ora: 07:38, 12 dec 2012 7331
Autor: Radu Burdujan

KyivPost: Moldova a luat locul Ucrainei în drumul spre Europa!


KyivPost: Moldova a luat locul Ucrainei în drumul spre Europa!
Urme de invidie!
Poză simbol
Foto: kyivpost.com
„Din moment ce relațiile Ucrainei cu Uniunea Europeană rămân reci, vecina sa mai mică, Republica Moldova, a ieșit în lumina reflectoarelor. Din mai multe puncte de vedere, Republica Moldova este lider în progresul democratic, printre țările post-sovietice din afara UE. Spre deosebire de Ucraina, ai cărei lideri sunt tot mai evitați în Occident, progresele Republicii Moldova au culminat cu vizitele recente ale președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și cancelarului german Angela Merkel”, scrie publicația ucraineană Kyiv Post citată de UNIMEDIA.

„Republica Moldova a realizat lucruri bune, deși multe rămân de făcut pe interior. Inclusiv îmbunătățirea activităţii instituțiilor judiciare și executive, a mediului investițional, dar, în primul rând, în lupta împotriva corupției”, a declarat reprezentantul Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, într-un interviu acordat publicației.

Unii observatori sunt îngrijorați că problema transnistreană ar putea bloca apropierea Republicii Moldova de UE. „Cu toate acestea, când UE a început negocierile cu Republica Moldova, Bruxelles-ul știa că acest conflict nu va putea fi rezolvat peste noapte. UE speră că vor exista progrese înaintea semnării acordului de asociere”, a declarat ambasadorul european. Totodată, în ceea ce privește eventuala aderare la UE, Schuebel este de părere că Republica Moldova se îndreaptă în direcția cea bună.

Iar la întrebarea „Unde va fi Republica Moldova în anul 2020?”, reprezentantul UE a răspuns: „Sper că va fi foarte aproape de Uniunea Europeană până atunci”.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -5 (5)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.

  „Sper că va fi foarte aproape de Uniunea Europeană până atunci”
  .
  da acum noi unde suntem? dupa Ural? sau avem frontiera comuna cu UE?
  demagogie, no sa fim in UE in 2020, este clar deja
  ca si cum nu va fi in 2013 liberalizarea vizelor
  (toti au uitat ca cindva mergea vorba de scoaterea vizelor ;)))
  • +4 (6)
   In primul rind vorba nu merge, din simplu motiv ca nu are picioare sau roti cel putin,
   in al doilea, permanent s-a afirmat despre liberalizarea regimului de vize si nu "scoaterea" lor. Asta inseamna ca moldovenii vor putea merge in UE fara vize pentru o perioada de cel mult 3 luni consecutiv, fara dreptul de a se angaja la munca.
   in al treilea, UE va adopta regimul liberalizat de vize doar atunci cind Moldova o sa intruneasca toate conditiile impuse, printre care de baza sunt combaterea coruptiei (sau cel putin diminuarea acesteia), reforma justitiei si asigurarea securitatii frontierelor.
   La capitolul combaterea coruptiei nu o sa faca nimic Guvernul fara sustinerea cetatenilor. Pentru asta trebuie noi insine sa nu dam mita si sa denuntam functionarii care ne impun sa-i "multumim".
   ... da tu spui ...
   • -5 (5)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.

    eu critic mai degraba pentru ca haholii sa nu ne deoache ;)))
    .
    da cu coruptia nu rezolvam cu asa guvernanti, cind in frunte stau "fosti" "busnesmani" cu o imagine dubioasa ce sa mai ceri de la restul?
    • +4 (6)
     natasa esti mereu nesatisfacuta ... gaeste-ti un barbat cit mai repede :D
     • 0 (0)
      Nu stiu si nici nu e treaba mea aiurelile lui asta.Ce ii trebuie mie mi-e clar de mult
      Ceea ce stiu e ca Bruxelles nu se confunda cu Moscova,asa ca ce spune asta cu ideile lui venite din partea comunistoid-rosie a lumii sunt grave confuzii.Nu il baga in seama decat daca vrei sa te distrezi
   • 0 (0)
    care vize ca toti care si te uiti si niste babe din sat au cetatenii romina,rusa,greaca,italiana,germana etc.50%au permis de sedere in europa.cind serviciile secrete au vazut asta (ca aceea nu dorm in beci cu pr..)si au raportat la barosu,acesta o aiurit de bucurie,si hai davai la moldova la 10 noaptea ca daca nu iscalim toate prostiile care el vrea cu chiloti sau fara acum pe urma e tirziu sa ne fr...ce
    vai moldoveni vor demut aveti toate drepturile sa dati cu piciorul in europa,90%au cetatenie europeana si permise de sedere europa.ce taceti vreti sa fiti r...
    noi demult trebuie sa cerem toate drepturile conform regulilor internationale tot de cei ca barosu facute.
    da la haholi ii mai gre situatia toti au cetatenii americane,izrael,noua zelanda,australia....si aceea chiloti super au termoiadernie inca de la rusi.
    • 0 (0)
     va dau un sfat nu-i scoateti pe moldoveni din sarite,ca acestea rabda da cind crapa si astea se incepe jalea,ca daca unul ca stefan si mihai viteaziul au putut sa distruga armate de 3 milioane cu 4-5 secole in urma,nu ginditi ca modovenii is prosti daca aparent tac.
     sabia lui stefan nu-i va scapa pe nimeni,ca ea are efect numai asupra persoanelor constiente de ceea ce fac.
     • 0 (0)
      Despre care moldoveni vorbesti? Dar cei 5 milioane din Romania EUROPEANA ce suntem? Tot moldoveni suntem si nu asimila falsul numit RM cu Moldova.
  • +2 (4)
   Bravo Guvernul Filat ,Bravo dl Leanca a-ti muncit mult pentru ca relatiile de prietenii dintre RM si UE sa fie tot mai strinse, si noi vedem ca mergem pe calea cea dreapta si avem o sustinere tot mai mare din partea UE..5
   • +2 (2)
    Guvernul Republicii Moldova a activat în condiţii deloc uşoare. Criza politică generată de cea constituţională, criza economică mondială, mai multe cicluri electorale. Cu toate acestea Republica Moldova a reuşit să se dezvolte, înregistrând o creştere economică constantă. Relaţiile cu partenerii strategici au cunosc o dezvoltare continuă.
    Au fost elaborate standardele de recunoaştere a activităţii de voluntariat. În domeniul Mediului, Guvernul a sporit esenţial alocările.
    Domeniul economic R. Moldova a devenit, alături de Turcia şi Georgia, una din ţările cu cea mai mare creştere economică. Exporturile au crescut cu peste 40%. Ritmul de creşteree a exporturilor a fost de 1,4 ori mai mare decât cel al importurilor.
    • +1 (1)
     Aprofundarea dialogului cu Uniunea Europeană a constituit prioritate centrală a politicii noastre externe. Majoritatea obiectivelor au fost atinse. Pe parcursul celor 11 runde de negocieri, saa reuşit să se închida practic toate subiectele. Sa menţinut o participare activă în cadrul parteneriatului Estic. În relaţiile cu România, tara noastra tot mai mult de modelul unui parteneriat privilegiat.
     : Exporturile de produse software înregistrează o rată de creşetere anuală de 49%. Acces la internet pe bandă largă au 355 mii de cetăţeni, cu 32% mai mult decât în 2009. Nivelul sărăciei în Republica Moldova a înregistrat o scădere cu 4,4% în ultimii doi ani.
     : În domeniul infrastructurii, au demarat lucrări de reparaţii pe toată reţeaua naţională de drumurilor publice, lucrări de reabilitare. A crescut cu 16,7 % volumul mărfurilor industriale.
     • +1 (1)
      ..În sectorul energetic, Guvernul a înreprins câţiva paşi care în timpul apropiat vor aduce benefici, au fost sporită capacitatea de interconexiune cu reţelele energetice ale ţărilor vecune, a fost creată Agenţia pentru eficienţă energetică.
      R. Moldova s-a clasat printre 10 cele mai reformatoare state ale lumii, a început să devină atrăgătoare pentru investitori. Datoria de stat a fost redusă la 23,3% din PIB. A fost înfiinţată Agenţia de Stat pentru Protecţia Consumatorilor. Au fost alocate, ca şi subvenţionare în agricultură, cca 400 milioane de lei. In domeniul economic R. Moldova a devenit, alături de Turcia şi Georgia, una din ţările cu cea mai mare creştere economică. Exporturile au crescut cu peste 40%. Ritmul de creşteree a exporturilor a fost de 1,4 ori mai mare decât cel al importurilor.
      • +1 (1)
       A fost adoptată Strategia Naţională Anticorupţie.La compartimentul edificarea statului de drept, Guvern a întreprins acţiuni pentru instituirea unui sitem judecătoresc reformat, reorganizarea instanţelor de judecată specializate. Guvernul a asigurat reamenajarea, repararea edificiilor, dotarea cu autoturisme, renovarea izolatoarelor de detenţie provizorie.
       Sau desfăşurat consultaţii intense cu OSCE, SUA, Germania şi alte state şi sa reuşit relansarea negocerii în formatul 5+2. Obiectivul de retragere a militar ruşi de pe teritoriul transnistrean a fost desfăşurat constant. Graţie acţiunilor autorităţilor Republicii Moldova, societăţii civile şi a partenerilor internaţionali, am reuşit eliberarea cetăţenilor Cazac şi Vardanean.
       Avem relaţii bune cu Ucraina, sunt planuri concrete pentru ca problemele să fie înlăturate. Relaţiile cu SUA sunt dinamice. Dialogul cu Washington s-a intensificat.
       • +1 (1)
        În domeniul Mediului, Guvernul a sporit esenţial alocările. Au fost realizate acţiuni de reducere a riscurilor de calamităţi naturale, construoite diguri de protecţie antiviitură în cinci raioane afectate.
        În domeniul Educaţiei am reuşit majorarea cu 25% a salariilor pentruu 55,6 mii de persoane. Au fost înfiinţate 46 şcoli de circumscripţie, sistemul a fost asigurat cu 102 autobuze pentru transportarea elevilor.
        : În domeniul politicilor de sănătate, cheltuielile Guvernului au depăşit 4 mln de lei. În majoritatea instituţiiloe medicale, salariu mediu al medicilor s-a majoreat în medie cu 10%. Au fost construite sau renovate 14 centre de sănătate, deschise 10 centre comunitare pentru bolnavi de TBC. Sa elaborat un plan special pentru contracararea fenomenelor ce provoacă pierderi bugetului de stat.. Salariul mediu a înregistrat creştere cu 9,8%. Salariul mediu a depăşit pentru prima dată cifra de 3.000 de lei
     • 0 (0)
      HULK ia seama ca daca aprofundarea dialogului va fi fara chiloti super ai sa cinti ca primadonna!!!!!!
 • +2 (4)
  eu cred ka nu a mai ramas mult .deja se vede lumina la sfirsitul tunelului.macar liberalizarea de vize sa avem si treptat ne vom si integra.
 • -1 (5)
  si eu cu asta MA MINDRESC !!! Noi Moldovenii trebuie sa ne invatam sa fim primii in tot ce tine spatiul CSI, apoi plecam in UE si ne invatam a fi si ami buni, avem lideri democratici pro europeni la putere, astfel de lideri ca Marian Lupu, Vlad Plohotniuc, Nicolaea Timofti , Vlad Filat, Mihai Ghinpu, merita sa fie in fruntea tarii noastre. Ei bun, Filat sa mai termine cu coruptia si contrabanda si in deobste va fi ok ))
  • 0 (2)
   Va asteptam cu drag in Europa libera,moderna si civilizata,fratilor
   • 0 (2)
    da tu sini esti Mercheli?)) Etil pe Ghimpu si-i tat noi ne larumim bine si fara romanashi, faceteva ordine m-ai intii la voi in tara ca umblati si lucrati la negru prin Italia, so gasit invatatori)))
    • 0 (2)
     Daca recitesti,ai sa vezi ca eu am spus "lumea libera,moderna si civilizata" Deci ar trebui sa nu te bagi,caci nu prea intelegi tu ce inseamna a fi liber,modern si civilizat.
     Si da,s-au gasit invatatorii,adica romanii.Si da,Romania va trage dupa ea in UE si Republica Moldova,ca dreptul legitim al cetatenilor moldoveni la libertate,modernism si civiizatie
     Pe tine nu te obliga nimeni,din cate stiu spatiul aerian Chisinau-Moscova e liber.Te adaptezi sau pleci.Alte variante nu ai,pentru ca directia UE a Moldovei nu va fi schimbata.Au romanashii grija de asta,inclusiv sa consilieze pe moldoveni si sa ii aduca unde le e locul -in EUROPA.
   • 0 (0)
    tu ai trait in europa ca sa faci asa propunere?
    eu da si multi ani.nu lucrezi esti bomj maninci de la gunoi si caritas te imbraca in vechituri,daca lucrezi oficial 50% impozit.da nu rideti.eu am ajuns sa platesc gradinita 700 euro pentru ca sotul oficial avea1800pe hirtie,si 980 la mina.chiria 500-600 euro pe luna fara gaz lumina (inca300 euro).lucru in negru 20000 euro amenda si mai mult.da eu scuzati n-am ajuns sa spal cacat pentru 600 euro pe luna ca sunt persoana civilizata nu animala.numai 10 % au casa lor si aceea de la bunei,restul are credite de peste 30-40 ani de platit.nu platesti o luna doua credit afara,cu copii si toata zestrea.mincarea naturala nu-i. poti sa te plimbi unde vrei fara sa platesti bani la tot pasul ca la europa.un copil te costa primii 3 ani 25-30 euro,numaimincare,haine,pampers,pediatru.in gradina ai dreptul sa cresti legume fructe,nici gaina ori animale de casa,platesti impozit,amenda de mii de euro.asigurarea masina 2000 euro pe an obligatoriu!...
    • 0 (0)
     toate cecurile le pastrezi la europa si de la toalet,ca doamne fereste ai mai mult cheltuieli decit venit,polizia ii la usa.si atunci banca iti taie credit,lucru tiu-tiu,viata s-o mintuit esti nimeni!doamne dupa multi ani de trai in europa cea luminoasa am venit acasa ca am inteles ca vreau sa traiesc demn si linistit cu 3000 lei leafa da is om nu animala care trebuie sa spele cacat si sa cerseasca haine si mincare.da ce credeti barosu a venit la zece noaptea la moldova ca tare ii place vinul?da stiti anecdota cu golii karoli(povestea imparatului gol).nu -iaca va spun -un imparat a chemat doi sarlatani sa-i coasa vesmint super-un an au cusut si la urma o iesit regele gol golut la lume.asa ca moldoveni mai bine imparati cu chiloti pe tine si un nume,ca daca ati fi fara chiloti super si Doamne fereste te-ai apleca la europa sa ceri ajutor fara chiloti-o sa fie mare jale in TARA MOLDOVEI!!!!!!!
    • 0 (0)
     Daca am trait in Europa? Nu tipule,traiesc intr-o tara europeana.Iar numai tu esti de vina pentru incapacitatea ta de adaptare si de evolutie la standarde mult mai ridicate decat exista acum in RM.Dar astfel de opinii despre capitalismul ala care te omoara nu se vad decat dintr-o anumita directie-Moscova.Asteapta sa iti dea,nu te dezvolta,accepta un salar pentru care nu produci nimic in mod real si competitiv,ca doar nu-i asa?,suntem incapabili sa facem ceva si asteptam sa ni se dea.Asta-i demnitatea ta? Mult noroc,atunci,dar sunt si oameni competenti si adaptabili la modernism si civilizatie
 • -1 (3)
  Шубел а спус кэ ын 2020 ну веде Молдова ын УЕ.Кяр кредець тоате ачесте минчунь? Вэ ынтреб дин драгосте фацэ де вой оамень.Ну вэ супэраць дар амэжяла е катастрофалэ.Вин тимпурь греле ши вор вени ши май греле.Ши чей интересант ши пентру рус ши пентру ромын, ши пентру енглез етч.Пэмынтул е плин де сылничие.
 • -3 (5)
  Ukraina a inteles ca n-are ce face in UE, da noi cind intelegem, cind o sa terminam sa umblam din urma romanilor care ne duc de povodoc ca pe niste tinshi? Filica cu Ghimpu isi umple buzunarele da noi lucram ca prostii pe degeaba.
 • +2 (4)
  atata timp cat esti un bou si te inchini la rusi vei lucra ca prostu pe degeaba .spor la munca patriotica pentru putin si rogozin ,eu raman mai bine in europa aici e bine si salriul la un muncitor e de zeci de ori mai mare ca la ministru . Apa, aerul si fraerul... pupa rusu in fund poate te vei ineca in balega .
  • -3 (3)
   Лйолик де че расэ ешть? Ту крезь ын робия еуропянэ дар алций ын чя кинезэ дар робь сынтець.Ай урэ пе рушь е проблема ын тине.Мажоритатя популацией симпле тынжеск дупэ УРСС дар ну ынсямнэ кэ а фост перфект.Уна штиу кэ робия де акум е май крынченэ ка робия де атунч.Делай выводы.
   • 0 (0)
    am vrut sa citest opinia ta, dar am cedat. este greu de citit in chirilita.
    • 0 (0)
     antonina nu ceda fii cu demnitate,fa fata de inteligenta nu de proasta inteligenta.eu daca trebuie si in cineza citesc,este internet draga nu epoca de piatra-mai este google translate,alfabetul etc...
     moldovenii adevarati au fost si pe luna si la fundul marii etc...moldovenii o sa treaca si apocalipsa si sfirsitul lumii,eu in genere am facut concluzii ca mintea moldoveanului nu-i cea de pe urma,asa ca noi is unicali pe pamint a inteles si Baroso!!!!!!!!!!!!!
     • 0 (0)
      Baroso a inteles si repede a alergat! Da iata aici merge super folklor,da-i moldoveanului mintea cea de pe urma...ca o sa-l coste de doua ori pelea s-o scape(nu cere agiazma de la europa ca tot ursii o sa va scape de belea..cine a inteles bravo voua!!!!
  • 0 (0)
   Mai ghine bou la rusi decit crisa la romani. Criticati rusii spuneti ca ei nu au cultura, da eu acum iti vad cultura ta, daca eu is bou a rusilor atunci tu esti oaia lui Ghimpu da el ii cioban. Pornitiva incetisor cu pascutul spre Romania ca nu va tine nimeni aici!
   • 0 (0)
    amerikano da tu stii ca boul e simbolul moldovenilor este pe flagul si stema de stat. numai ca dragii mei mai cititi ce inseamna bou semnificatia din antichitate-simbol al belsugului bogatiei,si cel mai important al intelepciunii,(mai cititi carti oameni buni).Asa diplomati ca moldovenii nu au existat pe pamint,sa treci 500 de ani cu viata dupa jugul imperiului otoman si sa ramii crestin nu musulmani,ca in iugoslavia fosta,unde is numai razboaie,sa supravietuiesti URSS,unde peste 100000 milioane au fost nimiciti oficial(da neoficial?).Eu cred ca pe moldoveni trebuie de pus in cartea rosie,cu asa capacitati genetice. pentru oameni si mai avansati va spun secretul boul-este zeul veles,de care se tem toti dracii,ca el numai prin intelepciune ii drege.zeu vlasii-ori sfintu VASILE ,pentru cine nu stie-chiar si un prost are capacitati supranaturale.moldovenii nu pot disparea ca extraterestrii au stat sute de mii de ani cu experimentul lor pe pamint si tot astepta cind moldovenii se vor trezi
 • 0 (0)

  antonina am scris despre robie.Robie atunci ,robie acum. Nici odata nu ponegresc pe nimeni ca ma tem tare de Dumnezeu.Am scris ca populatia majoritatea tinjeste dupa URSS cu toate ca si atunci a fost robie.Acuma e alta forma de robie inca mai scirnava si situatia o sa agraveze pentru toti, fie roman,rus,turc sau alta natiune.
  • +1 (1)
   vezi ca asa e mai frumos si cu mai mult sens decat in chirilica :)
   • +1 (1)
    Stia sa scrie bine in limba romana dar este plina de regrete si dorinte dupa maika Rusia la care a sa alaptat
 • 0 (0)
  Mai oameni.Scriu cum pot,cum vriau si cind vreau.Asa e "democratia" care voi o promovati fara ca sa va dati siama.Ce vreti sa va fac pe placul vostru? Eu vriau sa-mi fac pe placul meu. Аша кэ читиць дакэ врець бинеынцелес ,дакэ ну,ну читиць.Еу ну вэ импун сэ читиць кум читя Штефан Чел Маре.Ел читя ши скрия кум скриу еу ши мие аша ымь плаче.Воуэ аша вэ плаче.Еу вэ респект кэ скриць аша.Фиць рэбдэторь ши респектабиль.
 • 0 (0)
  hai lasati cu democratia,vad la america ce se face.orice prost iese din casa si se duce la scoala si impusca din vintovca copiii.cel mai interesant cum doamne un adolescent care pe foto nu- dai mai milt de 50 de kg a putut sa tina in mina o arma care,eu sincer nu stiu cit cintareste,da cred ca are vreo 10 kg poate si peste 100 de patroane sa le tirii din urma ta sa mergi pejos intr-un orasel ca un sat si nimeni sa nu te vada??????da la noi nu te poti caca ca toate babele in sat stiu cite grame ai facut.da america??? videcameri,serifi,politie,-molciok.???stiti eu mor de ris,ca v-as mai scrie un monolog po moldavschi. superagent baba vera din perjenii vechi va analizeaza orice situatie.
 • 0 (0)
  da obama ...saracu trebuie sa schimbi cabinetu ca cite macaroane ti-or povesti consilierii.....
  da kstati de cazul unde au impuscat copiii la america,---da cum asa profesorii s-au comportat ca militarii,au stiut pe care copii sa-i ascunda in dulap pe care,pe podea in veceu,le inchideau ochii????ii ingroapa cite unul doi,pe saptamina,parca doamne maiartama fac cine stie ce expertiza pe dinsii saracii.in genere baba vera va spune o concluzie finala-miroase a teatru absurd.cind a venit obama acolo aratau reportaj cum polismenii se ascundeau cite doi dupa copac ziua miaza mare cu niste pusti de parca sunt la razboi???? stiti eu ma mir daca la noi vine asa democratie cred ca nu degeaba de doua ori presedinte SUA a fost actor de la Hollywood.
  Moldowood e in proiect?????pot sa scriu scenarii si mai super!!!macar nu ni-or ride babele din sat!!!ha-ha-ha

×
Integrare Europeană
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA