Promo-LEX, despre cazul femeii care a avortat în veceul Institutului Mamei și Copilului: A depus o plângere la Procuratură

Asociația Promo-LEX a preluat cazul tinerei care a fost internată în cadrul Institutului Mamei și Copilului, în perioada 09 – 14 decembrie 2017, și care a reclamat mai multe încălcări și abuzuri din partea lucrătorilor instituției. Astfel, Promo-LEX va oferi asistență juridică gratuită acesteia în procedurile judiciare care urmează.

Promo-LEX, despre cazul femeii care a avortat în veceul Institutului Mamei și Copilului: A depus o plângere la Procuratură
imagine simbol

La data de 9 ianuarie 2018 au fost depuse plângerile către Procuratura Generală a Republicii Moldova privind modul și calitatea asistenței medicale acordate persoanei, efectele fizice și psihologice ale acestor fapte. 

În același timp, Promo-LEX este îngrijorată de întorsătura pe care cazul dat a luat-o în mediul online și pe rețele de socializare, și anume – utilizarea discursului care instigă la ură și discriminare, aici fiind vizate atât victima în cazul enunțat, cât și multe femei care au împărtășit public experiențe similare.

Pub

„Defăimarea publică și discriminarea, în special prin intermediul blogurilor și rețelelor de socializare, a devenit un fenomen nociv, care ia tot mai mare amploare și care nu ar trebui să se regăsească într-o societate democratică și tolerantă”, se spune într-un comunicat al instituției.

De asemenea, Promo-LEX consideră inoportună generalizarea și denigrarea lucrătorilor medicali și cheamă la calm, cazul urmând a fi documentat și examinat în baza procedurilor judiciare inițiate de victimă și avocații Promo-LEX.

„Este îngrijorător faptul că sistemul medical este insuficient de transparent și predispune spre încălcări grave ale drepturilor pacienților, fapt confirmat inclusiv de către investigațiile comisiei Ministerului Sănătății, aduse la cunoștință publicului la data de 9 ianuarie 2018. Este regretabil faptul că nimeni din cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului nu s-a autosesizat și nu a inițiat o investigație, timp de aproape 3 săptămâni, până cazul nu a fost dezvăluit pe o rețea de socializare”, mai notează aceeași sursă.

„Acest caz a scos în prim plan un fenomen care pare a fi foarte răspândit și se referă la abuzurile și calitatea asistenței medicale în perioada nașterii. În această perioadă femeile sunt deosebit de vulnerabile, mai ales din cauza impactului psihologic al procesului nașterii, dar și suferințelor provocate – circumstanțe care din câte putem observa pot fi folosite de unii lucrători medicali cu rea-credință”, a spus Dumitru Sliusarenco, avocat al Asociației Promo-LEX.

La fel, Promo-LEX a sesizat o serie de probleme sistemice legate de modul de acordare a asistenței medicale în perioada nașterii în instituțiile medicale din Republica Moldova. Aceste aspecte vor fi discutate în cadrul unui eveniment public, care va avea loc săptămâna viitoare, la sediul Asociației Promo-LEX.

UNIMEDIA amintește că o femeie ar fi fost lăsată să nască în veceul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău.

În urma acestui caz care a avut loc la Institutul Mamei și Copilului, mai multe persoane, medici și asistenți medicali, implicate în caz au fost suspendate din serviciu pe durata desfășurării anchetei, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

De asemenea Poliția a deschis un dosar pentru neglijență în serviciu pe numele mai multor medici de la Institutul Mamei și Copilului.

Ulterior a fost scrisă o declarație comună a femeilor care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub