ora: 12:56, 16 iun 2017 17977
Autor: Eugen Durbala

Leancă, pus la perete de FMI. După BM, și Fondul Monetar Internațional neagă declarațiile fostului premier: „Guvernul a decis să acţioneze în alt mod”


Leancă, pus la perete de FMI. După BM, și Fondul Monetar Internațional neagă declarațiile fostului premier: „Guvernul a decis să acţioneze în alt mod”
Foto: UNIMEDIA

După Banca Mondială, și FMI neagă declarațiile făcute de fostul premier Iurie Leancă precum că garanția oferită de Guvern Băncii Naționale a Moldovei în noiembrie 2014 a fost făcută după consultarea cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Într-un comunicat, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a precizat că Guvernul a decis să acţioneze în alt mod decât i-a recomandat instituția.

„FMI a acordat asistenţă tehnică substanţială privind aceste chestiuni. Am atras atenţia asupra diverselor probleme şi riscuri în rapoartele noastre din acea perioadă, care sunt disponibile pentru public pe site-ul nostru. De exemplu, în raportul FMI publicat în iulie 2014 se menţiona clar despre: 

- fragilitatea situaţiei la BEM şi la cele două bănci de dimensiuni medii considerate afiliate Băncii de Economii;
- prezenţa unor indicii de tăinuire activă a informaţiei privind beneficiarii finali şi persoanele care exercitau controlul efectiv al băncilor;
- importanţa protejării autorităţilor de reglementare de ingerinţele politicului şi necesitatea de a adopta în regim de urgenţă legislaţia necesară pentru a restabili în deplină măsură atribuţiile de reglementare ale Băncii Naţionale a Moldovei şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare;
- necesitatea consolidării cadrului legal pentru protecţia membrilor consiliilor de administrare şi a angajaţilor BNM şi CNPF.

Totuşi, Guvernul a decis să acţioneze în alt mod şi nu a urmat recomandările FMI. În absenţa unui program al FMI cu Republica Moldova la acea vreme, Fondul Monetar putea doar să acorde consultaţii şi nu putea impune careva condiţii”, se spune în declaraţia FMI.

UNIMEDIA menționează că la data de 10 iunie curent, vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, a făcut pe pagina sa de Facebook mai multe declarații, printre care o motivat decizia de a acorda garanție BNM-ului în noiembrie 2014, când ocupa funcția de premier.

„Am semnat garanția doar după consultarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale: Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional”, a scris Leancă.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +5 (5)
  Se incurca si asta in propriile minciuni. Cineva zicea, ca sa fie crezuta minciuna, trebue ca tu singur sa o crez cel putin 50%
  • +4 (4)
   Pipet, toti fostii parteneri sanatosi isi spala minile si se distanteaza atit de leanca, cit si de "partenerii" lui...
 • +4 (4)
  A stiut foarte bine ce face, sint sigur ca a luat parte activa la ceia ce sa intimplat si bineinteles ca a pus mina pe un procent considerabil. Numai ca nu pot intelege cum de inca mai sta in RM. Hapsinia are chip sa-l aduca si pe asta in companiea lui filea.
 • +3 (3)
  Minciuna în cazul lui Leancă, servește drept reacție de apărare în crima pe care a comis-o oferind garanții din partea guvernului pentru împrumutul financiar acordat băncilor falimentare, a procedat cu bună credință sau a fost dus de nas de afaceriști, acest lucru trebuie să-l examineze organele de drept, care după câte se vede la prima vedere nu prea sunt cointeresași ca adevărul să iasă la iveală. Faptul depășirii atribuțiilor de serviciu sunt evidente și pentru cei de la grădiniță, însă nu și pentru organele de justiție, care acționează selectiv.
 • +5 (5)
  Sa incurcat putin patanul...
  Dar plohis si colegii de patid(a) il inteleg si iarta...
 • +2 (6)
  Мокану рассказывал как Плаха поспорил с Филей что Лянкэ ( тогда человек Фили) прибежит по его указанию.......Не прошло 10-ти минут как ПРОСТИТУТКА (Лянкэ)была в офисе у Плахи ,Филя не сделал вывод и находится в тюрьме!)))
  • +4 (4)
   E aproape adevarat, cu excepția că plaha, deși o face pe europeanu, e un pion, in spatele lui stă toată cohorta de fsb-isti a lui putler...
 • +4 (4)
  O dat cu oistea in gard acest Leanca.
  Diplomat minciunos......urat de tot.
 • +3 (3)
  Aceasta confirma ca Leanca ingruga mereu demagogii. M-am convins si dupa ce am recitit mesajul sau de pe FB. El tot da la spatele companiei Kroll, ca la initiativa lui au venit, ca ei vor face lumina, ca nu mai este mult. Aha, deja au trecut 2 ani jumate de la furt si nimik. In schimb bani frumosi la aceasta companie. Da banii unde-s? Sau ce el nu stie cine i-a furat? Hotii doar se ascund dupa compania Kroll. Nu cred ca Leanca nu stie nimic. Dar el a tainuit foarte multe lucruri importante referitor la furt. Probabil ca a primit partea lui de comision pt asta. Altfel, in asa functie putea cerceta, era obligat sa faca gura mare si sa denunte public acele furturi, daca el se crede chiar nevinovat, si nu a profitat nici de un ac. Oare cum poti sa taci si sa nu te revolti, cind veti ca cineva fura miliarde, si tu esti la putere, si esti curat ca lacrima? Ba el inca mai umbla cu PLaha pe la Ghimpu sa-l mai puna premier, chiar si la Voronin a fost, si i-a promis ca va aduce flori lui Lenin
 • +4 (4)
  Baietas smecher. Urit, rusinos. Sa ingropi un popor si asa amarit in datorii, sa achite copii, nepotii, stranepotii nostrii banii care au fost furati de hoti din banci este strigator la cer. Sa speram ca se va face totusi dreptate. Nu-mi vine sa cred ce conducere a avut tarisoara noastra.

  Sunt cetățean activ
 • +2 (2)
  Можно всё валить на ФСБ ГРУ ГОСДЕП ФБР МИ 6 И.Т.Д. и т.п., мы те кто ведемся на всю ахинею, которую нам впаривают!С малых лет надо объяснить что государство работает для людей,на деньги людей.Стучать надо только для входа в кабинет врача в остальные заходить без стука!Не поощерять кумовство,не разделять на свой-чужой и будет как в Швейцарии)))
 • 0 (0)
  Acum daca stau si ma gandesc.....
  Il tineti minte pe premierul Gaburici ? Atunci, cand s-a inceput discutia publica despre Diploma sa de studii superioare.......
  Si-a dat demisia destul de rapid.....
  Mai este careva dintre functionarii de rang inalt, dar "Pirliti", care sa plece dracului din post, sa-si dea demisia.....? Mai este unul macar cu obraz daca de demnitate nu mai este lok de discutii pentru ei.....

  Sunt cetățean activ
 • +1 (1)
  si dupa intrun stat ca Romania sau Ungaria ar urma o reactie a fortelor de ordin care se ocupa cu abuzul de putere si coruptia de rang inalt, dar la noi daca esti cu puterea in intelgere scapi de investigatii

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA