Ghimpu: Binomul Plahotniuc-Dodon vrea demisia lui Chirtoacă prin referendum: Decizia de organizare a plebiscitului ar putea fi luată astăzi la ședința CMC

Președintele Igor Dodon și liderul partidului PD doresc ca primarul suspendat Dorin Chirtoacă să fie demis din funcție prin referendum, iar decizia de organizare a plebiscitului urmează să fie luată astăzi în cadrul ședinței al Consiliului Municipal Chișinău. La aceste concluzii a ajuns președintele formațiunii PL, Mihai Ghimpu.

Ghimpu: Binomul Plahotniuc-Dodon vrea demisia lui Chirtoacă prin referendum: Decizia de organizare a plebiscitului ar putea fi luată astăzi la ședința CMC
(Foto: UNIMEDIA)

Ghimpu spun că Curtea de Apel Chișinău a numit examinarea recursului înaintat de Dorin Chirtoacă privind revocarea din funcție prin referendum a Primarului mun. Chișinău Dorin Chirtoacă pentru ziua de astăzi, 12 septembrie, dar judecătorii au decis examinarea acestuia cu o zi înainte.

„Și ce credeți că au decis?... Păi, ceea ce li s-a ordonat: să fie referendum! De ce? Pentru că binomul Plahotniuc-Dodon, chiar dacă i-au mai prelungit pentru a treia oară lui Dorin Chirtoacă arestul la domiciliu încă cu 30 de zile, știu prea bine că și arestarea, și suspendarea lui din funcția de Primar General sunt ilegale!!! Și că toată lumea, inclusiv oficialii europeni, au înțeles că dosarele sunt eminamente politice!!!  Pe aceste motive, condamnarea lui Dorin Chirtoacă devine tot mai problematică, aceștia doi înțelegând că nu le va fi așa ușor să pună mâna pe primărie, cum au crezut de la bun început... Așa că pretinsa „luptă cu corupția" nu i-a ajutat deloc să-i amăgească pe europeni”, scrie Ghimpu pe pagina sa de Facebook.

Pub


Liderul PL a punctat faptul că în cazul dat, singura soluție care le-a mai rămas pentru a-l demite pe Dorin Chirtoacă și „a înhăța” primăria este referendumul, idee pe care ceva timp în urmă o abandonase, crezând că e de ajuns suspendarea lui pe perioada mandatului. „Dar, cu europenii nu te joci „de-a baba-oarba" și atunci au hotărât să se joace cu alegătorii, care l-au votat pe Dorin Chirtoacă. Eu cred, că și aici n-o să le meargă, căci lumea a înțeles deja cine sunt adevărații corupți și că anume ăștia trebuie să stea la răcoare!”.


Mihai Ghimpu mai spune că decizia privind data desfășurării referendumului pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă urmează s-o ia consilierii municipali, iar acest lucru s-ar putea întâmpla astăzi în ședința CMC. „Pentru că ședința CMC din ziua de joi, 8 septembrie a fost amânată pentru ziua de mâine, 12 septembrie.  Au rămas câteva ore și vom vedea cine sunt cei 34 de consilieri, care vor susține desfășurarea referendumului pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de Primar General al mun. Chișinău”, a menționat Ghimpu.

Potrivit legii nr. 436 privind administrația publică locală,  articolul 19 punctul 5: „Deciziile privind inițierea revocării primarului se adoptă cu votul a două treimi din numărul consilierilor aleși.

Conform Codul electoral, articolul nr. 177 punctul 2 „Revocarea primarului prin referendum poate fi iniţiată în cazul în care acesta nu respectă interesele comunităţii locale, nu exercită în mod adecvat atribuţiile de ales local prevăzute de lege, încalcă normele morale şi etice, fapte confirmate în modul stabilit”.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI