BOULE!!!!
 • +1 (1)
  O MUTRĂ DE BOU ÎNCĂPĂȚINAT
 • +1 (1)
  tipul asta nefericit ne da afara din casa,poate e vremea sa-l scoatem
  • 0 (0)
   El se va scoate singur din casa, foarte curind lumea va uita cine e Dodon, daca o va tine tot asa. El boul macar careva promisiuni date electoratului de ar fi indeplinit, ca va ramine cu fundul gol)).
 • -7 (7)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Cum eşim din haos, stimaţi Concetăţeni, „Tîndală şi Păcală” de la JTV în special. Sandu cu Dodon (avînd împreună 100%) n-o termină de la prezidenţiale, în continuu se „toarnă apă” la dizbinarea societăţii, ORGOLIUL n-ea şi doborît cu mixt, şi cu păcatele Preşedintelui ce adîncesc dizbinarea – nu sunt „mărunţuşuri” (limba, istoria, decoraţiile popilor şi „eroi” în război civil). 2. Stimaţi scriitor şi artist, şi nu numai, dacă ajutăm liderii a depăşi ORGOLIUL, nici referendum nu trebuie – prin „Adunarea Naţională” reprezentativă (neapărat, nu mulţime adunată), pe probleme concrete, puse şi de Preşedinte (fără „istoria Moldovei”, de învăţat „Istoria”, fără examen). 3. Unde „se bat doi”, oricum trece „necuratul” - simplu, dar? Viitorul să decidă societatea organizată- cel mai esenţial, ce e şi obligaţiunea primordială a guvernanţilor şi partidelor. Fără societate organizată – azi mulţime,…

  Sunt cetățean activ
 • +1 (1)
  Morda prosit kirpicia!!!!!!!
 • 0 (0)
  Oara Dodon asta are nevoie de tratament psihiatric? Altfel nu-mi explic toate deciziile pe care le ia in ultima perioada. S-a vandut lui Putin, tradatorul asta cu doua fete.
 • 0 (0)
  Dodon isi stirbeste singur din imagine, nu e vinovat nimeni. Cred ca daca o tine tot asa, atunci pe la alegerile parlamentare, nu va mai ramine nimic din electorat, nu ia mai ramas altceva decit sa se mute cu traiul pe Muntele Afon).

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA