Promo-LEX: Implementarea sistemului electoral mixt începe tardiv și cu încălcarea legii

Organizația neguvernamentală Promo-LEX scrie că implementarea sistemului mixt de vot ar începe cu întârzieri, dar și cu unele încălcări de lege. 

Astfel, experții Promo-LEX spun că Guvernul a întârziat deja să formeze Comisia națională pentru constituirea circumpscripțiilor, data limită fiind 20 august curent.

Mai mult, Comisia va trebui să activeze în baza unui regulament aprobat de Guvern ceea ce, potrivit Promo-LEX, "intenție de suprimare a independenței acesteia".

Promo-LEX: Implementarea sistemului electoral mixt începe tardiv și cu încălcarea legii
(Foto: UNIMEDIA)

"Atribuirea dreptului de constituire a circumscripțiilor electorale uninominale permanente unui organ politic, și anume Guvernului, care este subordonat majorității parlamentare, precum și neincluderea hotarelor circumscripțiilor uninominale în corpul Codului Electoral este o deficiență majoră a sistemului electoral mixt", a mai scris Asociația Promo-LEX.

Alte încălcări depistate de organizație sunt:

-Introducerea unei noi poziții pentru membrii comisiei: un reprezentant al partidului politic care a desemnat un candidat care la ultimele alegeri prezidențiale a participat la al doilea tur de scrutin.

-Nu este descrisă explicit și definitiv procedura de revocare a membrilor. Inițierea se face de către 1/3 din membri iar revocarea propriu-zisă nu este reglementată.

-Nu este descrisă procedura de alegere a președintelui și secretarului ședinței.

Pub

Apelul și recomandările au fost făcute de Asociația Promo-LEX, împreună cu Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub