ora: 13:15, 19 iun 2017 6995
Autor: Eugen Durbala

Economist: Introducerea monedei de 2 lei ne va simplifica viața cu 33,4%


Economist: Introducerea monedei de 2 lei ne va simplifica viața cu 33,4%
Foto: UNIMEDIA

Banca Națională a Moldovei planifică să înlocuiască bancnota de un leu cu monedă concomitent cu introducerea unei noi monede de 2 lei, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

„Scopul este de a economisi sume importante de bani deoarece bancnota de 1 leu are o pondere infimă ca valoare în totalitatea banilor din circulație, însă se uzează cel mai des, iar costurile de deservire a ei sunt comparative cu costurile de înlocuire a tuturor celorlalte monede luate împreună.

Însă pe lângă economiile BNM, idea introducerii unei monede de 2 lei, va simplifica enorm eforturile noastre în momentul achitării primirii unor sume de bani. Cei care plătesc sau trebuie să primească 4 lei înțeleg despre ce vorbesc.

În sistemul actual 1,5,10,20,50 lei pentru efectuarea unei tranzacții utilizăm în mediu 3,72 bancnote. Introducerea monedei de 2 lei va reduce numărul de unități monetare necesare pentru o tranzacție la 2,92 unități monetare, sau cu 27,4% mai puțin.
Evident, monedele de 1,2 lei vor fi utilizate în tranzacții mici până la 10 lei. În acest caz eficiența crește și mai tare de la 2,6 unități monetare ajungem la 1,8 sau cu 44,4% mai puține unități monetare.

În mediu introducerea monedei de 2 lei va reduce numărul de unități monetare necesare pentru o tranzacție 33,4% lucru care evident trebuie să ne bucure pe toți”, notează expertul.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
  • +1 (1)
    Dap chiar, atata comoditate, demult n-am umblat cu buzunarele pline de fier uzat. Chiar fug si ma inchedic sa cred ca bancnontele de 1 leu erau falsificate. Masura ssta se numeste devalorizare ascunsa a monedei nationale, daca cineva inca n-a inteles.
  • +1 (1)
    de ce nu pun din plastic ? ciclu de viata mai mare.
    urmatorul pas - monede de 5/10 lei (ca la ruși)..
    mai bine puneau bancnota de 2 lei (ucrainenii din start foloseau).

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri