Mii de locuitori din Bali și-au părăsit locuințele de teama erupției vulcanului Agung

Mii de locuitori care trăiesc în apropierea unui vulcan care degajă cenușă pe insula turistică Bali și-au părăsit miercuri locuințele de teama unei erupții pentru prima dată în ultimii peste 50 de ani, au anunțat autoritățile indoneziene, citate de AFP, transmite Agerpres.

Mii de locuitori din Bali și-au părăsit locuințele de teama erupției vulcanului Agung
(Foto: EPA)

Situat la circa 75 km de principalele destinații turistice Kuta și Seminyak, vulcanul Agung a degajat fum până la 700 de metri deasupra vârfului său, situat la puțin peste 3.000 de metri altitudine.

Circa 30.000 de locuitori din Karangasem, număr care îi include și pe cei care au părăsit deja zona la momentul precedentei alerte din septembrie, și-au părăsit locuințele, a declarat un responsabil local.

Pub

"Familia noastră pleacă, suntem 13 și ne este frică. Vecinii noștri deja au plecat", a declarat pentru AFP un locuitor din districtul situat în estul insulei, Nyoman Sadi.

Ultima erupție a vulcanului Agung datează din 1963. Vulcanul a aruncat cenușă până la Jakarta, la circa 1.000 km distanță. Mai multe erupții s-au soldat atunci au aproape 1.600 de morți.

Miercuri, directorul Centrului de vulcanologie și de gestionare a riscurilor geologice a făcut apel la populație să rămână calmă, precizând că nivelul de alertă nu a fost ridicat. Acesta a fost ridicat la nivelul său maxim la sfârșitul lui septembrie, dar a fost coborât cu o treaptă la finele lui octombrie.

"Ieri (marți — n.r.) am avut vapori până la 700 de metri, iar noaptea trecută s-au resimțit mișcări seismice timp de circa trei ore", a declarat pentru AFP directorul centrului, Kasbani.

"Muntele continuă să degaje fum, dar până acum nu s-a constatat nicio erupție importantă", a adăugat el.

Zborurile cu destinația și provenind de pe aeroportul internațional de la Denpasar, capitala Bali, nu au fost afectate pentru moment. Însă, potrivit autorităților, temerile de erupție a unui vulcan în aceste ultime luni au costat cel puțin 110 milioane de dolari (93 de milioane de euro) în Bali în termeni de pierderi turistice și de scădere a productivității legată de plecarea a numeroși locuitori la apropiați sau în adăposturile temporare.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI