Andrian Candu a reacționat la statutul de observator oferit Republicii Moldova: Igor Dodon și PSRM sunt cei care au primit și categoric nu statul

Președintele Parlamentului Andrian Candu a ieșit cu o reacție la statutul de observator oferit Republicii Moldova în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

Foto: UNIMEDIA

Acesta a subliniat că nici Guvernul și nici Legislativul nu au depus cereri către Uniunea Economică Eurasiatică și nu au solicitat vreun statut expres prin lege.

„În aceste condiții, Igor Dodon și PSRM sunt cei care au primit statut de observator și categoric nu statul Republica Moldova. Țara noastră este deplin angajată în cooperare cu Uniunea Europeană, iar parcursul european este singura opțiune strategică de dezvoltare a țării, care oferă șanse de progres și stabilitate pentru generații. Din acest motiv, am inițiat procedura de modificare a Constituției pentru introducerea vectorului european drept unica opțiune de dezvoltare în prevederile legale. Nici Igor Dodon și nici alt demnitar nu poate fără suportul Parlamentului să decidă alt curs pentru Republica Moldova”, a precizat Andrian Candu.

Totodată potrivit unui comunicat a fost menționat că, articolului 66 din Constituția Republicii Moldova, atribuțiile de bază ale Parlamentului numără aprobarea direcțiilor principale ale politicii interne și externe a statului, ratifică, denunță, suspendă și anulează acțiunea tratatelor internaționale încheiate de Republica Moldova.

Totodată, potrivit articolului 11 din Legea privind tratatele internaționale ale Republicii Moldova din 24 septembrie 1999, Parlamentul Republicii Moldova decide asupra ratificării, acceptării, aprobării sau aderării Republicii Moldova la tratatele internaţionale încheiate în numele Republicii Moldova sau tratatele internaţionale care sunt semnate la nivel de guvern.

Tot în această categorie intră și tratate cu caracter militar, care vizează capacitatea de apărare a Republicii Moldova, problemele dezarmării sau ale controlului internaţional asupra armamentului, asigurarea păcii şi securităţii.

UNIMEDIA amintește că în vizita sa în Soci, Igor Dodon ca reprezentat a Republicii Moldova a obținut statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Decizia a fost luată în cadrul întrunirii în format restrâns a reprezentanților a Consiliului Suprem Economic Eurasiatic. Potrivit președintelui Igor Dodon, cooperarea și mai strânsă a Moldovei cu UEE este solicitarea majorității cetățenilor și drept interes național.

De asemenea cu o reacție a ieșit și lidera PAS, Maia Sandu calificând acest statut drept „cal de bătaie electoral pentru PSRM în viitoarele alegeri parlamentare”

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.