La fabrica de procesare sau retur la producător? Ce fac magazinele din Moldova cu produsele alimentare expirate

La finele anului trecut Parlamentul a votat mai multe amendamente la Legea cu privire la comerțul interior. Modificările ce au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017 au generat o situație de conflict între producători și piața de retail alimentar.

Astfel că, la finele lunii iulie curent pe masa Guvernului a fost pus un nou proiect de modificare și completare a Legii în cauză. Documentul nu a ajuns însă să fie aprobat, întrucât rețelele de comercializare și-au exprimat nemulțumirea pe marginea mai multor prevederi.  

La fabrica de procesare sau retur la producător? Ce fac magazinele din Moldova cu produsele alimentare expirate
(Foto simbol: rtv.ro)

„Pe marginea unui subiect vizat de modificări, au apărut nemulțumiri din partea rețelelor de comercializare. Este vorba despre articolul care prevede plafonarea reducerilor comerciale. Anume acest subiect a fost supus dezbaterilor în cadrul platformei Consiliului Economic ca urmare a unei adresări către prim-ministru din partea Asociației patronale a subiecților comerțului interior ,,Probiz”. Urmare acestor consultări a fost luată decizia de a efectua un studiu suplimentar a plafonării reducerilor comerciale, reieșind din bunele practici ale altor state și impactul acesteia asupra intereselor producătorilor locali, a rețelelor de comerț și a consumatorilor finali”, se menționează într-un răspuns oferit pentru AGORA de Secretariatul Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova.

Printre modificările operate la finele anului trecut se numără și interzicerea returului la fabrică a produselor agroalimentare ușor perisabile rămase în stoc. Altfel spus, dacă un market, de exemplu, nu reușește să vândă până la expirarea termenului de valabilitate cantitatea de ouă ce i-a fost livrată conform contractului de către producător, atunci magazinul are obligația de a distruge aceste produse. 

Pub

Reacția comercianților 

Noile reguli au trezit însă nemulțumiri în special din partea marilor rețele de retail alimentar. Și ar părea logic - cine se bucură când i se pune pe umeri o sarcină în plus? În această situație, deși nu vorbesc deschis, unii agenți au căutat să ajungă la înțelegeri directe cu producătorii.     

Despre existența intereselor ascunse în cele două tabere vorbește însuși ministrul Economiei, Octavian Calmîc. Potrivit lui, pe platforma Ministerului a fost creat un grup de lucru, cu participarea atât a comercianților, cât și a producătorilor pentru a găsi un numitor comun.

„Lipsește compromisul. Am contractat recent o expertiză internațională care va da un verdict pe acest amendament. Interzicerea returului este o normă internațională, nu e aplicată doar în Republica Moldova. Ambele tabere fac lobby prin toate măsurile posibile și imposibile. Comercianții cer anularea, astfel încât aceste produse să se întoarcă la producător, iar obligativitatea de nimicire să fie pe umerii producătorului”, declară ministrul. 

Octavian Calmîc spune că obligativitatea de nimicire a produselor expirate trebuie pusă pe umerii comercianților, pentru că returul produselor la producător poate însemna repunerea acestora în circulație. „Acest fapt prezintă un risc iminent pentru consumatorii finali. Noi nu vrem să admitem acest lucru, de aceea responsabilitatea trebuie să fie pe comerciant”, a mai punctat șeful de la Economie. 

Cine verifică 

Controlul privind respectarea acestor noi norme îi revine Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, recunoaște că atunci când au fost votate noile prevederi autoritățile nu au gândit un sistem de alternativă prin care aceste produse să poată fi reutilizate. 

„Trebuie să accelerăm crearea rețelei de colectare a acestor produse și a sistemului de procesare a lor. Este nevoie să construim o întreprindere de procesare ca la nivel de țară”, a declarat Gaberi. 

La ce tertipuri recurg în prezent comercianții pentru a ocoli aceste norme și cu ce soluții vine ANSA vor reveni curând într-un articol separat.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI