Împăcare între PLDM și PD?

Aparențele arată că Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat au ajuns la o înțelegere în privința mai multor chestiuni. Astăzi, deputații din cele două fracțiuni parlamentare, și cu votul deputaților neafiliați, au reușit să numească în funcție procurorul general al Republicii Moldova, să numească un vicedirector la Centrul Național Anticorupție și să aprobe în prima lectură proiectul de lege ce prevede reformarea sistemului electoral prin introducerea sistemului mixt de alegere a deputaţilor în Parlament, transmite UNIMEDIA.

Candidatura lui Corneliu Gurin, propusă de speakerul Marian Lupu, a fost acceptată fără obiecții de liberal-democrați.
Împăcare între PLDM și PD?
Deputații din PLDM și PD (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Tot astăzi, Vadim Cojocaru a fost numit adjunct al lui Viorel Chetraru. Amintim că directorul CNA a cerut numirea adjuncților săi încă în luna decembrie a anului trecut, însă PLDM a avut obiecții în privința candidaților.

Totodată, s-a ajuns la un compromis și în privința inițiativei legislative privind schimbarea modalității de alegere a deputaților în Parlament, varianta de compromis constând în sistemul electoral mixt. Ultimul proiect de lege a fost aprobat în prima lectură cu majoritate de voturi.

Amintim că acum un an, prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a înaintat o iniţiativă legislativă privind introducerea votului uninominal în sistemul electoral al Republicii Moldova. În context, președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, s-a pronunțat în repetate rânduri pentru un sistem de vot mixt, în cadrul căruia jumătate din deputaţi ar fi aleşi pe liste de partid, iar jumătate - în circumscripţii uninominale. 

Votul uninominal este un tip de scrutin, practicat în SUA și Marea Britanie, și reprezintă modul de alegere direct al unor candidați individuali, opus sistemului de alegere pe liste întocmite de către partidele din viața politică a unui stat. Dacă va fi votată în plenul Parlamentului și în a doua lectură, această lege va aduce modificări la Codul electoral, iar în viitoarea componenţă a legislativului 50 de deputaţi vor fi aleşi prin vot uninominal şi vor reprezenta direct cetăţenii din circumscripţii concrete şi încă 51 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid.

Acum urmează să vedem dacă majoritatea care s-a conturat în Parlament va vota pentru învestirea noului Guvern, în frunte cu Vlad Filat.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub