Alegeri parlamentare în Franța: Macron, sub presiune, chiar dacă partidul său a înregistrat câștig istoric

Duminică noaptea partidul "En Marche!" al Președintelui Franței, Emmanuel Macron, a obținut o majoritate istorică în parlamentul francez- 350 de scaune, din cele 577 ale legislativului. Aceasta este cea mai mare majoritate înregistrată în ultimii 15 ani în Franța, transmite bloomberg.com.

Cu toate acestea, partidul lui Macron nu și-a sărbătorit public victoria.

Alegeri parlamentare în Franța: Macron, sub presiune, chiar dacă partidul său a înregistrat câștig istoric
(Foto: bloomberg.com)

La alegerile parlamentare au venit să voteze 42,6%, cea mai mică participare înregistrată vreodată la alegerile legislative din Franța. 

"Absenteismul nu este niciodată bun pentru o democrație", a spus prim-ministrul Edouard Philippe, într-o declarație televizată. "Acum guvernul va considera drept o obligație să reușească". 

Pub

Majoritatea parlamentară obținută de Macron îi oferă cale liberă să își implimenteze programul de liberalizare a pieții de muncă în Franța și de integrare europeană mai strânsă. Astfel, Macron are la dispoziție cinci ani să îi convingă pe acei alegători dezamăgiți că tactica sa este cea potrivită și nu alternativele radicale pe care le-a întrecut în alegeri. Antagoniștii anti-europeni, Marine le Pen și Jean-Luc Melenchon au obținut și ei  scaune în parlament, pentru prima dată.

Al doilea cel mai mare grup din parlament vor fi Republicanii de centru-dreapta, cu 113 locuri. Partidul Socialist din parlamentul precedent și-a păstrat doar 29 din scaune. 

"Toată organizarea politică actuală a Franței va avea de suferit de pe urma unui eventual insucces al lui Macron", este de părere Jean Garrigues, un profesor de istoria de la Universitatea din Orleans. "Următorul răspuns al oamenilor în cazul eșecului lui Macron ar putea veni din extreme". 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI