Anticoruptie.md: Mai mulți judecători care ar avea probleme de integritate au fost propuși spre promovare la Curtea de Apel Chișinău

Judecători care ar avea probleme de integritate au fost propuși spre promovare în cadrul Curții de Apel Chișinău.

Fostul președinte al Judecătoriei sectorului Centru al Capitalei, Ion Țurcan, a fost propus repetat la funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău, iar magistratele Liuba Pruteanu și Silvia Gîrbu, pentru alte funcții în aceeași instanță.

Anticoruptie.md: Mai mulți judecători care ar avea probleme de integritate au fost propuși spre promovare la Curtea de Apel Chișinău
(Foto: api.md)

Candidaturile celor trei judecători au fost respinse de către președintele Republicii Moldova în aprilie, când au mai fost propuse pentru promovare la Curtea de Apel. Au fost invocate mai multe motive de incompatibilitate.

Magistrații au depus atunci la Consiliul Superior al Magistraturii cereri repetate de numire în funcție, cărora membrii Consiliului le-au dat curs după ce Inspecția judiciară a concluzionat că nu s-au constatat restricții pentru înaintarea repetată a judecătorilor, scrie anticoruptie.md.

Pub

"Ion Țurcan a fost acuzat anterior de SIS că a primit în dar o armă de vânătoare și o vacanță la Poiana Brașov de la Ion Vânaga, un controversat om de afaceri care ar avea relații cu lumea interlopă și parte într-un dosar pe care l-a examinat Ion Țurcan. Potrivit SIS, Ion Țurcan ar fi primit aceste daruri drept recompensă pentru o ordonanță din aprilie 2012, care ar fi fost emisă în circumstanțe suspecte".

Din cauza acestor acuzații, președintele Nicolae Timofti a refuzat, în 2015, să-l reconfirme pe Ion Țurcan la funcţia de şef al judecătoriei. 

Mai mult, numele lui Ion Ţur­can figu­ra în 2011-2012 în cel puţin patru pro­ce­duri dis­ci­pli­nare inten­tate de mem­brii CSM, scria și Ziarul de Gardă.

Când a fost propus spre demitere de către CSM Victor Orîndaș, magistrat la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, spunea că a fost presat şi influenţat de Ion Ţurcan să ia decizii favorabile acestuia, printre care şi lichidarea organizaţiei Falun Dafa.

Liuba Pruteanu, vicepreședintă a Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei din anul 2010, a fost suspectată de Centrul Național Anticorupție că și-a extins proprietatea deținută la periferia Chişinăului, o vilă de lux cu două nivele, cu un teren de 12,5 ari pe care l-a înconjurat cu un imens gard din piatră. Judecătoarea nu a fost însă sancționată.

Mai mult, Liuba Pruteanu se numără printre magistrații care au prejudiciat statul cu milioane de lei în urma condamnărilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Articolul integral îl puteți citi pe anticoruptie.md.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI