180 de zile într-un an pentru moldovenii cu dublă cetățenie, care dețin mașini cu numere străine

Proprietariii mașinilor cu numere străine, care dețin dublă cetățenie - una dintre care este în mod obligatoriu a RM, se vor putea afla pe teritoriul RM timp de 180 de zile într-un an, dublu față de ceilalți șoferi aflați în aceeași situație.

O decizie în acest sens a fost luată astăzi, 24 august, în cadrul ședinței cabinetului de miniștri.

Totuși, moldovenii care dețin dublă cetățenie trebuie să respecte anumite condiții -mijloacele de transport auto să fie deținute în proprietate de către aceștia, să se afle în evidență permanentă a statului a cărui cetățenie o deține, să nu fie folosite pentru transportul național sau internațional de mărfuri și pasageri. Totodată, persoanele care nu au scos de pe teritoriul RM autoturismele care cad sub incidența prezentei legi, nu au dreptul să introducă alte mașini cu numere străine în țară.
180 de zile într-un an pentru moldovenii cu dublă cetățenie, care dețin mașini cu numere străine
(Foto: UNIMEDIA)

De asemenea, ei trebuie să prezinte o argumentare în scris.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt cca 4 mii automobile cu numere de înregistrare din Republica Bulgară şi peste 2 mii de unităţi de transport – din Republica Lituania. Dintre acestea, cca 650 de automobile au fost radiate din bazele de date a evidenţei din ţările respective. 

Legea va intra în vigoare după ce va fi adoptată de Parlament. 

Noile prevederi legale intrate în vigoare la 4 aprilie, spun că mașinile cu numere străine nu au dreptul sa se afle în țara mai mult de 90 de zile pe parcursul unui an. Astfel, șoferii care au autoturisme cu numere de înmatriculare străine, trebuie să scoată automobilul din ţară după 3 luni sau să-l înmatriculeze pe teritoriul RM, dacă nu este mai vechi de şapte ani. Autoritățile au dat răgaz proprietarilor de mașină cu numere străine. Astfel, cei care au intrat în Republica Moldova până la data de 4 aprilie 2011, pot rămâne în țară până la 1 ianuarie 2012. Între timp, șoferii cu numere de înmatriculare străine trebuie să se conformeze normei legale.

Amintim că, anterior, proprietarii automobilelor cu numere de înmatriculare străine și cu o vechime mai mare de 7 ani se puteau afla pe teritoriul Republicii Moldova, fără a achita garanţia financiare la vamă, timp de 90 de zile. 

Sursa: UNIMEDIA

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub