Cota statului în sectorul bancar din Rusia a ajuns la 70%

Cota statului în sectorul bancar rusesc a crescut de la 61% la 70% de la începutul anului 2015, a declarat Kirill Lukașuk, expert al Agenției de Rating Ruse (AKRA).

Cota statului în sectorul bancar din Rusia a ajuns la 70%
(Foto: simbol)

Anul trecut, trei cele mai mari bănci private din Rusia au trecut sub controlul statului, după ce Banca Centrală a început să folosească noul mecanism de sanare al sistemului bancar – Fondul de consolidare al sectorului bancar.

„Acum, în top 5 bănci din Rusia nu mai este niciuna privata, iar în top 10 doar trei banci private, inclusiv o “filiala” a unei bănci străine“, – a spus expertul AKRA.

Pub

Potrivit lui Lukașuk, naționalizarea sectorului înseamnă noi riscuri pentru investitori. „De exemplu, riscul de management ineficient al băncii. De asemenea, este posibila prioritizarea creditarii politice a anumitor sectoare economice, ceea ce nu este întotdeauna justificat. Un alt risc – ”al statului in stat” – atunci când companiile de stat păstrează banii în bănci de stat“, – a spus Lukașuk.

În plus, în caz de cea mai mică criză, statul va trebui să refinanteze cu sume importante băncile sale, a avertizat el.

AKRA (Agenție analitica de rating de credit) a fost creată în 2015, după scăderea accentuată de catre agențiile internaționale de rating a datoriei suverane a Rusiei și ratingurile a aproape toate instituțiile financiare din țară.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI