"...este indubitabil că, în procesul de „descoperire” a factorilor de risc Serviciul de Informații și Securitate nu poate analiza și da apreciere calității actelor judecătorești. Or, organul de verificare nu este o instanță judecătorească superioară.
Din identitate de rațiuni, Curtea nu a acceptat argumentul avansat de Serviciul de Informații și Securitate precum că acesta ar fi împuternicit în sensul Legii nr. 271/2008 „să analizeze contextul, circumstanțele și informațiile disponibile în ceea ce vizează emiterea unor decizii ce denotă suspiciuni privind caracterul părtinitor al judecătorului la examinarea dosarelor”.
Pub
Or, în vederea garantării principiului constituțional al imparțialității judecătorilor, normele procesuale reglementează situațiile de incompatibilitate a judecătorului la examinarea cauzelor. Prin edictarea dispozițiilor legale privitoare la incompatibilitate sunt vizate nu doar ocrotirea intereselor parților litigante, ci și realizarea unei optime administrări a justiției, prin pronunțarea unor hotărâri bazate pe adevăr și pe o deplină imparțialitate a judecătorilor", se menționează în hotărârea Curții.
Domnica Manole a mulțumit tuturor celor care au susținut-o și a spus că aceasta "este o victorie și pentru justițiabili și întreg corpul judecătoresc".
UNIMEDIA amintește că la 4 iulie 2017, CSM a decis eliberarea din funcție a Domnicăi Manole în temeiul examinării unui aviz al SIS-ului, care constata existența unor factori de risc în activitatea magistratei.