Leancă, pus la perete de FMI. După BM, și Fondul Monetar Internațional neagă declarațiile fostului premier: „Guvernul a decis să acţioneze în alt mod”

După Banca Mondială, și FMI neagă declarațiile făcute de fostul premier Iurie Leancă precum că garanția oferită de Guvern Băncii Naționale a Moldovei în noiembrie 2014 a fost făcută după consultarea cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Leancă, pus la perete de FMI. După BM, și Fondul Monetar Internațional neagă declarațiile fostului premier: „Guvernul a decis să acţioneze în alt mod”
(Foto: UNIMEDIA)

Într-un comunicat, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a precizat că Guvernul a decis să acţioneze în alt mod decât i-a recomandat instituția.

„FMI a acordat asistenţă tehnică substanţială privind aceste chestiuni. Am atras atenţia asupra diverselor probleme şi riscuri în rapoartele noastre din acea perioadă, care sunt disponibile pentru public pe site-ul nostru. De exemplu, în raportul FMI publicat în iulie 2014 se menţiona clar despre: 

- fragilitatea situaţiei la BEM şi la cele două bănci de dimensiuni medii considerate afiliate Băncii de Economii;
- prezenţa unor indicii de tăinuire activă a informaţiei privind beneficiarii finali şi persoanele care exercitau controlul efectiv al băncilor;
- importanţa protejării autorităţilor de reglementare de ingerinţele politicului şi necesitatea de a adopta în regim de urgenţă legislaţia necesară pentru a restabili în deplină măsură atribuţiile de reglementare ale Băncii Naţionale a Moldovei şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare;
- necesitatea consolidării cadrului legal pentru protecţia membrilor consiliilor de administrare şi a angajaţilor BNM şi CNPF.

Pub

Totuşi, Guvernul a decis să acţioneze în alt mod şi nu a urmat recomandările FMI. În absenţa unui program al FMI cu Republica Moldova la acea vreme, Fondul Monetar putea doar să acorde consultaţii şi nu putea impune careva condiţii”, se spune în declaraţia FMI.

UNIMEDIA menționează că la data de 10 iunie curent, vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, a făcut pe pagina sa de Facebook mai multe declarații, printre care o motivat decizia de a acorda garanție BNM-ului în noiembrie 2014, când ocupa funcția de premier.

„Am semnat garanția doar după consultarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale: Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional”, a scris Leancă.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub