Eugen Tomac: Îmi exprim indignarea şi revolta cu privire la legea educaţiei adoptată de Parlamentul Ucrainei, lege care închide şcolile româneşti

Partidul Mişcarea Populară critică în termeni extrem de duri noua lege a educaţiei adoptată de Parlamentul de la Kiev şi cere intervenţia de urgenţă a Guvernului României pentru stoparea denaţionalizării celor peste 500 de mii de români care trăiesc în Ucraina

Eugen Tomac: Îmi exprim indignarea şi revolta cu privire la legea educaţiei adoptată de Parlamentul Ucrainei, lege care închide şcolile româneşti
(Foto: facebook/ Eugen Tomac)

„Îmi exprim indignarea şi revolta cu privire la legea educaţiei adoptată de Parlamentul Ucrainei, lege care închide şcolile româneşti, desfiinţând dreptul a jumătate de milion de români din Bucovina de Nord, Maramureșul istoric și Basarabia de Sud (regiunea Odessa) la educaţie în limba maternă.

Cer Guvernului României sa facă demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă Guvernul Ucrainei, pentru stoparea acestui proces stalinist de deznaționalizare a comunității româneşti.

Pub

În acelaşi timp, cer Ministerului de Externe să inițieze imediat discuții cu Înaltul Comisariat pentru Minorități în vederea efectuării unei vizite la Kiev pentru stoparea procesul de închidere a instituțiilor de învățământ cu predare în limba română”, a scris Eugen Tomac, preşedinte executiv al PMP, într-o postare pe pagina sa de facebook.

UNIMEDIA amintește că Parlamentul de la Kiev a adoptat în cursul acestei săptămâni o nouă lege a educației care privează minorităţile etnice (români, maghiari, ruși, bulgari, polonezi etc.) de acces la şcolarizare în limba maternă. Legea în cauză prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare. Legea a fost trimisă spre promulgare la Preşedintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI