Consilier municipal: Să ceri majorarea tarifelor la transport în condițiile în care se fură ca în codru nu este decât o încercare de a înjosi chișinăuienii

Administratorii rutelor de microbuze din capitală au cerut ca tariful pentru o călătorie să fie majorat până la 10 lei, față de 3 lei în prezent.

De asemenea Regia Transport Electric cere majorarea tarifului pentru călătoria cu troleibuzul cu un leu, până la 3 lei, iar Parcul Urban de Autobuze propune tariful de 4 lei. 

Consilier municipal: Să ceri majorarea tarifelor la transport în condițiile în care se fură ca în codru nu este decât o încercare de a înjosi chișinăuienii
(Foto: UNIMEDIA)

Un proiect de decizie urmează să fie supus dezbaterilor publice, ca mai apoi să fie înaintat spre aprobare Consiliului municipal Chişinău.

Consilierul Municipal din partea Partidului Popular European din Moldova, Ruslan Codreanu, a scris pe pagina sa de Facebook că înainte de a mări taxele, Primăria ar trebuie să clarifice pe ce sunt cheltuiți banii acumulați de Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze din vânzarea biletelor.

Pub

„Înainte de a pune în discuție majorarea tarifelor, Primăria trebuie să răspundă cum sunt cheltuiți banii publici care le acumulează Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze. Un studiu efectuat în 2012 arată că zilnic nu se raportează mii de tichete. Deci zeci de mii de lei, zilnic ajung în buzunarele cuiva!

Anul trecut, în 2016, la propunerea noastră CMC a aprobat decizia privind petrecerea unui audit la întreprinderile menționate. Și ce credeți? Corect, nimeni nu s-a obosit să pună în aplicare decizia respectivă, astfel nici un audit nu a fost efectuat. Primăria și conducătorii întreprinderilor menționate spun că nu au bani suficienți pentru înnoirea parcului Regiei Transport Electric și a Parcului Urban de Autobuze, dar rutele de troleibuz și autobuz care aduc cel mai mare profit au fost date agenților economici privați. Chirtoacă a tot promis că rutele de maxi-taxi vor dispărea treptat, dar ele nu numai că nu dispar, rutele de maxi-taxi pe an ce trece au o pondere mai mare. Am spus și cu alte ocazii, conducătorii întreprinderilor municipale, care de ani de zile se plâng că nu au bani suficienți, dar conduc întreprinderea de 20 de ani, trebuie să își prezinte demisia sau să fie demiși”, a scris Codreanu.

Totodată consilierul spune că trebuie rezolvată și problema pransportului public din Chișinău

„Da, poate că tarifele ar trebui majorate, dar numai după ce va fi clar pentru ce plătim. Achităm să fim ghiontiți, călcați în picioare, să înghețăm iarna și să transprirăm vara așteptând câte o oră transportul? Fiecare întreprindere are indicatori de evaluare, dar de care nu țin cont. La fel și fiecare administrator de rută de maxi - taxi este obligat să respecte anumite condiții și indicatori pe care le încalcă în permanență.

Să ceri majorarea tarifelor în condițiile în care se fură ca în codru, în condițiile în care nu există un raport financiar și informația nu este publică, nu este decât o încercare de a înjosi chișinăuienii”, a conchis Ruslan Codreanu.

Menționăm că anterior Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie a anunţat despre faptul că a fost elaborat un proiect de decizie cu privire la majorarea tarifelor pentru călătoria în transportul public din raza municipiului Chişinău. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI