Mold-street: Guvernul face pace cu Comunitatea Evreiască

După un litigiu de aproape trei ani, Agenția Proprietății Publice (APP) și AO Comunitatea Evreiască din Republica Moldova au încheiat pe 20 septembrie, o tranzacție de împăcare în cazul litigiului iscat în jurul fostei sinagogi din strada Rabbi Ţirilson, scrie mold-street.com.

Mold-street: Guvernul face pace cu Comunitatea Evreiască
(Foto: UNIMEDIA)

Astfel renasc speranțele că fosta sinagogă din Chișinău, monument de arhitectură de la începutul secolului XX, ajunsă din cauza nepăsării autorităților o adunătură de pietre, va fi în sfârșit restaurată.

Au vândut sinagoga, chiar dacă se afla sub sechestru

Pub

Clădirea a fost distrusă treptat, atât ca urmare a războiului doi mondial, dar și a indiferenței autorităților. În plus în martie 1977, acoperișul s-a prăbușit în urma cutremurului și de atunci nu a mai fost renovată. La sfârșitul anului 2010, Comunitatea Evreiască a răscumpărat cu cinci milioane de lei ruinele complexului, aflat în gestiunea întreprinderii de stat Poligraf Service. Totodată s-a angajat că în decurs de trei ani să investească сirca 15 milioane lei în restaurarea monumentului de arhitectură.

Deși a elaborat un amplu proiect de renovare costurile căruia depășeau de câteva ori suma inițială, Comunitatea Evreiască nu a reușit să înceapă lucrările. Or, s-a depistat că proprietățile fostei întreprinderi Poligraf Service se aflau sub sechestru din cauza unui litigiu inițiat chiar de fostul director al întreprinderii de stat și respectiv nu puteau fi obținute nici autorizațiile necesare pentru inițierea lucrărilor.

Ulterior s-a constatat că Agenția știa despre litigiu, dar cu toate acestea a vândut obiectivul și a încasat banii, scrie mold-street.com.

Războiul din instanțe

Mai mult! La finele anului 2014, APP s-a adresat în instanță cu cererea de a desface contractul de investiții, pe motivul neonorării obligațiilor contractuale.

"Astfel, conform pct.7.2 din contractul de vânzare-cumpărare nr. 8814 din 26 noiembrie 2010, în cazul în care cumpărătorul nu va executa obligațiile investiționale, asumate și/sau va încălca termenul de executare a obligațiilor investiționale cu mai mult de 3 luni, Agenția Proprietății Publice va fi în drept să inițieze procedura de rezoluțiune, iar conform pct. 7.5 din contract, cumpărătorul nu va fi în drept să ceară
restituirea investițiilor efectuate", susținea APP.

Judecătoria Buiucani, apoi și Curtea de Apel au respins cererea APP "privind rezoluțiunea contractului de vânzare-cumpărare", pe motiv că ar fi neîntemeiată. Cu toate acestea instituția continuă litigiul, scrie mold-street.com.

La finele anului 2015, consilierul municipal Ion Ştefăniță, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii, susținea într-un interviu pentru Unimedia că în spatele acestor tentative ar fi persoane afiliate Partidului Democrat.

Şi Comunitatea Evreiască avea să acuze Guvernul de cinism și de încălcarea drepturilor minorităților naționale.

Litigiul a ieșit și la nivel internațional, Moldova fiind menționată în rapoartele unor organizații evreiești regionale și mondiale ca țară unde se încalcă drepturile la proprietate, dar și de tentativă de expropiere ilegală. 

Pace și angajamente

În acest an însă autoritățile au fost nevoite să facă pace și să semneze tranzacția de împăcare, care a fost confirmată și printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție.

Potrivit acesteia s-a convenit "un termen suplimentar, ce nu va depăși trei ani, pentru realizarea de către AO Comunitatea Evreiască a investițiilor în mărime de 15.000.000 lei, conform Programului Investițional, parte integrantă a Contractului nr. 8814 din 26 noiembrie 2010 (în continuare Programul Investițional). Termenul suplimentar se va calcula de la data obținerii de către Intimat, în cel mult 9 luni, a autorizațiilor prevăzute de legislație necesare pentru efectuarea lucrărilor de restaurare a edificiilor amplasate în mun. Chișinău, str. Rabbi Ţirilson, 8, incluse în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat", scrie mold-street.com.

Realizarea integrală a obligațiilor investiționale urmează a fi confirmate prin rapoarte de audit, iar după aceasta APP va elibera intimatului certificatul privind îndeplinirea obligațiilor contractuale, inclusiv investiționale.

În același timp Agenția Proprietății Publice s-a angajat ca să solicite organelor cadastrale "ridicarea interdicțiilor și notărilor aplicate asupra bunurilor imobile cu statut de monument".

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI