Maia Sandu, despre statutul de observator al Republicii Moldova: „Nu este decât un cal de bătaie electoral pentru PSRM în viitoarele alegeri parlamentare”

Liderul PAS, Maia Sandu a ieșit cu o reacție la obținerea statutului de observator a Republicii Moldova în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

Foto: UNIMEDIA

„Aderarea Republicii Moldova în calitate de observator la Uniunea Euroasiatică nu este decât un cal de bătaie electoral pentru PSRM în viitoarele alegeri parlamentare. Dodon exploatează în continuare clivajul etnico-lingvistic și nostalgiile oamenilor pentru trecut, dar fără succes, căci Uniunea Euroasiatică este un proiect eșuat din punct de vedere economic. Această Uniune este bântuită de război comercial între membrii săi, care ar părăsi această structură dacă ar avea o alternativă și dacă ar putea înfrunta mânia Kremlinului. Ucraina a făcut alegerea corectă în favoarea Uniunii Europene, lucru pentru care Rusia i-a declarat război. Armenia a fost șantajată să rămână alături de Rusia, altfel risca să revină la conflictul cu Azerbaijanul înarmat generos de Kremlin. Uniunea Euroasiatică este o structură căreia îi sunt străine libertățile democratice și statul de drept, iar Republica Moldova nu-și mai dorește revenirea la URSS, oricât de mult ar visa Putin și clovnul său de curte Dodon”, a declarat lidera.

De asemenea aceasta a ținut să menționeze interesul personal și de partid „pentru că interesul național al Republicii Moldova este asigurat doar de integrarea în Uniunea Europeană”.

„UE nu a declarat embargou produselor din Moldova, nu alimentează separatismul din Transnistria, nu ne șantajează cu livrarea produselor energetice la un preț mai mare decât cel de piață. Dimpotrivă, UE ne-a deschis larg piața cu cea mai mare putere de cumpărare din lume și ne ajută să ne ajustăm standardele de calitate la rigorile acestei piețe. UE contribuie semnificativ la măsurile de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului. UE finanțează interconectarea energetică a Moldovei prin intermediul României. Prin toate aceste măsuri, UE contribuie direct la îmbunătățirea nivelului de trai și la fortificarea suveranității Republicii Moldova.

Deși se declară apărători ai suveranității, Dodon și Partidul Socialiștilor subminează statul Republica Moldova, acționând în detrimentul interesului național. Partidul Acțiune și Solidaritate, fiind cel mai responsabil promotor al integrării europene, condamnă acest demers al Președintelui Dodon ca fiind unul populist și îndreptat împotriva voinței majorității cetățenilor”, a mai adăugat Maia Sandu.

UNIMEDIA amintește că în vizita sa în Soci, Igor Dodon ca reprezentat a Republicii Moldova  a obținut statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.  Decizia a fost luată în cadrul întrunirii în format restrâns a reprezentanților a Consiliului Suprem Economic Eurasiatic. Potrivit președintelui Igor Dodon, cooperarea și mai strânsă a Moldovei cu UEE este solicitarea majorității cetățenilor și drept interes național. 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.