Promo-LEX, despre proiectul CEC, care prevede ca cetățenii din afara ţării şi din stânga Nistrului să se înscrie prealabil

Asociația Promo-LEX consideră imperios necesară pregătirea cadrului normativ pentru alegerile ce urmează, însă inițiativele Comisiei Electorale Centrale de modificare a regulamentelor de desfășurare a alegerilor vin cu întârzieri și în contradicție cu raționamentul logic: de la general la particular.

Foto: UNIMEDIA

Experții asociației constată că ”dacă este luat în calcul termenul la care modificarea de către Parlament a Codului electoral a intrat în vigoare – în vara lui 2017, dar și recomandarea Comisiei de la Veneția ca schimbările în lege care țin de alegeri să aibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri, această inițiativă a CEC pare să fie tardivă.”

Determinantă, însă, este și abordarea pe care o aduce această modificare în defavoarea diasporei. Mai exact, ar putea avea loc excluderea posibilității ca cetățenii care s-au înregistrat prealabil să voteze conform listelor de bază. Prin urmare, aceasta vine în contradicție cu recomandările internaționale privind alegerile din Republica Moldova, care au recomandat limitarea numărului de alegători care au votat pe liste suplimentare.

Mai mult, inițiativa nu ar trebui să preceadă completări la acest capitol și în alte câteva acte mai cuprinzătoare, cum ar fi bunăoară Regulamentul privind particularitățile constituirii și funcționării secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului. Per ansamblu, însă, asociația salută intenția CEC de a dezvolta – chiar dacă cu întârziere – cadrul normativ privind înregistrarea prealabilă și a cetățenilor Republicii Moldova cu domiciliul înregistrat în localitățile din stânga Nistrului.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.