ora: 13:14, 17 iun 2017 14274
Autor: Tania Lozan

Criza valutară a atins apogeul. Tiraspolul a devalorizat rubla locală cu circa 33%


Criza valutară a atins apogeul. Tiraspolul a devalorizat rubla locală cu circa 33%
Foto: mold-street.com

Confruntate cu un deficit acut de valută, autorităţile de la Tiraspol au decis să devalorizeze peste noapte aşa-zisa rublă transnistreană cu circa 33%, informează mold-street.com.

Potrivit presei citate, șeful aşa-zisei bănci republicane nistrene, Vladislav Tidva, a argumentat decizia prin faptul că anterior au fost emise (tipărite) circa un miliard de aşa-zise ruble transnistrene, dar şi prin diminuarea abruptă a intrărilor de valută ca urmare a deciziei de la finele lunii martie 2017, a autorităţilor de la Chişinău de a sista achiziţiile de energie electrică de la Centrala de la Kuciurgan.

Coridor de 15-15,50 ruble pentru un dolar

„Până la sfârșitul anului a fost stabilit un coridor de 15-15,5 ruble pentru un dolar american. Pentru a determina această țintă, am pornit de la situația din sfera monetară, situația balanței de plăți şi balanța comerțului exterior, ca parte a balanței de plăți”, a declarat Tidva, citat de novostipmr.com.

Totodată, el a precizat că măsura este cam întârziată, dar care nu avea alternativă în condiţiile economice din regiune. Tidva a promis menţinerea acestui curs de schimb, cât şi asigurarea pieţei cu valută, graţie asistenţei financiare (cel mai probabil că din Rusia) care ar urma să ajungă în Transnistria. „Situaţia de pe piaţa valutară nu se va ameliora imediat, dar treptat”, a mai spus şeful aşa-zisei bănci republicane nistrene.

În acelaşi timp, instituţia anunţă că pe 17 iunie 2017, va efectua intervenții valutare active pe piața de numerar prin intermediul a trei bănci locale: Agroprombank (grupul Sheriff), Pridnestrovskii Sberbank şi Eksimbank. "Se recomandă băncilor comerciale, ca alături de normele rigide (marja dintre ratele de cumpărare și vânzare a valutei nu ar trebui să fie mai mare de 5%), la stabilirea cursului de vânzare a dolarului american, cotaţia acestuia nu trebuie să depăşească cursul oficial cu 10%.

 Articolul integral poate fi citit aici.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +2 (2)
  ..nu.i nimic starnic...cineva acuma se face milionar in $ :D:D:D
 • +2 (2)
  A-nceput de ieri sa cada
  Cate-un comunist pe strada
  Cu carnetu' rosu-n mana
  Nemancat de-o saptamana...
  Sărăcie, fudulie și prostie.
  Tovarășii din Venezuela suferă la fel - https://www.youtube.com/watch?v=u-Z6Z5twP5I

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA