ora: 16:42, 18 apr 2013 7899
Autor: Cristina Buzovschi

Împăcare între PLDM și PD?


Împăcare între PLDM și PD?
Deputații din PLDM și PD
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Aparențele arată că Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat au ajuns la o înțelegere în privința mai multor chestiuni. Astăzi, deputații din cele două fracțiuni parlamentare, și cu votul deputaților neafiliați, au reușit să numească în funcție procurorul general al Republicii Moldova, să numească un vicedirector la Centrul Național Anticorupție și să aprobe în prima lectură proiectul de lege ce prevede reformarea sistemului electoral prin introducerea sistemului mixt de alegere a deputaţilor în Parlament, transmite UNIMEDIA.

Candidatura lui Corneliu Gurin, propusă de speakerul Marian Lupu, a fost acceptată fără obiecții de liberal-democrați.

Tot astăzi, Vadim Cojocaru a fost numit adjunct al lui Viorel Chetraru. Amintim că directorul CNA a cerut numirea adjuncților săi încă în luna decembrie a anului trecut, însă PLDM a avut obiecții în privința candidaților.

Totodată, s-a ajuns la un compromis și în privința inițiativei legislative privind schimbarea modalității de alegere a deputaților în Parlament, varianta de compromis constând în sistemul electoral mixt. Ultimul proiect de lege a fost aprobat în prima lectură cu majoritate de voturi.

Amintim că acum un an, prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a înaintat o iniţiativă legislativă privind introducerea votului uninominal în sistemul electoral al Republicii Moldova. În context, președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, s-a pronunțat în repetate rânduri pentru un sistem de vot mixt, în cadrul căruia jumătate din deputaţi ar fi aleşi pe liste de partid, iar jumătate - în circumscripţii uninominale. 

Votul uninominal este un tip de scrutin, practicat în SUA și Marea Britanie, și reprezintă modul de alegere direct al unor candidați individuali, opus sistemului de alegere pe liste întocmite de către partidele din viața politică a unui stat. Dacă va fi votată în plenul Parlamentului și în a doua lectură, această lege va aduce modificări la Codul electoral, iar în viitoarea componenţă a legislativului 50 de deputaţi vor fi aleşi prin vot uninominal şi vor reprezenta direct cetăţenii din circumscripţii concrete şi încă 51 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid.

Acum urmează să vedem dacă majoritatea care s-a conturat în Parlament va vota pentru învestirea noului Guvern, în frunte cu Vlad Filat.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -2 (30)
  Sa ii aud acum pe toti clounii de sustinatori ai PLDM-ului si toti analistii cumparati. Cine la cine in buzunar sade?
  Filat controbandistul in buzunarul lui Plohotniuc mafiotul?
  • +5 (25)
   nu sunt sustinator al PLDM (inca) shi nici clown DAR
   parerea mea e ca Ghimpu-i in buzunarul lui Plahotniuc.
   Shi, vazind "IMPACAREA", acum tari mai regreta...
   • -6 (22)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    chiar esti clown, bay Pukin
    o demonstrezi clar in fiecare zi, scriind sub zeci de nickuri
    • +1 (25)
     Comentariul a fost șters de redacție.
     • +1 (25)
      Comentariul a fost șters de redacție.
      • +1 (25)
       Comentariul a fost șters de redacție.
       • +2 (22)
        Comentariul a fost șters de redacție.
        • +2 (22)
         Comentariul a fost șters de redacție.
         • +2 (22)
          Comentariul a fost șters de redacție.
          • -2 (22)
           Comentariul a fost șters de redacție.
          • +8 (12)

           UNIMEDIA!!! Utilizatorul "Cameleon." foloseste multe conturi.
           Este un abuz si este descalificant pentru un portal de stiri, cu pluralism de opinii, sa gazduiasca pe spatiul sau spamerii naimiti de catre un partid.
           E rusinos, ca intr-o tara democratica, sa ni se bage pe gat idolul acestor mercenari.
          • +7 (9)
           Uai, Cameleon, fii atent:
           JOS PLDM!!!
           Jos PD!!!
           JOS tradatorul si lasul Filat!!!
           Jos raiderul si sluga comunista Plahotniuc!!!
           Jos lacheul tuturor Lupu!!!
           Toti oligarhii - la puscarie!!!
       • +6 (8)
        Si daca-l voteaza pe Plahotniuc in prezidiul parlamentului, asta nu-i tradare?
   • +8 (10)
    Bine-bine, moldoboilor, o sa vedem cine va mai vota aceste 2 partide mafiote PLDM si PD. Mai mult de atat, comunistii au mainile dezlegate si au tot dreptul sa declare actualul regim anticonstitutional. Cat de comunisti nu au fost ortacii lui Voronin, dar asa porcarii nu si-au permis sa faca.
    Puteti sa spuneti: "adio, UE".
  • -6 (22)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Haa...nu poate fi vorba despre nicio impacare PLDM-PDM, asta e clar. Nu va ierta PLDM atit de usor evenimentele ca luarea cu asalat de catre CNA si PG a guvernului indata ce a fost demis Plahotniuc. Aruncarea cu noroi de catre toti comentatorii politici, bloggerii, lui Plahotniuc.
 • -7 (27)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Se vede clar cum presa a manipulat opinia publica doar pentru al descridita pe M. Ghimpu.
  • -2 (28)
   Si tu chiar crezi sincer ca pentru "al discredita " pe Ghimpu este nevoie de a manipula opinia publica??
   • 0 (22)
    +1
    Presa nu a vorbit in locul lui Ghimpu timpeniile in cauza.
    Asha ca s-a descreditat singurel.
   • 0 (2)
    este nevoie de multi jurnalisti, analist si bloggeri ratati
 • +7 (27)
  Exact. Sa vedem cum o sa "cante" acum brigada de trubaduri ai lui Filat - "gindliber", "sergentul", "activ", "juve3", "europenizare", "revenco", "cameleon" etc. Astia l-au balegat pe Plahotniuc, de i-au sarit capacele:)
  • +1 (21)
   А ты думаешь что то изменится ? Через час уже будут сообщения типа Filat este cel mai bun un din moldova. el a ridicat tara . )))
   • +1 (23)
    cel mai bun om din Moldova este Filat !!! El este pentru popor и т.д. ребятам деньги ведь нужны))
    • +3 (23)
     In ziua de nastere a lui Filat, pe cerul tarii apare o Aurora Boreala:)
 • -4 (14)
  A votat si Plahis?????

  Sunt cetățean activ
 • 0 (26)
  n-am cuvinte, ce idioti, sa voteze sistemul electoral mixt, macar bine ca e prima lectura, poate le mai vin mintile la cap, am privit sedinta si contraargumentele erau destul de convingatoare. E clara miza lui Plahotniuc, vede ca pierde electoratul, macar sa-i cumpere, cum s-a intimplat in gagauzia si Filat ii de acord cu orice numai sa fie primministru. lasca Ghimpu tot e bun cu critica lui selectiva si cu reformatorii carora le-a dat functii si putere si stiind ca fac nelegiuiri tacea pina l-au tradat, pe unii "KGB-sti" i-a primit si inapoi, dar citi mai sint de acestea de care Ghimpu pinacind tace? nu mai am incredere in nici un partid de la guvernare (
  • +6 (6)
   e destept a dracului plohotniuc aista! Cu cita graba au votat azi PG si au pus la vot alte proiecte! Pina la urma or sa voteze de tot de ce are nevoie plohatniuc inainte de al alege pe filat prim-ministru! Da eu, de azi, nu dau un banut pe cariera lui filat de politic! Un rahat e filat aista. Drept o spus Mocanu ,"urmatoarea AIE va fi una monstruoasa!"...
 • 0 (26)
  Era si clar ca banditii au sa se inteleaga pina la urma. Ei mai degraba si cu komunistii se inteleg decit cu Ghimpu.
  Doar,masmedia este in mina tradatorilor si hotilor in Moldova. A fost opt ani a lui voronin,acum e in mina altor banditi care mint obraznic poporul. Nu pot intelege de ce lumea tace ????
  • 0 (20)
   Lumea... care lume???? Toti tinerii care mai judeca normal is dusi din tara, care lume?!?!?!?!
 • -9 (25)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Era clar pentru tine si pentru multi altii. Nu si pentru Ghimpu, care se inhaitase cu Plahotniuc contra lui Filat, pentru "30 de arginti". Hotii si bisnitarii mereu cad la intelegere, iar fraierii si profitorii lacomi raman cu buza umflata. O sa-i fie de invatatura lui Ghimpu - sa nu se alieze cu persoane dubioase, care l-au folosit si l-au "kidanit".
  • -2 (22)
   ai vazut cum a luat ? Este totul clar. Filat este un tradator si un bandit, iar PD e un partid de hoti de la cap la coada. La Filat sint oameni cinstiti,dar s-au inhaitat cu banditul si acum depind de acest individ corupt
   • -2 (22)
    Toti sunt banditi si cumetri. Toti depind de Filat, Plahotniuc, Stati, lucinschii, Lazar, Platon, Kolesnicenco, Bilinchis etc. Astia ne-au jefuit tara, devenind multimilionari si astia decid in locul nostru.
    Pacat de Ghimpu. Avand SIS-ul, a putut sa foloseasca o multime de materiale contra acestor hoti, sa-i demaste, cu dovezi, cu fapte concrete, cu documente. El a preferat sa lupte doar contra lui Filat, cantandu-i in struna lui Plahotniuc. Era sa fie cel mai credibil politician, daca ramanea impartial...
    • -4 (20)
     sa-ti spun sincer, as accepta sa fie si putin hoti, numai sa nu fie tradatori si sa faca jocul rsilor; ca din mocurla nu iesim in veci
     • 0 (22)
      Nope. Hotia intotdeauna merge mana la mana si rit in rit cu tradarea. Pentru interese mari in valuta forte, ne vand toti "politicienii" chiar si lui satana. Cuvintele mari "integrare europeana", Moldova fara comunisti si fara saracie", schimbare pana la capat, "principii si valori" - sunt doar simple slogane pentru prostirea si indobitocirea electoratului.
      • -1 (19)
       Din pacate asa e... la noi lumea voteaza slogane, simboluri...
 • -2 (22)
  Acum se vede clar care a fost planul lui Filat, de a intrerupe directia proeuropeana si de a acapara mai multe functii in stat pentru ca sa poata "canta la CONTRABAS".
  Pentru aceasta a invocat existenta unui guvern paralel condus de Plahotniuc( Motoc din Lapusneanul),a destramat alianta ca mai apoi tot cu acelasi Plahotniuc sa imparta functiile in stat.
  Acum se vede clar unde sunt cele 200 milioane de lei furati de Filea de la BEM, au fost impartiti la toti lingusitorii lui Filat, de la analisti pana la jurnalisti.
  Acum toti cei care il sustineti pe Filat, stiti cum ii numea Lapusneanul pe tarani?
  ii numea PROSTIME, pe buna dreptate, asa sunteti si voi.
  O fi Ghimpu mai impulsiv, dar tot adevar vorbeste.

  Sunt cetățean activ
 • -1 (23)
  Pupcuristii lui Filat unde sinte-ti ??? Au !!!!
  Da,atita ati mancat la rahat...
  • +7 (9)
   Iata-i ca au aparut. Au primit instructiunile si... la munca :D
 • -2 (20)
  Si totusi a avut dreptate Sergiu Mocanu ca acesti doi banditi, hoti, criminali s-au impacat... Nu sunt sustinatorul lui Mocanu, dar vad ca aproape tot ce spune se adevereste...
  • -4 (18)
   am observat si eu, la urmatoarele alegeri va intra si partidul lui in parlament, alte optiuni nu prea sint, cei care au votat partidele democratice nu vor mai vota comunistii, se pare ca e mai mult o sperietoare aceste alegeri anticipate
   • 0 (20)
    Asa e, ca or sa vina din nou comuistii la guvernare e doar praf in ochi!
 • -2 (18)
  Acum ne-a ramas doar sa ne rugam ...

  Sunt cetățean activ
 • -1 (19)
  Noapte buna, Moldova!!! Ai ceea ce meriti!!!
  • -1 (21)
   da tu credeai ca filat e eroul neamului ))) si acum te-ai convins ca este un tradator mirsav si un bandit. L-am votat,da el si-a sters fundul cu votul nostru
   • -2 (22)
    Niciodata nu mi-a plcut acest filat. el e bun doar sa faca felatie cuiva (plohis) :D
 • -4 (18)
  sugere intre pldm si pd
 • -2 (20)
  daca ar mai spune si de komunisti adevarul ... fiindca banditii astea pe linga haita lui Voronin sint nimic. Numai ca voronin cu ajutorul a doi evrei corupti(pe dinsul capul nu-l ajunge;e bou) furau acoperiti de lege,in liniste si in volume enorme,iar astea au furat de o suta de ori mai putin,dar au facut atita putoare...koroce po moldavskii
 • -3 (19)
  Lau distrus pe Ghimpu si acuma ii mai usor sa impart, la 2 se imparte totul mai bine dechit la 3. Aceasta lupta a chitigato Filat, la mincat pe Ghimpu in doua cu (stiti voi cu ce). Aceasta ete politica Moldoveneasca. Acuma sa asteptam eurointegrarea care ii peste urmatorul deal. Bravo Filat ai mincat covrigu.
 • -1 (19)
  Filat va fi intarit din prima palitura, e smecher mare.
 • -3 (19)
  Filea catelusul de buzunar a lui Plahotniuk.
 • -4 (18)
  Cred,ca nu pe mult timp,ca poporul a obosit de saracie si fardelegi.Nu da Domnul sa revie Komii,ca au sfeclito.V-or face din ei prapad.

  Sunt cetățean activ
  • +1 (1)
   pe de o parte as vrea sa vina sa la arate lungul nasului
 • +7 (9)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +9 (9)
   Asta-i "lucru"?:) E dezmat. Le-au bagat la toti minusuri, ca sa ramana doar comentariile lor de trafaret. Acest "cameleon" comenteaza pe hotnews.md cu pseudonimul "gindliber". Niste diletanti prapaditi, agramati, debilizati si zombati. Nepoteii lui Stalin si pripashii lui Filat.
   • +7 (7)
    Daca altceva nu-i duce capul sa faca, pun minusuri...

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA