ora: 19:25, 07 iul 2017 9447

20 de școli din țară vor fi închise. Viceministra Educației: Numărul insuficient de copii face imposibilă funcţionarea instituţiilor


20 de școli din țară vor fi închise. Viceministra Educației: Numărul insuficient de copii face imposibilă funcţionarea instituţiilor
Foto: UNIMEDIA

Douăzeci de școli din țară vor fi lichidate la începutul anului şcolar 2017-2018. Despre aceasta a anunțat viceministra Educaţiei, Lilia Pogolşa, astăzi în cadrul ședinței Parlamentului.

Reforma face parte dintr-un proiect de lege legat de finanțarea Reformei în educație, bani oferiți de Banca Mondială încă în 2013.

„Avem 20 de școli care urmează să fie reorganizate sau lichidate. Numărul insuficient de copii face imposibilă buna funcţionare a instituţiilor de învăţământ care urmează a fi închise. Școlile nu sunt doar izvor de cunoştinţe, dar şi de viaţă, iar acolo unde se închid şcolile, satele şi familiile tinere au de suferit”, a declarat Pogolşa.

Ministerul Educaţiei va veni cu o propunere de creare a filialelor instituţiilor de învăţământ în sate. Prin intermediul acestora va fi posibilă păstrarea treptei primare sau gimnaziale, dar decizia finală va aparţine consiliului raional.

În cadrul raportului, viceministra a vorbit despre proiectul legat de finanțarea Reformei în educație. Asta după ce în 2013 Banca Mondială ne-a dat 40 milioane de dolari pentru reforma în învățământ, Ministerul Educației s-a pomenit că nu poate cheltui banii și a primit în 4 ani doar jumatate din suma. Deși zeci de scoli trebuiau să fie deja renovate, Ministerul abia acum a oferit dreptul de a gestiona banii Fondului pentru Investiții Sociale.

Proiectul a fost votat în prima lectură și urmează să fie votat și în a doua, pentru a intra în vigoare.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +14 (14)
  Așa-așa! Închideți tot la naiba. Și parlamentului tot dații foc.
 • +12 (12)
  Cind Maia Sandu fiind ministru a demarat proiectul de inchidere si comasare a scolilor, toti, toti au atacat-o. Doamna explica ca nui eficient sa mentii o scoala pentru 30 copii. Doamne cum urlau toti. Dar Igor Dodon cit a mai vorbit in perioada alegerilor. Acuma este bine pentru toata lumea.Nimeni nu se revolta. Cita fatarnicie in R. Moldova. Sa va fie rusine.

  Sunt cetățean activ
  • +5 (5)
   Corect,dar acuma e tot normal,pentru ca Plaha e la conducere.
  • +1 (1)
   ce Doamna explica, asta-i solutie sa inchizi scolile? O solutie ar fi cresterea demografiei prin alocari de la stat. Sa majorezi numarul copiilor ca sa completezi o scoala. Ceea ce se face are efect absolut invers.
   • +1 (1)
    Un copil are efect imens asupra economiei, creste consumul, lucreaza gradinite, scoli, cantine, etc. Daca gandonii de la noi de la putere n-au inteles sa investeasca in cresterea populatiei, vor investi mai tarziu in copii de negri si arabi care vor popula in viitor aceste meleaguri.
 • +6 (6)
  Iertati-mi limbajul licentios: Ap da, ki*da mamii voastre de jloghi. Cand Maia Sandu inchidea scolile, urlati in gura mare ca e catastrofa. Pida*ti sunteti voi toti, magarilor!!! Acum cica nu au scolile copii? De ce le inchideti? Deschideti mai multe idiotilor! Ca doar Maia facea rau ca le inchidea, curve si prostituate ce sunteti!!!
 • -14 (14)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Открывать школы, театры, детсады, больницы, строить дороги, заводы, фабрики, аэропорты и вокзалы это удел "оккупантов". Сейчас в моде закравать, разрушать и гейпарады.
  • +14 (14)
   nu mai f@te capul si tu cu "ocupantii" tai albi si pufosi.
 • +8 (8)
  Pentru a mentine aceste scoli e nevoie in mediu de 3 copii intro familie
  Natalitatea e janlica, regretabil... si guvernarile nu-si prea bat capul, da vor patrioti si statalisti
  Ia de pilda in Chisinau ridicati blocuri locative si dati apartamente la jumate de pret sau chiar gratis in primul rind familiilor cu cel putin 3 copii.
  Aha, si mai vreti? Da noi de unde sa furam viitorul tarii?
  • 0 (0)
   uăi, moldovanule ai căzut de pe lună sau trăiești în comunism? auzi la el apartamente gratis... pi dijeaba de-ar fi tăt, ca-n cccp!
   • +1 (1)
    Si daca ar fi degeaba pentru familii cu multi copii? Cei in rau in asta?
    Cei mai presus, inmultirea neamului sau valoarea unor apartamente?!
    Nu vezi ca neamul nostru se destrama in bucati si ne pierdem identitatea si tara cu aceste plecari in strainatate in cautare de-o viata mai buna.
  • 0 (0)
   scuze pentru ton dar gratuitatea nu este corectă! cei care au cumpărat apartamentul cu bani mari, poate în rate, nu ar mai putea sa il vândă pentru ca s-ar devaloriza. nu este ok deloc.
 • +8 (8)
  De pilda, iai 100 mlm de euro, cu ele ridici 40 de blocuri a cite 17 etaje sau 80 blocuri a cite 8-9 etaje si obtii vreo 4000 de apartamente.
  Familiilor cu cel putin 3 copii vindele la jumate de pret, familiilor cu cel putin 5 copii da-le gratis.
  Motiveaza, ca vezi cum e realitatea zilelor noastre, ai casa e mai usor, n-ai casa, deam se incepe.
  Da cu 1 mlrd de dolari faceai apartamente pentru 40 mii de familii tinere
  • -14 (16)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Еще этого не хватало, Кишинев и так оскатинился всякой быкотой... Деревня, вот ваше место
   • +8 (8)
    Gata, mor deriovnile, vrei nu vrei trebuie sa-i accepti.
    Miine poimiine fata ta sau baiatul tau se va indragosti in vreunu/vreuna de la tara, iti va veni in ospetie, vei pune la masa, iti vor zice tata sau daca vrei papa iar la urma si apartamentul il vei lasa lor.
    Trebuie cineva sa aiba grija si de tine.
 • -16 (16)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  При "оккупантов" села расцветали, расширились... Были дома культуры, библиотеки. Вобще, в конец 70-х молдаване уже были грамотными людьми на 100%. Ща европа научит вас толерантности и мультикультуризма..:)):)):))
  • +7 (9)
   " При "оккупантов" села расцветали, расширились... Были дома культуры, библиотеки. " - toti se cacau la groapa, umblau in calosi prin noroi si faceau baie in tazic odata-n saptamina.Bun, era cum era, da si vesel era.Traiau oamenii, cei drept ca cam rogheu in colhozuri cu sapa-n mina.Si, in '90 so raschit tat.Cine-i de vina? Incultii de la tara care rogheu? Sau verhushka de la oras cu nasurile pe sus care conduceau uniunea si o data gres?
   Cu Europa trebuie sa ne intelegem. LGBT-u aici nu merge, in rest prietenim.Si cu rusii vom prieteni, numaidecit!
   • -9 (9)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Рогеу? Хе-хе, а ты спроси у селян сейчас, что они хотят, какая самая большая проблема... Знаешь ответ? Отсутствие работы. Так что, не чёку мик, новоевропейцы :)):)) Рогиту е ынкэ ынаинте....:))
    • +3 (3)
     Cu sapa pe deal sub soare in ziua de azi nu pre vor, mai ales tinerii.
    • 0 (0)
     Bumjuha-alfred ii impagenit la creier pentru URSS, cumparai un cac*t de masina in 20 ani. Ai sa maori caiine-alfred cu visuri URSS sub conducerea lui plahish si gan*don.
 • +6 (6)
  mă,alfred ian plecă tu în derevnile tale din Rusia şi vezi acolo gramotă de 100.În ce priveşte URSS citeştel pe Unmoldovean şi vezi cum era atunci viaţa şi cultura vieţii.De fapt ce să te îndemn la aşa ceva tot una nu înţelegi.

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA