Comisia Nagacevschi încă nu știe cine a ordonat blocarea Internetului în perioada 7-9 aprilie: "E o scăpare!"

"E o scăpare din întâmplare. Raportul nu este încă unul complet. Unele dintre cauze sunt insuficiența timpului și a resurselor umane." Acesta a fost răspunsul lui Vitalie Nagacevschi, președintele comisiei care a investigat evenimentele din aprilie 2009, lansat la 7 mai în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV, fiind întrebat de ce raportul nu explică cine a dispus blocarea accesului la internet în perioada 7-9 aprilie 2009.

Nagacevschi a mai adăugat în cadrul emisiunii că au fost adresate o serie de întrebări către Procuratura Generală și MAI: "Așteptăm să primim aceste răspunsuri. Îl vom chema și pe Procurorul General la audieri în Parlament."

Amintim că la 7 aprilie 2009 accesul la internet în Republica Moldova a fost blocat și nimeni nu a prezentat explicații referitor la această blocadă. După o zi, accesul la internet a fost deblocat, fiind menținută în continuare interdicția de acces la mai multe site-uri de știri, printre care și portalul de știri UNIMEDIA.
Comisia Nagacevschi încă nu știe cine a ordonat blocarea Internetului în perioada 7-9 aprilie:
(Colaj: UNIMEDIA)

Atunci, când jurnaliștii străini au fost expulzați din R. Moldova, internetul a reprezentat una dintre puținele surse de informare pentru comunitatea internațională referitor la protestele din 7-8 aprilie și maltratările protestatarilor, care au urmat.

În timp ce accesul la site-ul www.unimedia.md era interzis de către Moldtelecom (operatorul național de telefonie, care deținea și monopolul în privința primirii Internet la hotarul țării și împărțirea lui către ceilalți operatori), a fost creat un site nou - www.unimedia.info - exclusiv în limba engleză, care a informat comunitatea internațională minut la minut, în format text, foto și video, despre evenimentele din aprilie 2009.

Pe lângă site-urile de știri (www.unimedia.md, www.vesti.md, www.protv.md, jurnal.md, jurnaltv.md, stireazilei.md etc.), alte surse importante de informare au fost rețelele sociale facebook.com, twitter.com, odnoklassniki.ru și YouTube.

Sursa: UNIMEDIA

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub