CC a declarat neconstituțională verificarea judecătorilor de catre SIS, ceea ce îi oferă căștig de cauză Domnicăi Manole

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțională verificarea judecătorilor de către Serviciul de Informații și Securitate, fapt care îi oferă câștig de cauză judecătoarei demise de la Curtea de Apel, Domnica Manole. 

Hotărârea CC este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

CC a declarat neconstituțională verificarea judecătorilor de catre SIS, ceea ce îi oferă căștig de cauză Domnicăi Manole
(Foto: anticoruptie.md)

"...este indubitabil că, în procesul de „descoperire” a factorilor de risc Serviciul de Informații și Securitate nu poate analiza și da apreciere calității actelor judecătorești. Or, organul de verificare nu este o instanță judecătorească superioară.

Din identitate de rațiuni, Curtea nu a acceptat argumentul avansat de Serviciul de Informații și Securitate precum că acesta ar fi împuternicit în sensul Legii nr. 271/2008 „să analizeze contextul, circumstanțele și informațiile disponibile în ceea ce vizează emiterea unor decizii ce denotă suspiciuni privind caracterul părtinitor al judecătorului la examinarea dosarelor”.

Pub

Or, în vederea garantării principiului constituțional al imparțialității judecătorilor, normele procesuale reglementează situațiile de incompatibilitate a judecătorului la examinarea cauzelor. Prin edictarea dispozițiilor legale privitoare la incompatibilitate sunt vizate nu doar ocrotirea intereselor parților litigante, ci și realizarea unei optime administrări a justiției, prin pronunțarea unor hotărâri bazate pe adevăr și pe o deplină imparțialitate a judecătorilor", se menționează în hotărârea Curții.

Domnica Manole a mulțumit tuturor celor care au susținut-o și a spus că aceasta "este o victorie și pentru justițiabili și întreg corpul judecătoresc".

UNIMEDIA amintește că la 4 iulie 2017, CSM a decis eliberarea din funcție a Domnicăi Manole în temeiul examinării unui aviz al SIS-ului, care constata existența unor factori de risc în activitatea magistratei.

Decizia CSM a fost criticată dur de organizațiile societății civile unde și-au exprimat profunda îngrijorare față de hotărârea CSM privind eliberarea din funcție a judecătoarei Manole. Potrivit lor, Hotărârea CSM contravine practicii anterioare în care membrii CSM au stabilit că SIS nu poate să aprecieze activitatea judecătorilor în examinarea dosarelor concrete, mai ales în partea ce ține de legalitatea și temeinicia hotărârilor adoptate. 
 
Totul a început în luna aprilie 2016, Domnica Manole a emis o hotărâre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfășoare referendumul constituțional inițiat de către Platforma „DA”. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI