Expertă în politici de gen, despre mecanismul de promovarea a femeilor în politică propus de PDM: „Însuși sistemul mixt discriminează femeile”

Partidul Democrat din Moldova vrea mai multe femei în politică. La prima vedere, inițiativa pare a fi una nobilă, iar prin modificările legislative propuse de democrați se mizează „discriminarea pozitivă a femeilor” în scopul promovării acestora în politică, pe de altă parte, susțin unii experți în politici de gen, lucrurile nu stau chiar așa.

Am discutat cu experta în politici de gen Alina Andronache despre propunerile făcute publice astăzi de deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, cu privire la mecanismul de promovarea a femeilor în politică.

Foto: UNIMEDIA

Experta susține că prin însuși faptul că a fost modificat sistemul electoral din proporțional în sistem mixt, se atestă o discriminare femeile.

„Unele prevederi ale Legii 71 din 14 aprilie 2016 au fost elaborate în conformitate cu sistemul proporțional de vot, de aceea trebuie reviziuit cadrul legal. Sunt împotriva acestor prevederi care nu vin să discrimineze pozitiv femeile, așa cum s-a declarat, ci e o discriminare negativă, pentru că nu schimbă percepția oamenilor referitor la implicarea femeilor în politică, ci din contra, vine să influențeze negativ acest fenomen”, afirmă Alina Andronache, în contextul în care noul cadru legal presupune că femeile vor trebui să colecteze de două ori mai puține semnături pentru a candida pe circumscripțiile uninominale decât bărbații.

Referitor la prevederea legală precum că listele electorale ale partidelor politice trebuie să fie compuse din cel puțin 40% femei, experta în politici publice afirmă nu a este adoptat și mecanismul de realizare a acestei măsuri afirmative care prevedea poziționarea femeilor și bărbaților pe listele de candidați, lucru, de altfel, foarte important.

Mai mult decât atât, deputatul Sergiu Sîrbu a menționat astăzi că mecanismul propus de PD prevede că pentru fiecare femeie aleasă în circumscripția uninominală, partidul care a înaintat-o va primi un supliment financiar în baza unui coeficient de multiplicare care va fi elaborat și aprobat de Comisia Electorală Centrală, fapt care, susține Alina Andronache, nu favorizează și nu motivează femeile să candideze independent, astfel sunt fie eliminate din cursă, fie nevoite să se alăture unui partid politic.

„Stăm bine la capitolul strategii și acțiune, însă nu și la implementarea acestora, nu există o evaluare în acest sens pentru a vedea impactul stategiilor și a lua mai departe decizii”, susține politoloaga referitor la  Strategia pentru asigurarea egalității între femei și bărbați în Republica Moldova pe anii 2016-2020, elaborată în 2015. 

Alina Andronache afirmă că nu susține prevederile înaintate de partidul de guvernământ, calificând mecanismul ca o acțiune de promovare.

„Părerea mea e că acest mecanism propus de PDM nu este altceva decât un mijloc de a se promova, mai cu seamă că este și o presiune din partea partenerilor externi în acest domeniu. Aceste prevederi nu vin decât să dăuneze femeilor”, conchide experta.

Menționăm că proiectul de lege privind mecanismul de promovare a femeilor în politică, propus de PDM, nu a fost încă făcut public și nici înregistrat în Parlament Republicii Moldova. Platforma pentru Egalitate de Gen urmează să se expună pe marginea acestui proiect după ce va fi făcut public.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.