România nu a fost implicată în protestele din 7 aprilie, susține procurorul general Valeriu Gurbulea

(UPDATE: 17:29) În corpul știrii au fost adăugate imagini video cu declarațiile Procurorului General Valeriu Gurbulea.
România nu a fost implicată în protestele din 7 aprilie, susține procurorul general Valeriu Gurbulea
(Foto: UNIMEDIA)

"România, ca stat, nu a participat la protestele din 7 aprilie. Au fost înregistrate doar unele forme. Spre exemplu, a fost un atac cibernetic asupra serverelor instituțiilor de stat din România, inclusiv încercări de trecere a frontierei moldo-române". Declarația aparține procurorului general Valeriu Gurbulea, lansată în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc azi, 22 iulie.

Valeriu Gurbulea a mai declarat că înregistrările telefonice ale primarului general al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă și ale omului de afaceri Gabriel Stati din filmul "Atacul asupra Moldovei" nu au fost oferite de către Procuratură și urmează să investigheze circumstanțele, în care înregistrările telefonice au putut ajunge în presă (postul tv procomunist NIT – n.r.).

Referitor la imaginile video din 7 aprilie, în care se vedea că un polițist spărgea pietre (presa a scris că pietrele ar fi fost destinate protestatarilor pentru vandalizarea Parlamentului și a Președinției – n.r.), Gurbulea a declarat că s-a constatat că acolo se demonta o bucată de gard, fără ca pietrele să fie oferite protestatarilor.

Întrebat de presă dacă Procuratura Generală a identificat polițiștii, care a maltratat tinerii după protestele din 7 aprilie, Procurorul General Valeriu Gurbulea a precizat: "Multe persoane arestate invocă acte de tortură la reținerea protestatarilor. E greu să depistăm aceste persoane, deoarece aveau fața acoperită. Acum cerem listele persoanelor de la MAI, care au participat la reținere."

În premieră, Valeriu Gurbulea a subliniat că România nu ar fi fost implicată în acțiunile de protest, așa cum se declara anterior: "România, ca stat, nu a participat la protestele din 7 aprilie, ci doar unele forme. Spre exemplu, a fost un atac cibernetic asupra serverelor instituțiilor de stat din România, inclusiv încercări de trecere a frontierei moldo-române".Cod embed de la video:


Vedeți mai jos comentariul live UNIMEDIA de la acest eveniment:


(UPDATE: 14:08) Conferința de presă și comentariul live UNIMEDIA a luat sfârșit. Jurnaliștii sunt nemulțumiți că nu au aflat nimic nou.

(UPDATE: 14:05) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Înregistrările audio ale convorbirilor telefonice din filmul "Atacul asupra Moldovei" nu au fost oferite de către Procuratură. Urmează să investigăm cazul și să aflăm cum au ajuns acele convorbiri telefonice în presă."

(UPDATE: 14:01) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "În noaptea de 6 spre 7 aprilie, poliția nu a intervenit, deoarece erau prea puțini, iar grupul de tineri era foarte violent. Astfel, nu am vrut să ne participăm în unele provocări, în care se dorea să fim implicați."

(UPDATE: 13:56) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Poliția nu a putut opri mulțimea, deși au fost mai multe încercări. Grupurile organizate foarte abil au înghesuit poliția într-o parte și au fost aplicate lovituri apărătorilor legii."

(UPDATE: 13:52) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Au avut de suferit 296 de polițiști în timpul protestelor și vor fi pedepsiți acei tineri, care au participat la lovirea polițiștilor."

(UPDATE: 13:50) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Nu a fost o amnistiere a protestelor, ci un gest politic din partea șefului statului. A fost decizia Procuraturii de a-i elibera și de a-i cerceta în continuare."

(UPDATE: 13:48) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Până în acest moment, au fost înregistrate 120 infracțiuni și 206 de contravenții în privința protestelor din 7 aprilie."

(UPDATE: 13:46) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Noi ne supunem legii, nu partidului de guvernământ."

(UPDATE: 13:45) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Referitor la bucata de beton, care se spărgea în spatele instituțiilor de stat, s-a constatat că acolo se demonta o bucată de gard, fără ca pietrele să fie oferite protestatarilor."

(UPDATE: 13:43) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "În timpul unei dezbateri televizate s-a declarat că în instituțiile statului, care au fost vandalizate, ar fi fost o persoană de la serviciile secrete. Noi am constatat că tânărul nu aparține serviciilor secrete".

(UPDATE: 13:41) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Multe persoane arestate invocă acte de tortură la reținerea protestatarilor. E greu să depistăm aceste persoane, deoarece aveau fața acoperită. Acum cerem listele persoanelor de la MAI, care au participat la reținere."

(UPDATE: 13:39) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "România, ca stat, nu a participat la protestele din 7 aprilie, ci doar unele forme. Spre exemplu, a fost un atac cibernetic asupra serverelor instituțiilor de stat din România, inclusiv încercări de trecere a frontierei moldo-române."

(UPDATE: 13:37) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Nu putem acuza acum niciun partid de dezordinile în masă, ci doar membrii acestor formațiuni politice. O parte dintre persoanele vizate candidează în alegeri pe listele partidelor de opoziție PL și PLDM".

(UPDATE: 13:31) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Prima persoană care a fost interogată după acțiunile de protest dintre înalții demnitari a fost prim-vicepreședintele Parlamentului Vladimir Țurcan".

(UPDATE: 13:29) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Valeriu Boboc a fost găsit lângă Arcul de Triumf. La spitalul de urgență a fost adus mort, unde a fost constatat decesul acestuia. Medicii au declarat că ar fi decedat în urma intoxicării cu o substanță necunoscută. Ulterior, în urma exminării internaționale, s-a constatat că a decedat în urma unor lovituri cu un obiect dur".

(UPDATE: 13:27) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Maxim Canișcev a decedat în urma înecului. Acasă la victimă a fost găsit un bilețel, care anunța că dorește să se sinucidă".

(UPDATE: 13:26) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Veaceslav Țâbuleac a decedat în urma căderii sale de pe un pilon de un curent electric, după ce se întorcea acasă din Federația Rusă. Avem doi martori, care confirmă această informație."

(UPDATE: 13:25) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Eugen Țapu a decedat cu câteva săptămâni înainte de 7 aprilie, care s-a strangulat cu șireturile. Avem poze, care demonstrează asta. Nu există imagini, care ar demonstra că a participat la acțiuni de protest."

(UPDATE: 13:22) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Există mai multe categorii de leziuni corporale: 1. primite în urma altercațiilor cu poliția, 2. ricoșarea pietrelor de la scuturile polițiștilor, 3. în timpul reținerii și 4. în izolatoarele poliției."

(UPDATE: 13:21) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Au fost înregistrate 96 de materiale privind torturarea persoanelor de către poliție. 13 dintre cereri au conținut date eronate. În cazul a 55 de cazuri avem rezultatele examinării medicilor legiști. Majoritatea dintre ele au leziuni corporale ușoare sau niciun fel de leziuni."

(UPDATE: 13:19) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Scopul urmăririi penale a fost de a cerceta obiectiv și imparțial ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie".

(UPDATE: 13:15) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "În privința a 6 persoane dosarele au fost înaintate în judecată. Alte 10 dosare penale sunt pregătite."

(UPDATE: 13:13) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Putem constata că protestele din 7 aprilie au avut un caracter organizat".

(UPDATE: 13:11) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Avem probe, care arată că unii dintre studenții, care au participat la proteste, au fost plătiți. S-a înregistrat foarte multe încercări de intrare în țară din partea unor persoane din grupări radicale."

(UPDATE: 13:08) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova: "Am făcut o analiză a meetingurilor organizate până la alegeri și cel din 7 aprilie. Sunt foarte diferite. Cele de până la alegeri erau luări de cuvânt, pe când la 7 aprilie nu a avut loc așa ceva."

(UPDATE: 13:05) Valeriu Gurbulea, Procurorul General al Republicii Moldova, declară că toți provocatorii și instigatorii din 7 aprilie vor fi trași la răspundere.

Azi, 22 iulie, Procurorul General al Republicii Moldova, Valeriu Gurbulea, susţine conferinţa de presă sub genericul "Desfăşurarea urmăririi penale pe evenimentele din 6–7 aprilie 2009", începând cu orele 13:00.

UNIMEDIA va realiza un comentariu live de la acest eveniment.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub