PLR se declară revoltat de decizia autorităților de la Kiev: Românii-moldoveni din Ucraina au dreptul la educație în limba română

De rând cu întreaga comunitate educațional-culturală din Republica Moldova și România, Partidul Liberal Reformator a fost consternat de conținutul Legii 3419-D, adoptată de Rada Ucrainei, care prevede ca sistemul de educație din această țară să se desfășoare doar în limba ucraineană. Așa cum este ea elaborată, Legea va duce la desființarea inevitabilă în câțiva ani a tuturor școlilor cu predare în limba română, se arată într-o declarație a formațiunii.

PLR se declară revoltat de decizia autorităților de la Kiev: Românii-moldoveni din Ucraina au dreptul la educație în limba română

Azi în Ucraina locuiesc aproximativ jumatate de milion de etnici români, care constituie a treia etnie ca număr. Dintre care cca 260 de mii sunt înscriși moldoveni și ceilalți - români. Românii-moldoveni nu au migrat în Ucraina, ei au locuit de mii de ani pe vetrele lor și doar vicisitudinile istoriei au făcut să se afle în prezent în afara spațiului național firesc a limbii lor materne. Obligarea trecerii la învățământul în limba ucraineană ar face ca această populație să-și piardă identitatea, să dispară ca etnie distinctă a statului ucrainean multinațional. Or, acest lucru contravine principiilor europene de respectare și promovare a drepturilor minorităților naționale la care aspiră oficial Ucraina.

Partidul Liberal Reformator cheamă clasa politică din Ucraina, membrii Radei Supreme ucrainene să revină asupra controversatei legi și să înlăture prevederile antieuropene conținute în materie de drepturi ale minorităților naționale.

Partidul Liberal Reformator subscrie declarației Noricăi Nicolai, membră a Parlamentului European și vicepreședinta Grupului ALDE, făcută ca reacție la legea adoptată de Rada ucraineană: „Contextul politic internațional extrem de dificil, dar și angajamentele Ucrainei în relația sa cu Uniunea Europeană ar trebui să îl determine pe președintele Petro Poroșenko să reanalizeze oportunitatea unei astfel de legi, înainte de a o promulga. Normele europene, dar și cele internaționale obligă fiecare stat să aibă o conduită corectă față de minoritățile naționale, să le ofere dreptul de a-și conserva cultura și tradițiile, iar folosirea limbilor naționale în școli face parte din aceste prevederi.”

În același timp Partidul Liberal Reformator vine în susținerea demersurilor delegației parlamentare române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) în ceea ce privește supunerea legii ucrainene unei analize a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția).

Partidul Liberal Reformator face apel către comunitatea academică și educațional-culturală a Republicii Moldova să ia atitudine față de această situație îngrijorătoare, iar instituțiile statului, primele între care – Parlamentul și Guvernul – să întreprindă, de dorit, în strânsă colaborare și sincronizare cu autoritățile României, acțiuni pe diverse planuri în vederea apărării drepturilor românilor-moldoveni din Ucraina, în așa fel, ca să determine statul ucrainean să se conformeze standardelor europene în ceea ce privește respectarea drepturilor minorității românești în folosirea și conservarea limbii și culturii naționale.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI