ora: 09:24, 30 mai 2014 3671 8
Interviu cu vicepresedintele Parlamentului si vicepresedinte al PDM, Andrian Candu, despre neutralitatea Moldovei și evoluții politice în perspectiva alegerilor din acest anInterviu cu vicepresedintele Parlamentului si vicepresedinte al PDM, Andrian Candu, despre neutralitatea Moldovei și evoluții politice în perspectiva alegerilor din acest an.

R: Domnule Candu, Moldova este prinsa intre doua situatii nu tocmai simple, tensiunile din regiune si apropierea campaniei electorale, ambele situatii pot crea tensiuni pe scena politica de la noi. Cum vedeti, din aceasta perspectiva, ceea ce se va intampla in acest an in tara noastra?

AC: In primul rand, eu cred ca trebuie sa fim mai lucizi, mai rationali ca oricand, tocmai pentru ca avem aceste situatii de care vorbiti. Putem sa le depasim pe ambele cu maturitate politica, daca toata lumea va dori asta. Sigur ca tensiunile din regiune ne afecteaza. Dar nu atat tensiunile, cat modul in care unii mici politicieni de la noi vor sa devina mari peste noapte, incercand sa mute aceste tensiuni la noi in tara. Aceste incercari separatiste de care se tot vorbeste, incercarea unora de a-si vinde tara pe cateva voturi, mi se par ridicole. Observam o activizare a extremelor, de fapt, atat pe stanga, cat si pe dreapta. Si inca sunt sigur ca nici unii, nici ceilalti, nu au facut toate prostiile de care sunt capabili. Dar ei sunt mici si extremisti, oricat ar incerca ei sa se umfle in an electoral, au un bazin electoral limitat. Ar fi insa ingrijorator ca partidele serioase sa incerce sa intre in concurenta cu aceste elemente extremiste, care ba vor sa lichideze statul Moldova, ba vor unire, ba vor separatisme de tot felul. Competitia electorala nu trebuie sa se desfasoare in acest fel, sa sacrificam interesele Moldovei pentru cateva voturi sau din orgolii stupide.

R: Tot mai des apare in discutie in ultimele zile subiectul neutralitatii. Este efectul acestor actiuni politice extremiste, de care vorbiti?

AC: Eu cred ca nu e doar asta. Pentru unii parca s-au sfarsit temele politice si tot ce le-a ramas e sa taie Moldova felii, ca pe un tort si sa o imparta cu cine pot sau vor in general sa o lipeasca de alt stat si sa scape de o grija. E o politica ieftina asta. Subiectul neutralitatii nu trebuie tratat in acest fel. Noi avem o Constitutie foarte clara, care ne arata ca suntem un stat neutru si punct. Sigur ca e perfectibila aceasta Constitutie, dar nu la capitolul care tine de neutralitate, acolo dimpotriva, poate ar fi de intarit anumite aspecte. PDM va depune curand o initiativa legislativa legata de neutralitatea statului, tocmai pentru a pune punct acestor incercari de a folosit acest subiect ca obiect de negot, de catre unii.

R: Ce va contine aceasta initiativa?

AC: Nu o sa va dau multe amanunte, pentru ca inca nu am discutat subiectul cu colegii de Coalitie. Va voi spune doar cateva lucruri legate de cadrul general, scopul nostru este ca prin aceasta inistiativa legislativa sa explicam mai clar ce inseamna neutralitatea Moldovei si sa oprim tot felul de interpretari electorale si incercari de a veni cu propuneri nastrusnice, care ar putea afecta neutralitatea tarii noastre. Practic, legea respectiva va determina bazele politice, militare, economice şi umanitare ale statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova. Avem prevederi clare si legate de prezenta trupelor straine pe teritoriul tarii noastre, dar si legate de neparticiparea tarii noastre la tratate internationale in domeniul militar si neparticiparea la uniuni sau blocuri militare.

R: Pai aici o sa aveti o problema in Coalitie, cel putin cu PLDM. Vlad Filat tocmai a anuntat ca nu vede o problema ca Moldova sa adere la NATO?

AC: Eu nu a vazut o astfel de declaratie atat de transanta din partea domnului Filat si nici la coalitie nu s-a discutat un astfel de subiect. Nici nu cred ca este un subiect care are sens sa fie discutat acum si, cu atat mai mult, sa cunoasca o evolutie tocmai intr-un an electoral. Astfel de subiecte, care din start incalca anumite prevederi ale Constitutiei, nu pot fi discutate intr-un context electoral, pentru ca ele se vor transforma doar intr-un subiect de polemici politice. Si nu vad ce sens ar putea avea acum o discutie despre NATO. Dar daca vor fi colegi care vor tine neaparat sa discute acest subiect acum in Coalitie, noi acceptam orice discutie, suntem deschisi si le vom prezenta punctul nostru de vedere foarte clar. Opinia mea personala insa este ca teme atat de delicate nu trebui abordate intr-o perioada electorala si mai ales intr-un moment in care riscam sa tensionam si mai tare tensiunile din regiune.

‎R: Apropo de situatia din regiune si alegerile de la noi, cum vor fi acestea influentate? Ajuta Coalitia, ajuta PCRM?

AC: ‎ Vor castiga puncte cei care vor contribui la evitarea implicarii Moldovei in aceste tensiuni, nu cei care vor incerca sa mute tensiunile din regiune la noi in tara. PCRM si alti sateliti se chinuie din rasputeri sa organizeze actiuni care sa duca la divizarea tarii. Au inceput cu referendumul ilegal din Gagauzia, pe urma au venit cu alte idei, ei incearca sa taie tara felii. Sunt iresponsabili si cinici. Sper ca electoratul sa inteleaga ce fac ei si sa-i sanctioneze asa cum merita astfel de tradatori si separatisti. Ei nu doar ca nu trebuie sa intre in Parlament, dar trebuie sa raspunda si in fata legii pentru aceste actiuni care atenteaza la siguranta nationala. Iata de ce acesti extremisti au nevoie sa le dam o lege mai clara in ceea ce priveste neutralitatea, ca poate nu au inteles suficient ce scrie in Constitutie.

R: Extremisti avem doar pe stanga sau si pe dreapta?

AC: Avem si pe dreapta, insa ei sunt mai putin agresivi, deocamdata. Sa nu intelegeti gresit, extreme politice sunt in toate tarile‎, dar ele in general sunt reprezentate de ultranationalisti. La noi insa sunt reprezentate, atat pe stanga, cat si pe dreapta, de oameni care vor sa instraineze pur si simplu Moldova sau sa o dezmembreze. Ei nu fac politica pe extremele lor, ci incearca sa antagonizeze oamenii, sa introduca teme false, care sa duca la escaladarea tensiunilor. Asa spera ei sa adune cat mai multe voturi. Pe ei nu ii interseaza ce se intampla mai departe cu Moldova. Ati vazut din 2009 incoace ca PCRM, de exemplu, nu a facut altceva decat sa incerce sa provoace si sa intretina crizele politice, au vrut alegeri anticipate din primele zile. Pentru comunisti, cu cat este mai instabila tara, cu atat pot ei sa manipuleze oamenii mai bine si sa le smulga voturile cu minciuni. Iata de ce a vrut PCRM alegeri anticipate, iata de ce au organizat referendumul ilegal din Gagauzia, iata de ce au avut un comportament agresiv, distructiv, in opozitie toti acesti ani.

R: Ce sanse are PCRM sa revina la guvernare?

AC: Eu sunt realist si va spun ca au sanse cata vreme noi nu lasam la o parte discursurile politice si nu ne ducem in fata oamenilor sa demontam fiecare minciuna a comunistilor. Cum pot cei din PCRM sa mearga la oameni sa le spuna ca liberalizarea vizelor e un pericol si alte aiureli, cand tocmai Voronin si ortacii lui se plimba toata ziua in Europa si se odihnesc prin cele mai scumpe statiuni, dupa munca grea pe care o depun in tara sa dezbine Moldova? Noi trebuie sa le aratam oamenilor adevarata fata a acestor impostori si avem timp sa facem asta pana in alegeri.

R: Va ajuta si situatia tensionata din PCRM.

AC: Ne ajuta mai degraba faptul ca minciunile lor au fost atat de mari, incat nu va trebui sa le prezentam oamenilor multe argumente, trebuie doar sa le aratam de ce PCRM ii minte si cum vor sa-i amageasca doar ca sa ajunga la guvernare. Legat de tensiunile din PCRM, e treaba lor, eu cred ca acestul partid i s-a intors ca un bumerang santajul pe care ni l-au facut noua atatia ani. Comunistii au ajuns a se santajeze intre ei si o sa ajunga si la faza in care se vor elimina unul pe altul, deja au inceput. In pragul alegerilor, cand lupta pentru putere se acutizeaza, incep sa se vada adevaratii uzurpatori din acest partid si e interesant de remarcat ca tocmai acesti oameni pretind si la functii in stat, daca PCRM ar ajunge la putere, asta ca sa fie clar ce s-ar putea intampla cu Moldova odata ajunsa in mana unor astfel de santajisti.

R: Coalitia e pregatita pentru alegeri?

‎AC: Nu stiu sa va raspund la acest lucru, eu nu stiu ce se intampla in celelalte partide, dar pot sa va spun ca PDM se pregateste intens si suntem foarte optimisti. Suntem partidul cu cele mai mari posibilitati de crestere, cu un bazin electoral foarte mare de accesat si va asigur ca PDM va oferi surprize, vom veni cu o oferta realista pentru electorat si cu un proiect care sa aiba la baza pastrarea unitatii tarii si imbunatatirea conditiilor de trai.

R: PDM ramane ferm pe pozitie, nu intra in bloc electoral?

AC: Eu o sa va spun opinia mea personala aici, nu a partidului. Eu cred ca noi, aici ma refer la Coalitie, ar fi trebui sa luam in calcul ideea participarii intr-un bloc electoral, asta pentru ca oamenii sa vada inca de pe acum ce guvernare voteaza, sa vada ca am pus punct certurilor din Coalitie, ca suntem in stare sa creem o Coalitie pe termen lung. Sunt multe argumente pentru care cred acest lucru. Insa asta e opinia mea, inteleg ca ceilalti colegi de coalitie au anuntat deja public decizia lor categorica de a nu intra intr-un bloc electoral, ca urmare lucrurile sunt clare. Daca este insa sa vorbesc de interesul PDM, cred ca e mai buna varianta de a participa separat in alegeri, asta ii da posibilitatea sa creasca, o coalitie cu partide de dreapta in alegeri, ne-ar fi limitat. Sunt insa momente in care interesul nu trebuie sa fie pe ce vrea un partid sau altul, ci pe interseul general, pe termen lung, al majoritatii electoratului. Asadar, eu stiu ca e o contradictie aici, tocmai de aceea v-am raspuns mai detaliat. Eu as fi preferat ca subiectul unui bloc electoral sa fie discutat in Coalitie, dar el s-a transat deja prin declaratii in media si practic s-a blocat inainte macar sa aiba posibilitatea sa se nasca ceva.

R: Dar o coalitie cu partidele de stanga?

AC: ‎Coalitie cu cei al caror mesaj electoral este ca tara trebuie vanduta pe bucati? Sa fim seriosi. Nici macar sa discutam nu putem cu separatistii. O sa vedeti dupa alegeri cum toti acestia vor uita de aceste mesaje extremiste, ele sunt doar campanie electorala, insa cu un risc mare sa se transforme in actiuni periculoase, pemtru ca cei care le initiaza sunt iresponsabili si nu inteleg la ce riscuri supun tara.

R: De ce credeti ca Voronin a facut acel viraj spre UE, recent?

AC: Nu a facut el nici un viraj. Va spuneam ca in PCRM e anotimpul santajului. Ei acum incearca s puna Moscova la respect, dupa ce au primit niste mesaje nu tocmai bune din Rusia. PCRM vrea sa arate Rusiei ca au si alta solutie, ca daca nu-i ajuta in campania electorala, ei fug la UE. Vedeti cat de marunti sunt comunistii si cum isi bat joc de electorat? I-au mintit atatia ani ca Moldova trebuie sa mearga in Uniunea Vamala, iar acum vine Voronin sa le spuna ca acesta nu exista. Asa i-au mintit pe oameni cu multe alte lucruri. Astia sunt comunistii, zero caracter.

R: Si cum va arata tara dupa alegeri, cu atatea mesaje si actiuni confuze?

AC: Oamenii vor decide asta prin vot. Eu sper insa ca Moldova sa arate ca o tara care vrea sa mearga mai departe, nu ca o tara care se opreste din drum sau, mai grav, se intoarce in izolarea in care era in 2009. Dar eu sunt optimist, chiar cred ca tot mai multi oameni inteleg ca PCRM nu este o alternativa serioasa la actuala guvernare.

R: O ultima intrebare este legata de Acordul de Asociere. Ce efect vor avea asupra Moldovei sanctiunile pe care Rusia a anuntat ca le vor impune dupa ce va fi semnat acest Acord? Mai ales ca suntem in an electoral si acesta se vor face simtite exact in campanie.

AC: E greu sa evaluezi acum‎ impactul acestor masuri, cata vreme nici nu le cunoastem exact. Eu cred ca exista si multa dezinformare si manipulare pe tema asta. Noi trebuie sa discutam cu Federatia Rusa, asta trebuie sa facem. Inclusiv pana la semnare noi trebuie sa le ascutam argumentele pe care le au impotriva acestui acord, sa le spunem argumentele noastre. Asta e ceea ce trebuie sa facem in primul rand, nu sa stam cu capul plecat sa asteptam nu stiu ce sanctiuni ipotetice. Eu am incredere in colegii de la Guvern ca vor reusi sa poarte acest dialog. Discutam si in Coalitie acest subiect. Ceea ce cred ca este important acum este sa inceteze atacurile la adresa Federatiei Ruse.


Comentarii (8)
 • +3 (7)
  Republica Moldova cred ca trebuie sa ramina inca cu statutul de Neutralitate pentru a nu tensiona situatia... mai ales ca acum in Ucraina sunt tensiuni. La acest capitol cei din PD chiar au dreptate. Nu e cazul!
  • +4 (8)
   Candu gindeste la rece si imi place ca nu promite multe, cu toate ca sunt asteptari mari dar se coboara cu picioarele pe pamint.

   Sunt cetățean activ
   • +2 (6)
    Candu dupa cum vad are o gindire destul de maura si corecta, a pus punctele pe I si mi-a adus si miie putina lumina la capitolul "Ultimele Evenimente" . Eu chiar nu intelegeam ce se intimpla in PCRM si cu viziunile lui Voronin, insa acum am inteles si cad deacord cu Candu. Comunistii pun la respect Moscova si isi umfla pretul putin.
    • 0 (4)
     In general as spune ca Candu este un profesionist, PDM are de cistigat si va creste la urmatoarele alegeri si asta vedem chiar cind saptaminal in rindurile partidului respectiv adera tot mai multi oameni. Asta demonstreaza ca totusi este eficient

     Sunt cetățean activ
     • 0 (4)
      Daca la conducerea tarii ar fi doar astfel de oameni ca Candu, Lupu, Diacov, Corman atunci tara asta ar inflori si prospera. Anume asa oameni cu carcater, profesionisti trebuie sa fiie in functii de conducere a statului.

      Sunt cetățean activ
      • -1 (3)
       Mereu am apreciat spiritul pacificator a Democratilor. Ei mereu cauta pe toti sa-i imace si sa ajunga la niste decizii bine chibzuite. Pe cind celelalte partide intii vorbesc, agita apele si doar apoi gindesc.
       • -1 (1)
        Suntem un stat aflat in prea mare dependenta economico-energetica de CSI si de FR in special, de aceea si consider pozitia optima, este de formarea unui climat diplomatic si o abordare prin aspiratii de colaborare exact cum o face PD. Extremismul si care cel mai des este de natura electorala, nu isi are loc acum cind cetatenii spera doar la prosperitate.

        Sunt cetățean activ
 • +2 (2)
  Candu este şi el un extremist. Nu cred că a uitat cineva de faptul că acest deputat pătat este finul lui Plahotniuc.

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
Alte interviuri
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA